Opekano-zapekaný pangasius

glosterka - fotkaglosterka, 17. februára 2011
Opekano-zapekaný pangasius
Foto: glosterka

Voňavý a chrumkavý pangasius. Moja špecialita a delikatesa. :-)

10-12
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

5-6 plátkov
Marináda:
1 KL
Na obalenie:
 na vysmáženie
Na dochutenie a zapečenie:
5-6 strúčikov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rybku si necháme rozmraziť, opláchneme je pod tečúcou vodou a osušíme v utierke.

  2. 2

    Marináda: Šťavu z väčšieho citróna dobre vymiešme s lyžičkou soli.

  3. 3

    Pangasa prekrojíme napoly a potrieme marinádou z obidvoch strán. Robíme to postupne: rybu prekrojíme, potrieme z oboch strán a ukladáme na seba na tanier alebo do misky. Takto pripravenú rybu dáme do chladničky odležať na 30 minút.

  4. 4

    Medzitým si očistíme zemiaky a dáme ich variť.

  5. 5

    Odležaného pangasa obalíme v hrubej múke a opečieme na oleji z oboch strán do ružova.

  6. 6

    Pangasa postupne ukladáme do zapekacej misy. Na každý kus dáme plátok masla, jemne posypeme drvenou rascou, bazalkou, sezamovými semienkami a cesnakom nakrájaným na drobné plátočky.

  7. 7

    Vložíme do vyhriatej trúby na 200°C a ešte 15 minút zapečieme. Nádherne to rozvoniava... tak cesnačikovo-bazalkovo... hmmm...:-))

  8. 8

    Podávame s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Dobrú chuť! ;-)

Diskusia k receptu

cica2
ryby velmi ľúbime, vyskúšam aj podľa tvojho supér receptíku, vďaka:)
mamatata2
Rybku mám v mraziaku, tak vyskúšam, tie prísady vyčaria zdravú rybku s vôňou pečenej krkovičky.
bejda7
Sezam,bazalka?...takto to teda vyskúšam najbližšie:)
torticka
Ako si vedela, že zajtra idem robiť pangasa? Ďakujem za recept.
glosterka
@mamatata2 , tak táto rybka pri pečení nevonia ako pečená krkovička... toto vonia krajšie a jemnejšie... Dnes som to robila na obed a každý chodil taký šťastný, spokojný a napapkaný. :-)) A to ma potešilo najviacej, že im chutilo.
glosterka
@torticka , tak tipla som si... väčšina ľudí robieva rybku v piatok... Nech sa Ti vydarí a hlavne nech všetkým chutí. ;-)
tonicka53
téééda, super recepet ! zajtra bude na obed, vďaka za neho :D
ketty3811
Rybky robím raz za čas,tak si to ukladám a určite vyskúšam.:-)
tinca
@glosterka prepáč, nenahnevaj sa, ale chýba mi fotopostup, to ukladanie.Ale rabyk ľúbim :-))
glosterka
@tinca , nemám sa prečo hnevať a ani ty sa nemáš za čo ospravedlňovať. Fotopostup som nedávala, pretože je to veeeľmi jednoduché a myslím si, že je to tu pekne opísané - postup.

Čo sa týka ukladnia do zapekacej misy, ukladám to takto:
1.) Zoberiem jeden kus, vedľa neho uložím 2. kus, dam na ne po plátku masla, posypem rascou, bazalkou, sezamom, na to dám trošku cesnačika...
2.) Zoberiem ďalší kus, uložím ho do voľného priestoru misy a na plátok rybky tak, že je na rybke tento kus cca 2-3 cm od konca. To isté spravím aj s druhým kusom pangasa, ktorý položím vedľa tohto kusu, t.j. tiež 2-3 cm od konca predchádzajúcej rybky...
3.) ...a tento postup opakujem ešte raz... Je to akoby také kláskovanie... t.j. ukladáš to ako do klasu... ale a lá pangasius. :-)
4.) Postupujem a ukladám vlastne v tom smere ako som začala, t.j. od začiatku misy do stredu misy a potom od stredu do konca misy...)
4. No a čo mi ostanú zvyšké plátky rybky, tie uložím navrch podobne... a keď ostane rybka čo nemá pár do kláskovania, tak ju položím na voľné miesto, viď. plátok ryby (inak uložený) vľavo.

Tinca, stačí Ti takýto postup a vysvetlenie ako to robím? ;-)
glosterka
@tinca , keď sa pozrieš na túto fotku, máš na nej názorný príklad ako sa má rybka ukladať (viď. rybka sprava do stredu...) Takisto ju ukladám aj na spodku misy... Toto je to kláskovanie... Už si to vieš lepšie predstaviť?
jatanika
recept vyzerá fajn...skúsim... a @glosterka , mrkni ešte raz na názov, žeby neposlušné písmenká ?
torticka
tak, dnes som robila pangasa. Aj muž ma pochváli, poveda, že môžem aj častejšie robiť. Mali sme nebíčko v papuľke. Mňam.
glosterka
@torticka , to si krásne napísala! :-) Som rada, že vám chutilo, že Ťa aj mužík pochválil a že ste mali nebíčko v papuľke. :-) Na zdravie! To ma teší! :-)
mirkam30
Ďakujem za super recept. Voňalo to super a chutilo ešte lepšie....

Zaujímavé video z archívu TV Varecha