Opečená kuracina dusená s bobkovým listom fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. septembra 2016
Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept)
Foto: sracz

Talianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja som sa s nim zoznámil a podľa nás prispôsobil, v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho predstavila Mara Martin z Da Fiore v Benátkach. Juhoeurópska kuchyňa patrí medzi moje obľúbené. Škoda len, teda aspoň podľa mojeho skromného názoru, že sme si z nej u nás doma „neodkopírovali“ viac. Mám na mysli ako surovinovú základňu, tak aj samotné varenie!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
2x7-8 + 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 - 6 ks
2 - 3 PL
1 ks
5 - 6 ks
125 - 150 ml
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky
3 - 4 ks
podľa chuti
podľa chuti
125 - 150 ml
3 - 4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Už pri zbežnom pohľade na „vstupnú zostavu“ použitých surovín je zrejmé, že krása aj tohoto rcp spočíva v jednoduchosti. Kúsky kurčaťa, ja som použil rozrezané stehná s kosťou a kožou, som dôkladne umyl a osušil.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrial som olej vo veľkej ťažkej panvici. Vložil som na drobno pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“ a restoval ich ~ 5´ do sklovita.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridal som na drobno pokrájané stonky zeleru, petržlenovú vňať a pretlačené strúčiky cesnaku. Orestoval som ich, priebežným premiešavaním asi 2÷3´.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varechou som potom presunul orestovanú zmes na okraj panvice, na jej voľnú časť som porozkladal, kožou nadol, kúsky kurčaťa. Opiekol som ich asi po 7´ do červenohneda, otočil ich a 7´ opiekol aj na druhej strane.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som k nim vložil aj bobkový list, okorenil soľou a čMČK, premiešal a krátko spoločne podusil.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď kuracie kúsky získali peknú zlatohnedú farbu, podlial som ich suchým vínom (Chardonnay Chile 2014) a v priebehu krátkeho asi 3´ „prebublávania“, som do štavy priškrabal aj zvyšok predchádzajúceho výpeku. Víno sa odparilo, mäso podlial 3 - 4 PL horúcej vody, stĺmil ohrev a pri pomalom vare som ho dusil 45 - 50´, až sa z neho dali ľahko odtrániť kosti.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z panvice som vybral bobkové listy a kúsky kuracieho mäsa s opečenou zeleninou servíroval s ryžou ozdobené „prstienkami“ so zelenej časti mladej cibuľky. Na ľavom tanieri je ryža zmiešaná so šťavou.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pohľad na porciu s čistou „basmati“ bielou ryžou.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do kategórií:
Kuracie mäso, Talianska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené, Oprážané

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Veronikkka (24.9.2016 08:42)
Precti si sve komentare pod temito dvema recepty, prohledni si dobre foto a prosim Te pekne, usetri nas . . . . . . .Lepe receno, nedej z nas hlupaky!
 varecha.pravda.sk/recepty/baklazanove-gozleme-fotorecept/...

 varecha.pravda.sk/recepty/gozleme-plnene-cukinou-fotorece...