Opečená kuracina dusená s bobkovým listom fotorecept

sracz - fotkasracz, 23. septembra 2016
Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept)
Foto: sracz

Talianska kuchyňa vo svojej podstate požaduje, ako píše Marcella Hazan vo svojej KK, dôsledné využitie všetkých surovín, tak, ako aj v tomto rcp. Ja som sa s nim zoznámil a podľa nás prispôsobil, v časopise SAVEUR № 23/2015 str.26, kde ho predstavila Mara Martin z Da Fiore v Benátkach. Juhoeurópska kuchyňa patrí medzi moje obľúbené. Škoda len, teda aspoň podľa mojeho skromného názoru, že sme si z nej u nás doma „neodkopírovali“ viac. Mám na mysli ako surovinovú základňu, tak aj samotné varenie!

2-3
porcie
12-15 minút
príprava
2x7-8 + 50 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 - 6 ks
2 - 3 PL
1 ks
5 - 6 ks
125 - 150 ml
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky
3 - 4 ks
podľa chuti
podľa chuti
125 - 150 ml
3 - 4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Už pri zbežnom pohľade na „vstupnú zostavu“ použitých surovín je zrejmé, že krása aj tohoto rcp spočíva v jednoduchosti. Kúsky kurčaťa, ja som použil rozrezané stehná s kosťou a kožou, som dôkladne umyl a osušil.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrial som olej vo veľkej ťažkej panvici. Vložil som na drobno pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“ a restoval ich ~ 5´ do sklovita.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridal som na drobno pokrájané stonky zeleru, petržlenovú vňať a pretlačené strúčiky cesnaku. Orestoval som ich, priebežným premiešavaním asi 2÷3´.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varechou som potom presunul orestovanú zmes na okraj panvice, na jej voľnú časť som porozkladal, kožou nadol, kúsky kurčaťa. Opiekol som ich asi po 7´ do červenohneda, otočil ich a 7´ opiekol aj na druhej strane.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som k nim vložil aj bobkový list, okorenil soľou a čMČK, premiešal a krátko spoločne podusil.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď kuracie kúsky získali peknú zlatohnedú farbu, podlial som ich suchým vínom (Chardonnay Chile 2014) a v priebehu krátkeho asi 3´ „prebublávania“, som do štavy priškrabal aj zvyšok predchádzajúceho výpeku. Víno sa odparilo, mäso podlial 3 - 4 PL horúcej vody, stĺmil ohrev a pri pomalom vare som ho dusil 45 - 50´, až sa z neho dali ľahko odtrániť kosti.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z panvice som vybral bobkové listy a kúsky kuracieho mäsa s opečenou zeleninou servíroval s ryžou ozdobené „prstienkami“ so zelenej časti mladej cibuľky. Na ľavom tanieri je ryža zmiešaná so šťavou.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pohľad na porciu s čistou „basmati“ bielou ryžou.

    Opečená kuracina dusená s bobkovým listom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

38 komentárov k receptu
Vážený a milý @altyn veľmi rád odpoviem na Tvoje otázky. Vopred však musím upozorniť aj na to, že redakcia Varecha.sk upravuje, bez "výstrahy" autorovi rcp (receptu), prípadné vysvetlivky skratiek a značiek, všeobecne používaných. Tak som to urobil aj teraz (texty mojich viac ako 300 rcp v pôvodnom znení a odoslaní na adresu redakcie mám podnes uložené). Ja som pôvodne "strojár", tak používam skratky (skr.) zo stredných a vysokých škôl technického smeru. Takže ad 1.) (po prvé) sa Ti hlboko ospravedlňujem za nepresnosti aj v tomto rcp; ad 2.) k Tvojim otázkam: čMČK je čerstvo Mleté Čierne Korenie; 7 a šikmá čiarka, ako dĺžeň, nad ňou (7´) označuje časovú jednotku v minútach, ak by boli nad ňou dve šikmé čiarky (7´´) znamená časovú jednotku v sekundách; 2 (divný znak) 3 (2÷3) je značka pre "až"; napr. (napríklad) 7÷12 znamená 7 až 12. Ale na druhej strane Ti veľmi pekne ďakujem za pozornosť a hlavne za záujem aj o moje rcp! Maj pekné dni!
Z jednoduchych ingred.si vykuzlil vynikajuce,chutne jedlo.Planujem zajtra robit kuracinku tak ju skusim podla teba i ked viem,ze tvoja aj tak bude chutnejsia,lebo chlapi dochucuju jedlo ovela lepsie ako zeny.Vdaka za recept a mas u mna 100 bodov za to perfektne pokrajanie zeleniny.
@Jozka2 (23.9.2016 21:56)

Vieš si predstaviť ako varia a gúglia súčasne? Je to smiešne, tieto znaky nepatria do kuchárskych receptov,ale k námorníctvu alebo k iným odborným vedám. Tú sa majú používať normálne terminológie, ako: minúty, čerstvo mleté čierne korenie; a 2 až 3 minúty. Tomu porozumie aj ten,kto nikdy nevaril.
Altyn, nic v zlom,neohodnotil si recept,ale bavime sa o znakoch,ved tieto jednoduche znaky kazdy z nas pozna zo skoly,tak som prekvapena,ze ta to irituje.Niekto ma perfektny popis a recept o nicom niekto zase ma kazdy recept s laskou do detailou a skracuje si popis,ktoremu nie je tazko porozumiet.Je to jeho sposob a mi to musime akceptovat,alebo nie,ale musis mi dat za pravdu ak si recept cital,ze ta kuracinka musi byt velmi chutna.Mne napr.viac vadi ak niekto da novy nazov nejakej ingred.a nevysvetli o co ide.
@Altyn (23.9.2016 21:51)
neviem, co riesis, uz davno to tu vsetkych teenegerov odradilo /cest vynimkam/ a nebolo to kvoli skratkam, uvodzovkam, lomitkam...,, napokon varecha nie je len o vareni, na to si kup kucharsku knihu,, ja mam rada "hlavolamy" pana Sracza, aj jeho recepty, tento nevynimajuc
Milý @sracz , vzácny môj priateľ, tento Tvoj úžasný receptík mi prišiel práve vhod na nedeľu, milujeme kuracie na Chardonnay tak jednoducho pripravené, dáva vyniknúť jemnej chuti mäska. letí k Tebe podakovanie a 5* , mám uložené v kk. srdečne zdravíme Vás všetkých v dalekej Iowe :-)
len tak na margo celej (zbytočnej) diskusie, v dnešnej dobe už škôlkár ovláda informatiku a spomínané znaky sa vyučujú už na základných školách, takže nikomu z gramotných ľudí nerobí ich znalosť žiadne ťažkosti, najmä ak školská dochádzka na základnom stupni je povinná, všakže??? / s výnimkou retardovaných :-)/
@Mariamka (24.9.2016 05:59)

Máš pravdu v tom, že teenagerov tu už nič nebaví. A to preto, lebo sa k ním niektorí Varecháči správajú ako k imbecilom. Napríklad taká @pusta alias @Veronikkka . Už to balím aj ja. Len som zvedavý kedy niekto napíše recept v morzeovke. Apropo, recept je fajn,len kým sa dostanem na koniec, už ma prejde záujem, tak ako to bolo pri receptoch jednej Varecháčky ktorá už nesmie prispievať a tak si dala nové nicky. Však @Veronikkka ?
Súhlasím s názorom od @altyn :" Apropo, recept je fajn,len kým sa dostanem na koniec, už ma prejde záujem"
Každý má svoj štýl písania receptov, už sme si tu na seba zvykli:-)
@sracz píše štýlom, kde sa mieša kvetnatý opis s technickými znakmi, čo naozaj môže odradiť tých, čo majú radi zrozumiteľnosť, spojitosť a následnosť jednotlivých krokov. Na druhej strane zas priťahuje tých, ktorí majú radi nevšednosť a príbehy skryté v receptoch:-)
Ak chce, vyhráva ten, kto v spleti textu (hlavolame - ako to nazvala @mariamka ) nájde pointu;-))
@Veronikkka (24.9.2016 08:42)
Precti si sve komentare pod temito dvema recepty, prohledni si dobre foto a prosim Te pekne, usetri nas . . . . . . .Lepe receno, nedej z nas hlupaky!
 varecha.pravda.sk/recepty/baklazanove-gozleme-fotorecept/...

 varecha.pravda.sk/recepty/gozleme-plnene-cukinou-fotorece...


@Sracz - opäť vinikoš rcp. To by mali vidieť môj zošit rcp, kde okrem Tebou používaných značiek nájdeš aj niečo z chémie-skôr napr.napíšem rukou H2O ako voda, všetko= V prečiarknuté, menej, viac /ani rýchlo tu nenachádzam tie "ležaté" v, mčk, čmp, hl.m, polohr.m., v.cuk.,pr.c. pridáme= šipka dole a pod.
Všetko sú to všeobecne používané znaky,z matiky a ostatných predmetov zo školy/ éj veru už je tomu 40 rokov/, problém mi robí akurát st.F ak neuvedieš v st. C /neviem si zapamätať prepočet a teplomer toľko F neukazuje/, tak sa to jednoducho varí - pečie kým to nie je a hotovo, no ne? Len Ty pekne píš a uverejňuj rcp ako doteraz, osobe čo sa sťažovala doporučujem si Tvoje vysvetlivky skopírovať, prípadne keby ešte niečo, dodatočne sa dovysvetľuje....
Každý tvoj recept ma vie potešiť,keďže z neho cítiť
ľudský cit a spomienky na našu domovinu.Si človek s veľkým a dobrým srdcom.Uvaril si jednoduché,no pre mňa lákavé jedlo.Pozdravujem ťa priateľu.
milý @sracz , v nedeľu sme mali vynikoš obedík podľa Teba :-)
akurát som nedala stonkový zeler, nebol doma.
chuť fantastická, stehienka som ponechala v celku, uprednostnila som ryžu Basmati k vynikajúcej šťavičke a k lahodnému mäsíčku, sprevádzané pohárom lahodného Chardonnay :-) fotkou dakujem za Tvoj super receptík :-)


@radox1 , no nepovedz :-)
tuším si zakomplexovaný z Tvojej reakcie súdim, stále z niekoho, že?? D
však už sa oslobod z Tvojich utkvelých mindrákov! zosmiešňuješ sa
ešte niečo máš na srdci???
toto je recept od @sracz , podľa ktorého som varila. až uvarím Tvoju úžasnú slepačiu polievku z rúry (mám ju v programe), tak pridám fotku aj Tebe!
zatiaľ nespamuj @sracz ov recept!!!
dakujem.

Pridaj komentár k receptu: