Foto: zuzlik0402
netradičný domáci chlieb
90 minút
príprava
príprava
45 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, štipky kryštálového cukru a droždia necháme vykysnúť kvások. Olivy a šunku nakrájame nadrobno, slnečnicové semienka nasekáme v mixéri.
-
2
Šunku, olivy a semiačka opražíme na panvici.
-
3
Z múky, soli, kvásku a vody vypracujeme cesto, pridáme doň zmes a necháme 1 hodinu kysnúť.
-
4
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a uložíme do vymastených obdĺžnikových foriem. Povrch potrieme olejom, na spodok rúry vložíme pekáč s vodou a pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov cca 45 minút.
Ja peciem kazdy tyzden podobny chlieb (bez oliv a sunky) s roznymi druhmi muky.
Ked hovoris: muka celozrnna hladka tak tomu vobec nerozumiem. Ked je celozrnna si myslim, ze nemoze byt hladka, t.zn. zomleta i s vrchnym obalom zrna.
Vysvetlite mi prosim comu sa hovori HLADKA a CELOZRNNA. Dakujem.
Môže byť, že mlieka ide menej, nejakých 100 - 150 ml - tu som množstvo písala len odhadom, ale vody som určite minula 350 ml. Tiež sa mi to v recepte pôvodne zdalo veľa, ale nebolo.
Čo sa týka múky, naozaj som v bio predajni kúpila múku s označením "Pšeničná múka celozrnná hladká" alebo mali ešte "Ražnú múku celozrnnú hladkú". Konzistenciou je skutočne hladká - jemný prášok, tak ako klasická. Či existuje celozrnná polohrubá a hrubá, to neviem. Celozrnná hladká sa líši od klasickej hladkej farbou - nie je biela ale svetlohnedá, z čoho usudzujem, že naozaj je zrno pomleté aj s vrchným obalom, akurát že na celkom jemno.
Prajem pekny den a uspechy vo vareni a peceni.