Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou fotorecept
Foto: pusta
Dnes som varila údené mäsko, až vychladne, treba k nemu čerstvý chlieb, tak som ho upiekla.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1000 g |
|
42 g čerstvé |
|
550 -650 ml vlažná |
|
1 PL do cesta |
|
1 čajová lyžička do kvásku |
|
1 PL celá |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Pripravila som si kvások z namrveného droždia,cukru, trochy vlažnej vody a múky. Nechala som ho na teple vykysnúť.
-
2
Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju s rascou, cukrom, soľou a s vlažnou vodou som zarobila polotuhé, vláčne, nelepivé a pružné cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 45 minút. Potom som ho na pomúčenej doske znovu prepracovala a vytvarovala som z neho pozdlžny bochník...,
-
3
Preniesla som ho na plech so silikonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/ a nechala som ho ešte 20 minút podkysnúť. Potrela som ho studenou vodou...
-
4
...vložila som ho do trúby vyhriatej na 225 stupňov, na dno ktorej som dala kastrolik s horúcou vodou. Prvých 15 minút som ho piekla na tejto teplote, potom som teplotu znížila na 190 stupňov a chlieb som piekla ešte 45 minút. Ešte horúci chlieb som znovu potrela studenou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol.
-
5
Vychladnutý chlieb som prekrojila na polovicu, potom na krajce. Takto pečený chlieb má príjemne chrumkavú kôrku. Kto chce kôrku ešte chrumkavejšiu a hrubšiu, pečie chlieb na teplote 225 stupňov 20 minút, pravda, v závislosti od trúby.
ak sa mi minie chlieb určite vyskušak..aj keď pečieme v pekárničke tento bude iný---určite rozvoniava po dome--- vôňa domova----
@pusta keby som ho chcela urobit zdravsi, ake mnozstvo tmavej a bielej muky odporucas a treba pravdepodobne upravit aj pomer vody....