Obyčajný rascový chlieb s chrumkavou kôrkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som varila údené mäsko, až vychladne, treba k nemu čerstvý chlieb, tak som ho upiekla.

1 chlieb
porcia
60 minút
príprava
225/15 minút 190/45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si kvások z namrveného droždia,cukru, trochy vlažnej vody a múky. Nechala som ho na teple vykysnúť.
  2. Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju s rascou, cukrom, soľou a s vlažnou vodou som zarobila polotuhé, vláčne, nelepivé a pružné cesto, ktoré som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 45 minút. Potom som ho na pomúčenej doske znovu prepracovala a vytvarovala som z neho pozdlžny bochník...,
  3. Preniesla som ho na plech so silikonovou foliou /vystlaný pečiacim papierom/ a nechala som ho ešte 20 minút podkysnúť. Potrela som ho studenou vodou...
  4. ...vložila som ho do trúby vyhriatej na 225 stupňov, na dno ktorej som dala kastrolik s horúcou vodou. Prvých 15 minút som ho piekla na tejto teplote, potom som teplotu znížila na 190 stupňov a chlieb som piekla ešte 45 minút. Ešte horúci chlieb som znovu potrela studenou vodou. Upečený chlieb som nechala vychladnúť na mriežke, aby nezvlhol.
  5. Vychladnutý chlieb som prekrojila na polovicu, potom na krajce. Takto pečený chlieb má príjemne chrumkavú kôrku. Kto chce kôrku ešte chrumkavejšiu a hrubšiu, pečie chlieb na teplote 225 stupňov 20 minút, pravda, v závislosti od trúby.