Jablkový koláč
Jablkový koláč

Obyčajný jablčník fotorecept

garanco - fotkagaranco, 25. augusta 2018
Obyčajný jablčník (fotorecept)
Foto: garanco

Na tomto veľmi starom recepte od mojej mamy vás možno zaujme príprava plnky, ktorej je hodne. Aj konečná úprava koláčika je neobvyklá.

50 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

450 g
1/2 bal.
200 g
250 g (margarín)
1 ks
1 ks
1 PL (alebo kyslá smotana)
Plnka:
150 g
1500 g strúhané
40-50 g
1 mokka lyžička
1 menší pohár
1 ks
100 g pomleté nahrubo

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy preosejeme všetky sypké suroviny, pridáme maslo (ja si ho stuhnuté z chladničky postrúham na slzičkovom strúhadle).

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme celé vajíčko a bielok a lyžicu bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a vypracujeme hladké cesto. Uložíme do chladničky.

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme plnku: V širšej nádobe skaramelizujeme kryštálový cukor do zlatista, potom primiešame maslo a vložíme postrúhané jablká. Miešame a dusíme, kým sa karamel nerozpustí. Dochutíme mletou škoricou. Necháme vychladiť (keď je v kuchyni aj vonku 30 st., môžete ísť do obývačky čítať rozčítanú knihu, cesto sa chladí v chladničke, plnka v studenej vode a vy sa ďalej dusíte...)

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu cesta vyberieme na dosku, rozvaľkáme, prenesieme na plech, (druhú časť necháme zatiaľ v chladničke), potrieme lekvárom, ja som použila černicovo-jablkový a posypeme orechami - zo 100 g použijeme asi 60 g.

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na orechy rozotrieme rovnomerne plnku,

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prikryjeme plátom z druhej polovice cesta. Potom cesto opatrne popicháme vidličkou,

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme zvyšnými orechami (môžeme do nich pridať 1 lyžicu kryštálového cukru).

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pečieme asi 25 min. pri 200 °C. A to je výsledok môjho snaženia - upozorňujem vás, že koláč je omnoho lepší, ako kvalita fotiek.

    Obyčajný jablčník (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

capko
Ja ho poznám a moc mi chutí. Ostalo ešte? Dobehol by som ak pôjdem okolo. Jáj - pošli adresu a ja k nemu donesiem víno. Dobrý koláč si napiekla.
kvakac
Jablka už sú v kuchyni, tak napečieme takýto chutný koláč a potom budeme pozerať z okna, ako nám zlato padá z oblohy.
maska10
Toto je jednoduchy a najnajnajlepsi kolac! A na druhy den je este lepsi,ak vobec zostane.
marianne
Je jedno koľko krát ten koláč je na vareche a ako ho kto volá, neodolám a vždy ho otvorím, lebo je to topka medzi jablkovými koláčmi. Máš ho krásny @garanco. Na plnke ho posypem vždy ešte kúskami vlašákov.
garanco
@Capko (26.8.2018 06:48)

Z koláča ostalo, v noci nik naň nechodil. Keď sa zastavíš, vďačne Ťa ponúknem, aj kávičku urobím, a to víno prosím červené suché :-))
garanco
@Marianne (26.8.2018 08:23)

Ja som do plnky tiež dala za dobrú hrsť posekaných orechov, tie k jablkám vždy pridávam...
haji
Bezvadný recept, jablíčkové dobroty miluju. Krásná práce! Smekám, bo máš krásně, předpisově vyválené těsto. Kdo umí, ten umí. Mama aj rodina mohoou být spokojené. A my taky, díky za receptík.
milkamirulik
Mňam,je to výborný koláč.Podobny robím aj ja,ale zaujala ma tá plnka.Urcite urobím aj ja, jabĺk máme dosť
motyka
No, myslím, že toto nie je obyčajný jablčník. Prečo si taká skromná? Veď toto je jeden z najlepších - ak nie najlepší - z jablčníkov, ktoré poznám. Máš ho krásny. Výborný popis. Ale opravila by som ten názov aspoň na - Vylepšený jablčník s orechovou krustou.
luwinka
Vynikajúci jablčník, robím veľmi podobný. A ten tanierik mám presne taký istý doma. Spomínam si , že ho v Hypernove už dávnejšie dávali za nazbierané body a niečo sme si doplatili . Bola to taká menšia sada týchto tanierikov. Recept je fajn .
marienka44
Poctivý jablkový koláčik. Tie jabĺčka treba pred strúhaním ošúpať?
garanco
@Marienka44 (27.8.2018 08:36)

Marienka, to je vec vkusu.
Ja ich nešúpem, lebo vraj pod šupkou je najviac vitamínov a jablká sa potom dusia v karamele a šupky zmäknú.
lana
robila aj moja svokra, manzelov najoblubenejsi ....
ywett
Jablkové sú aj u nás obľúbené a ty si ho ešte vylepšila, vyzerá super ;-)
evia
Dnes som upiekla a toto je najlepší jablčník, aký som robila. Perfektný recept
motyka
Až teraz na neho prišiel čas. Najlepší jablčník / z hnetených, ale tie máme najradšej/ aký som jedla. Dlhodobejšie a častejšie u nás bude tento "fajnovák". Ja som mala marhuľový lekvár. Taktiež fajn. Vďaka Ti za fantastický recept.