Obyčajný jablčník fotorecept
Foto: garanco
Na tomto veľmi starom recepte od mojej mamy vás možno zaujme príprava plnky, ktorej je hodne. Aj konečná úprava koláčika je neobvyklá.
príprava
na 200 °C
Suroviny
450 g |
|
1/2 bal. |
|
200 g |
|
250 g (margarín) |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 PL (alebo kyslá smotana) |
|
Plnka: | |
150 g |
|
1500 g strúhané |
|
40-50 g |
|
1 mokka lyžička |
|
1 menší pohár |
|
1 ks |
|
100 g pomleté nahrubo |
|
Postup
-
1
Do misy preosejeme všetky sypké suroviny, pridáme maslo (ja si ho stuhnuté z chladničky postrúham na slzičkovom strúhadle).
-
2
Pridáme celé vajíčko a bielok a lyžicu bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany a vypracujeme hladké cesto. Uložíme do chladničky.
-
3
Pripravíme plnku: V širšej nádobe skaramelizujeme kryštálový cukor do zlatista, potom primiešame maslo a vložíme postrúhané jablká. Miešame a dusíme, kým sa karamel nerozpustí. Dochutíme mletou škoricou. Necháme vychladiť (keď je v kuchyni aj vonku 30 st., môžete ísť do obývačky čítať rozčítanú knihu, cesto sa chladí v chladničke, plnka v studenej vode a vy sa ďalej dusíte...)
-
4
Polovicu cesta vyberieme na dosku, rozvaľkáme, prenesieme na plech, (druhú časť necháme zatiaľ v chladničke), potrieme lekvárom, ja som použila černicovo-jablkový a posypeme orechami - zo 100 g použijeme asi 60 g.
-
5
Na orechy rozotrieme rovnomerne plnku,
-
6
prikryjeme plátom z druhej polovice cesta. Potom cesto opatrne popicháme vidličkou,
-
7
potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme zvyšnými orechami (môžeme do nich pridať 1 lyžicu kryštálového cukru).
-
8
Pečieme asi 25 min. pri 200 °C. A to je výsledok môjho snaženia - upozorňujem vás, že koláč je omnoho lepší, ako kvalita fotiek.
Z koláča ostalo, v noci nik naň nechodil. Keď sa zastavíš, vďačne Ťa ponúknem, aj kávičku urobím, a to víno prosím červené suché :-))
Ja som do plnky tiež dala za dobrú hrsť posekaných orechov, tie k jablkám vždy pridávam...
Ďakujem za uznanie a pochvalu, názov som prevzala z originálu...
Marienka, to je vec vkusu.
Ja ich nešúpem, lebo vraj pod šupkou je najviac vitamínov a jablká sa potom dusia v karamele a šupky zmäknú.