Obyčajné rožky (fotorecept)

Autor receptu: havino

Poskúšala som veľa ciest na obyčajné rožky, s mliekom, s vajcom, s olejom, bez toho aj onoho. Chutili všetky, ale tieto sú TIE pre nás doma pravé ,,orechové", jednoduché, zvonku chrumkavé a striedka nadýchaná. Také tie, čo kedysi stáli 20 halierov, manžel mi hovorí že 30 halierov a to som mladšia a mala by som si pamätať. Recept mám z FB stránky pečempeceň. Kto nemá prístup k tej stránke, možno sa mu recept zíde. Ja si ho ukladám sem aj pre seba a moje deti, alebo nevesty? :-)

Postup

  1. Preosejeme si múku do nádoby, odporúčam ozaj preosiať pre nadýchanejšiu striedku, pridáme ostatné suroviny, kvások zvlášť nie je potrebné robiť, zmiešame a vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť kľudne aj hodinu.
  2. Cesto si rozdelíme, respektíve kto nemá mierku v oku, ja si radšej vážim, na 80 g bochníčky, ktoré prepracujeme a vytvarujem do guliek.
  3. Z každej guľky vyváľkame trojuholník a následne od širšieho konca, od spodu, stáčame do tvaru rožka, ktorý potom ešte rukami rozváľkame a natiahneme do dĺžky. Podsypávanie múkou nie je potrebné, cesto je takmer nelepivé. Naopak, mierne prilepenie cesta o podložku je žiadúce pre napnutie cesta pri rolovaní rožka.
  4. Rožky dáme na plech zrolovanou stranou smerom na plech a necháme kysnúť 40 min, prikryjeme ich, aby nám neobschli.
  5. Pred koncom kysnutia na plechu, tých 40 min, vyhrejeme rúru na 220 C. Do rúry na dno dáme starší plech, do ktorého po vložení plechu s rožkami frkneme šálku vriacej vody, aby sme vytvorili páru. Rožky pred vložením do vyhriatej rúry postriekame vodou, vložíme do rúry, frkneme vriacu vodu, všetko sa snažíme rýchlo. Rúru zatvoríme a pečieme. Po pečení konkrétne u týchto rožkov to je cca 7 min, pozeráme na to, či sa už rožky podvihli a je zafarbená kôrka, plech na ktorý sme kvôli pare vliali vriacu vodu, vyberieme a dopekáme na stále rovnakej teplote. Na stránke pečempeceň, ich stovky ľudí s pozitívnym ohlasom pečú na 250 C. Ja som zvolila horkovzduch 220 C, ale pečú sa aj na 250C a po celý čas. Nebáť sa, striedka bude upečená.
  6. Pečiem ich s horkovzduchom na spomínanej teplote 220 C cca 15- 20 min. Sledujeme podľa zafarbenia kôrky.
  7. Odporúčam, rožky ukladať od seba 4 cm, ja som ich dosť natisla, aj sa ich pár prilepilo o seba, ale zas tri, štyri kusy som na iný plech dávať nechcela, na chuti rožkov ani prilepenie neuberá.