Obyčajné lúpačky fotorecept

havino - fotkahavino, 29. apríla 2016
Obyčajné lúpačky (fotorecept)
Foto: havino

Obyčajné lúpačky, ale!! Chuťou tých starodávnych z mliečnych barov. Recept som už dávnejšie postrehla na FB pečempeceň a čítala len samé chvály naň. Je z tejto stránky http://www.pradobroty.cz/2013/05/sladky-loupak-makovka.html a kedže nie každý si ho môže nájsť či na stránke pradobroty, alebo FB pečempeceň, s malými zmenami ho pridávam na varechu, pretože tie lúpačky za to stoja. Med som pridala podľa čistinky, aj jej lúpačky som dávnejšie piekla a ten med sa mi v nich veľmi páčil.

25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

200 g
300 g
1 ČL
60 g
1 ks
25 g
60 g
250 ml
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V poslednej dobe, asi je to vekom, už naozaj vyhľadávam len tie osvedčené a aj tie chuťou poctivé recepty, na ktorých som vyrastala. Toto je opäť jeden z nich, pri ktorom už zostanem a viem, že ked sa povie lúpačky, tak aj budú chutiť ako lúpačky. Múku si preosejeme, odporúčam naozaj preosiať, cesto je nadýchanejšie, vid striedka na poslednej fotke. Čím dlhšie pečiem, mám už skúsenosti, zistila som, že kombinácia múk má v ceste svoj význam. Zo surovín vypracujeme vláčne, nelepivé cesto. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť cca 40min, aj hodinu. Vykysnuté cesto, preložíme na dosku a prepracujeme. Na podsypanie nie je potrebná žiadna múka, s cestom sa veľmi dobre pracuje, ak tak len poprášiť si ruky. Práveže, mne tieto silikonové podložky idú nervy, čo mi cesto naťahujú, nechce sa odlepiť od podložky, lepšie sa mi pracuje na linke. Z cesta si odkrajujeme kúsky, ja osobne vážim každý kúsok, o váhe 115 g, ked lúpačka, nech je kus do ruky a nie malý rožtek. Odvážené, ukrojené kúsky cesta som v ruke opäť prepracovala do tvaru gule.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Následne, guľku, prebehneme válčekom, ale až od jej stredu. Jednu stranu k sebe bližšiu necháme v tvare, ako bola.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pováľkame pár krát, nie veľa. Začneme rolovať do tvaru šúľka, od širšej bucľatej strany smerom k tenšej.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytvarujeme takéto šúľky, cca o dĺžke 20 cm aj viac.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ohneme do tvaru rožka a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme oddychovať, podkysnúť 40 min.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred koncom kysnutia si v predstihu vyhrejeme rúru. Ja som ich piekla horkovzduchom na 200 C, každý si pečenie prispôsobte zvyklostiam svojej rúry. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme celým makom, maku podľa chuti a dáme piecť.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne sa podarilo ich viac v rúre pritiahnúť, na chuti neubralo, ak nie naopak, z vonka chrumkavejšie a striedku je tu vidno. Už som ich išla vyberať, v tom zazvonil mobil a tých 5 minút na viac, či koľko, som sa veru zabudla. Možno aj na dobro veci. Dobrú chuť, ak ich budete piecť, nebudete ľutovať. V FB skupine je plno chváliacich a spokojných jedákov lúpačiek.

    Obyčajné lúpačky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pekávam Čistinkine, ale určite vyskúšam aj tieto. Máš ich nádherné, ako nakoniec všetko, čoho sa dotkneš, či varenie, pečenie, záhrada, domácnosť, skártka "kto umí, ten umí". Domáce je domáce, aj keď sa mi okolie občas čuduje, načo piecť doma, škoda času, všetko sa dá kúpiť. Mám priateľku, s ktorou tvoríme dva protipóly, ona nespraví nič, čo sa dá kúpiť hotové, ja nekúpim nič, čo sa dá spraviť doma. Možno aj ja pridám jeden recept. Poslala mi ho @jerica , je to recept na lúpačky, vyskúšala som raz a jasala. Také tu totiž nie sú. Kedysi sa predávali lúpačky, také sladko-slané, mastnejšie cesto, vrch sa drobil do akýchsi lupienkov a predávali sa aj sladké rožky, posypané makom, tých je tu Vareche viac, označených ako lúpačky. Viem, že to, čo sme v Bratislave nazývali lúpačkami sa nepredávalo všade, asi preto tá zámena. Tak keď nabudúce budem piecť, zdokumentujem a pridám.
Nádherné sú! Ja som práve pred týždňom piekla podľa čistinky, už som ich robila opakovane, rôzne tvary, pre zmenu nabudúce vyskúšam tvoj recept. Veľmi sa teším na ne, mám ich rada len tak s čerstvým mliekom.

@havinko , uz som tvoje lupacky chvalila, len si si to v navale komentarov nevsimla. Takze trvam na tom, ze si zriadujem chlievik s tvojimi receptami. Vyborne cesto, skvely vysledok:-) Plnila som ich makovo-lekvarovou plnkou, ako si pamatam z detstva. Dakujem za recept.