Foto: finczi
Dnes boli na obed strapačky s kyslou kapustou. Vodu, v ktorej boli strapačky vyvarené, som využila na polievku.
príprava
Suroviny
2 l približne |
|
|
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa množstva vývaru |
|
podľa chuti (peper) |
|
podľa chuti |
|
1 ks menší |
|
1-2 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 hrsť |
|
|
Postup
-
1
Strapačky som zliala do osobitného hrnca, nechala som aj trošku strapačiek v polievke. Kým som pripravila svoje jedlo, voda z vyvarených strapačiek pomaly vrela. Na panvičku som dala trošku masti, kúsok slaninky pokrájanej na kocky a pokrájanú cibuľu strednej veľkosti. Kožu z toho kúska slaninky + menší bobkový list som vložila do strapačkovej vody. Slaninka sa škvarila, cibuľka tiež a tá vôňa...!
-
2
Po asi 5 minútach som pridala hrsť suchej drobnej cestoviny / mala som hviezdičky / a pražila som asi 5 - 7 minút. Posypala som mletou paprikou, premiešala som a zaliala zhruba 0,5 l vody. Premiešané som vliala do polievky, ktorú som pri prevretí dochutila peprom a soľou. Povarila som, kým nebola cestovina do polovice uvarená. Pridala som majoránku. Polievka sa ešte povarila pár minút. Na tanieri sa môže pridať petržlenová vňať /ja to robím rada/, podávať sa môže aj s pečivom, chlebom, osúchmi / tými výbornými z Varechy .../
-
3
Dúfam, že Vám bude chutiť, polievka je výdatná, hustá a naozaj jednoduchá. V ťažších časoch je využitie surovín bez zbytkov rozumným spôsobom hospodárenia v mnohých rodinách.
z vody z varených zemiakov robím tzv. cesnačku - vylejem do misky, pridám pár zemiakov, ktoré popučím vidličkou, trošku masti aby polievka mala "oči" a veľa pretlačeného cesnaku. takto pamätám, že ju robila aj moja mama, ešte keď som nechodila do školy, a to je už viac ako 50 rokov. nie z chudoby ale zo zásady, že jedlom sa nemá plytvať. :-)