Obrátený jablkový koláč s pudingom fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 17. septembra 2014
Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept)
Foto: babkamt

Je čas jabĺk. Konečne prestalo pršať. Bola som pozbierať opadané jablká. Minulý týždeň som robila jablkovo - orechovú štrúdľu, dnes tento obrátený jablčník, vylepšený Zobraziť celý popisJe čas jabĺk. Konečne prestalo pršať. Bola som pozbierať opadané jablká. Minulý týždeň som robila jablkovo - orechovú štrúdľu, dnes tento obrátený jablčník, vylepšený vanilkovým pudingom. Cesto som robila hrnčekové. Hrnček - 250 ml.

30 - 35 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
200 ml
125 ml
1 ks
1 ČL
2 ČL
2 ks
1 hrnček
Puding:
1 ks
700 ml
2 bal.
2 ks
8-10 ks
 na posypanie koláča




Postup

  1. 1

    Plech som vystlala papierom na pečenie. Sem tam som pod papierom štetcom naniesla trochu oleja, aby mi papier držal. Pre istotu som vymazala aj spodok plechu. Plech má rozmer 20 x 33 cm.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na to som na papier polievkovou lyžičkou naniesla mleté vlašské orechy.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si jablká. Ošúpala som ich a nastrúhala. Šťavu som trochu vytlačila a samozrejme hneď aj vypila. Nastrúhané jablká som ochutila škoricou a vanilkovým cukrom. Cukor som vôbec nedala.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po pridaní škorice som jablká premiešala a rozložila na orechy na plechu. Teraz je správny čas na zapnutie rúry. Rúru som nastavila na 180 °C.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mlieko, olej a vajcia som spolu vymiešala. Do misky som dala múku, cukor , kypriaci prášok a kakao. Sypkú zmes som premiešala.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som do múky pridala tekuté zložky, zamiešala.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové cesto som vyliala na strúhané jablká uložené na plechu. Koláč som piekla asi 30 - 35 minút.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečený som vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť. Drevenú dosku som položila na plech, obrátila hore dnom a koláč mi pekne vypadol na dosku. To už prišiel môj pomocník a ukázal mi, ako sa sťahuje pečiaci papier z koláča. Už mu krútilo nosom. A začal špekulovať. Že on chce ešte na vrch vanilkový puding.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tak som mu na vrch uvarila zo 700 ml mlieka, 2 pl cukru a 2 Zlatých klasov puding. Vlažný som ho dala na upečený koláč a posypala grankom. Nerobte to ako ja. Nedávajte kakao na ešte teplý puding.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláč sme nechali chvíľu vychladnúť.

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Chutil aj nášmu psíkovi. Sedel pred mužom a žobral - " gazda, daj mi kúsok ochutnať ".Bady hmkal, aby na seba upozornil, že aj on chce ochutnať:-)

    Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

martamm
babkamt, pekný koláčik si upiekla, úroda jabĺk je dosť štedrá, takže sa nechám rada inšpirovať :)
micca
kolko vajec asi si zabudla napisat

babkamt
@martamm je čas jabĺk, tak sa ich snažím využívať. Založila som aj na jablkový ocot.
@micca , už som doplnila, ďakujem za upozornenie, si milá, pápá.
1x pexa
babkamt
@izabella929 pečiem podľa ovocia, ktoré práve dozrieva v záhrade. Teraz na dlhý čas to budú jablká:-)
kukulienka71
Chlapi sú ale mlsní, teda! koláčik výborný, s pudingom ešte viac. Ešte som taký nepiekla, takže KK, vďaka:-)
radost
@babkamt
v surovinách ti chýba mlieko do cesta..máš uvedené len mlieko na puding..do cesta asi 1 hrnček mlieka ide..ak sa mýlim..prepáč..
sledujem recepty jablkové-bo veľmi padajú /jablká/ a hnijú..asi nebudú mať trvácnosť-pre tie dažde..muž vraví:dáme do suda..
:-)
babkamt
@kukulienka71 áno tiež myslím, že aj chlapi sú na sladké:-) Ak sa na vrch dá troška šľahačky , tak je z obyčajného koláča slávnostný.
@rados ť áno, máš pravdu. Do cesta ide jeden hrnček mlieka, teda 250 ml. Akosi mi ti uniklo. Si pozorná čitateľka, ďakujem za upozornenie.
Tiež uvažujeme, čo s napadanými jablkami. Muž na kalvados jablká mlel. Bola to teda fuška. Ty ich dáš do suda celé? Rada sa nechám poučiť. Alebo ich nakrájaš? Budem rada, keď mi poradíš.
terinka55
...sa Ti vypeká, keď máš hneď dvoch pomocníkov :-) Chlpáčik nemá chybu :-) Ja mám takých troch :-) Koláčik vyzerá veľmi mňamkovo a s tým pudingom musí byť fajnový. Chválim, 5* a KK.
babkamt
@terinka55 mali sme viacerých psíkov. Doberman si raz sám otvoril dvere a zjedol celú vysmážanú rybu. Ja som si ľahla a pes sa navečeral. Muž ma zobudil, že kde je ryba.Zostal mu len zemiakový šalát. Tento pes je ale iný. Môžem mať na stole hocičo, nevezme si, ale postaví sa pred nás a žobre:-) Miluje nanuky. Aspoň paličku mu musíme dať olízať.Tak to si užiješ zábavy:-) Manžel mi v kuchyni pomáha málo, no asi mal chuť na tento koláčik, keď sedel pri mne a čakal, kým sa upečie. Ďakujem za pochvalu.
ivav
Je výborný, robievam ho s pudingom a čokoládovou polevou.
radost
@babkamt
dobré ránko želám..
muž si požičiava od šikovného suseda-ktorý si "na kolene" teda vlastnoručne-vyrobil dačo takéto:
 www.farmarik.cz/product/drtic-na-ovoce-10-l-nerezova-na...

kým sme nemali tú možnosť-strúhali sme jablká..
dedko ich krájal natenúčko nožíkom kedysi-obdiv pre jeho trpezlivosť..:-)
my robíme jablčkovicu-vraví muž..bo je tam celé pošrotované jablko..kalvados sa robí z čistej jablkovej šťavy,muštu..
máme konečne slnko..
pôjdeme na tie zemiaky-poteraz sú v zemi a už hnijú..nedobrý rok záhradkársky..
pozdravujem z horniakov dolniaky..:-)
babkamt
@radost aj ja ti prajem dobré ránko. Ďakujem, že si si našla čas na odpoveď. Niečo takéto si požičiavame od susedov. Ja som sama po troške zvládla vykopať zemiaky.Včera som likvidovala paradajky. Listy na nich zrazu očerneli, plody začali mať fľaky. Myslela som si, že ešte navarím pretlak, no čo už. Prajem ti príjemný pracovný slnečný deň. Nech ide práca od ruky.
babinka
Kolacik sa mi zapacil, recept lahky, nenarocny na suroviny I skusenosti. Bol pre mna inspiraciou, drobne zmeny su: bez kakaa, lebo Biele cesto asi Lepsie ukaze, pudding som chcela iba z polovicneho mnozstvo, ale na plechu 27 x 37 cm som nakoniec urobila ako Ty. Co dam navrch este neviem, ale snad aj foto prilozim, este sa iba pecie :)
babinka
Oooooch, zabudla som posepkat, ze orechy si zabudla dopisat do receptu... Ale to psssssst :)
babinka
Práve robím puding, určite doň netreba jablka a asi 2 PL cukor, však?
mariamka
jablckove kolaciky na vsetky sposoby, to je nase! a k tomu orechy, puding,, parada,, akurat nemam takych pomocnikov, ale tak, co uz, vyjdeme s tym, co mame :) ale Badyho by som brala!
babkamt
@babinka je to rýchly koláčik,vlastne koláč bez roboty:-) Teším sa na tvoju fotku. Ja som taká, že idem robiť biele cesto, no vždy do neho pridám kakao alebo čokoládu:-) Všetko by som chcela čokoládové. Od jogurtu, nanuku atď. Viem, že bledé cesto by bolo lepšie. Preto sa teším na tvoju fotku. Do pudingu som jablká nedávala.
babkamt
@mariamka no určite to zvládneš aj bez takých pomocníkov. A ak nie, rada ti ich požičiam:-) Bady je veľmi milý psík. Je spoločenský, má rád ľudí.
babinka
moje pokusy pridat fotku upeceneho kolaca ..... no snad to niekto z vas dokaze prekopirovat riadne, ja si uz netrufam. A ten kolac za to stoji, skutocne je vynikajuci..
babinka
k tym jablkam v pudingu - prisla som na to, ked som isla robit puding, ze tam mas uvedene jablka, az potom som si vsimla, ze chybaju napisane inde, ale kto to chce upiect, poradi si
babkamt
@babinka máš ho krásny. A tá strúhaná čokoláda navrchu z neho robí parádny koláčik. Teší ma, že ti koláč chutil a hodnotíš ho ako vynikajúci.. Ďakujem za pridané foto.
babkamt
@barbirik namiesto orechov sa môže pridať na masle opražená strúhanka, alebo trochu mletého maku, mandlí. Ak ich tam aj nedáš, myslím, že sa nič nestane.
babkamt
@Ivav píšeš, že ho robievaš s pudingom a čokoládovou polevou. Určite je výborný. Ďakujem, že si sa ozval/a/.
ludenka
Upiekla som ho. Nic moc, cesto prilis tuhe a puding tiez. Keby som ho piekla nabuduce, tak pouzijem krehkejsie cesto a do pudingu dam viac mlieka aby bol redsi. Ocenujem napad s orechami, tie som v inych receptoch nenasla.
babkamt
@ludenka , neviem, kde sa stala chyba. Môj koláč nebol tuhý. Puding bol akurát. Teší ma, že oceňuješ nápad s orechmi. Pekný deň ti prajem.
tatranka
@babkamt dnes som piekla tvoj koláčik.Keďže som mala len dve veľké jablká,použila som mrazené ovocie.
Koláčik je výborný a ten puding na vrchu je veľmi chutný s touto kombináciou.Je šťavnatý a veľmi dobrý.
prikladám fotografiu.

babkamt
@tatranka tvoj koláčik je prudko jedlý. Ty si sa ako skúsená gazdinka vynašla. Použila si mrazené ovocie - dobrý nápad. Ďakujem za pridanú fotku. Pekný deň ti prajem.
@remculka som rada, že ťa tu vidím. Dlho si sa neozvala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia