Obrátený jablkový koláč s pudingom (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Je čas jabĺk. Konečne prestalo pršať. Bola som pozbierať opadané jablká. Minulý týždeň som robila jablkovo - orechovú štrúdľu, dnes tento obrátený jablčník, vylepšený vanilkovým pudingom. Cesto som robila hrnčekové. Hrnček - 250 ml.

30 - 35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Plech som vystlala papierom na pečenie. Sem tam som pod papierom štetcom naniesla trochu oleja, aby mi papier držal. Pre istotu som vymazala aj spodok plechu. Plech má rozmer 20 x 33 cm.
  2. Na to som na papier polievkovou lyžičkou naniesla mleté vlašské orechy.
  3. Pripravila som si jablká. Ošúpala som ich a nastrúhala. Šťavu som trochu vytlačila a samozrejme hneď aj vypila. Nastrúhané jablká som ochutila škoricou a vanilkovým cukrom. Cukor som vôbec nedala.
  4. Po pridaní škorice som jablká premiešala a rozložila na orechy na plechu. Teraz je správny čas na zapnutie rúry. Rúru som nastavila na 180 °C.
  5. Mlieko, olej a vajcia som spolu vymiešala. Do misky som dala múku, cukor , kypriaci prášok a kakao. Sypkú zmes som premiešala.
  6. Potom som do múky pridala tekuté zložky, zamiešala.
  7. Hotové cesto som vyliala na strúhané jablká uložené na plechu. Koláč som piekla asi 30 - 35 minút.
  8. Upečený som vybrala z rúry, nechala trochu vychladnúť. Drevenú dosku som položila na plech, obrátila hore dnom a koláč mi pekne vypadol na dosku. To už prišiel môj pomocník a ukázal mi, ako sa sťahuje pečiaci papier z koláča. Už mu krútilo nosom. A začal špekulovať. Že on chce ešte na vrch vanilkový puding.
  9. Tak som mu na vrch uvarila zo 700 ml mlieka, 2 pl cukru a 2 Zlatých klasov puding. Vlažný som ho dala na upečený koláč a posypala grankom. Nerobte to ako ja. Nedávajte kakao na ešte teplý puding.
  10. Koláč sme nechali chvíľu vychladnúť.
  11. Chutil aj nášmu psíkovi. Sedel pred mužom a žobral - " gazda, daj mi kúsok ochutnať ".Bady hmkal, aby na seba upozornil, že aj on chce ochutnať:-)