Slivkový koláč
Slivkový koláč

Obrátené slivkové koláčiky z tvarohovo-maslového cesta

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 9. novembra 2022
Obrátené slivkové koláčiky z tvarohovo-maslového cesta
Foto: Kulinární studio MAFRA

V týchto koláčikoch skvelo chutia klasické menšie slivky, ale aj šťavnaté okrúhle – blumy. Ideálne sú kyslejšie, ktoré ešte neprezreli.

8
porcií
40 (+ odležanie) minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Na cesto:
200 g
1 PL
200 g
170 g
30 g mletý
 štipka
Na plnku:
200 g
80 g
1 ČL
1 kg
Na krém:
350 g
2 PL
3 PL mletý




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme cesto. Maslo nakrájame na kocky, necháme trochu zmäknúť a potom v robote spracujeme s ostatnými surovinami na cesto. Cesto necháme asi 2 hodiny odpočinúť v chladničke.

  2. 2

    Plnka: Osem zapekacích misiek s priemerom 8 cm vymastíme maslom. Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo, zložíme z ohňa a ochutíme mletou škoricou. Rozdelíme do pripravených misiek. Potom do karamelu poukladáme rozpolené a kôstok zbavené slivky.

  3. 3

    Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát s hrúbkou asi 2 cm. Vykrojíme kruhy vo veľkosti zapekacích misiek, prenesieme na slivky, zľahka pritlačíme a cesto poprepichujeme nožom.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Po upečení vyklopíme na tanieriky a servírujeme s kyslou smotanou zmiešanou s cukrom a makom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia