Obrátené slivkové koláčiky z tvarohovo-maslového cesta
mesačník Varecha, 9. novembra 2022
Foto: Kulinární studio MAFRA
V týchto koláčikoch skvelo chutia klasické menšie slivky, ale aj šťavnaté okrúhle – blumy. Ideálne sú kyslejšie, ktoré ešte neprezreli.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Na cesto: | |
200 g |
|
1 PL |
|
200 g |
|
170 g |
|
30 g mletý |
|
štipka |
|
Na plnku: | |
200 g |
|
80 g |
|
1 ČL |
|
1 kg |
|
Na krém: | |
350 g |
|
2 PL |
|
3 PL mletý |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme cesto. Maslo nakrájame na kocky, necháme trochu zmäknúť a potom v robote spracujeme s ostatnými surovinami na cesto. Cesto necháme asi 2 hodiny odpočinúť v chladničke.
- 2
Plnka: Osem zapekacích misiek s priemerom 8 cm vymastíme maslom. Na panvici rozpustíme cukor na svetlý karamel, trvá to asi 5 minút. Primiešame na kúsky nakrájané maslo, zložíme z ohňa a ochutíme mletou škoricou. Rozdelíme do pripravených misiek. Potom do karamelu poukladáme rozpolené a kôstok zbavené slivky.
- 3
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na plát s hrúbkou asi 2 cm. Vykrojíme kruhy vo veľkosti zapekacích misiek, prenesieme na slivky, zľahka pritlačíme a cesto poprepichujeme nožom.
- 4
Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Po upečení vyklopíme na tanieriky a servírujeme s kyslou smotanou zmiešanou s cukrom a makom.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu