Obrátené gombolce (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Tento nápad som videla na maďarskej stránke Ízes élet a keďže mi ostali v šupke varené zemiaky, mala som možnosť vyskúšať takúto variáciu. Nie je to žiaden extra recept, skôr nápad, ako sa dajú jedlá pripraviť aj inak, ako obyčajne.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Guľky (po našom aj gombolce) som pripravila obvyklým spôsobom. V šupke uvarené zemiaky z predošlého dňa som očistila, na jemno postrúhala, pridala soľ a toľko hladkej múky, aby sa dalo sformovať vláčne cesto. Môžete použiť aj tvarohové cesto.Z neho som porobila malé guľky. Neplnila som ich, tu je pointa. Ostali prázdne, tak som ich vyvarila a nechala odkvapkať.
  2. Do mištičky som naložila zbytky džemu z dvoch poloprázdnych fľašiek, mala som jahodový a marhuľový. Najchutnejší je v tomto prípade hustý slivkový lekvár, v recepte ho robili s ním, asi preto ma tak nadchol. Domácu strúhanku som opražila nasucho. Ak máte mleté orechy, môžete ich pre lepšiu chuť tiež pridať.
  3. Gombolce som poobracala v džeme a potom v strúhanke
  4. Uložené na taniere som ešte pokvapkala roztopeným maslom. Dodá im tú správnu chuť. V pôvodnom recepte robili nudle - šúlance, mne sa to videlo ako väčšia piplačka s drobnými tvarmi, preto som robila malé guľky radšej.
  5. Na záver pridávam fotku záhradky, nie síce svojej, ale staršej pani susedky(vidieť ju v ľavom hornom rohu). Vídam ju dennodenne z balkóna, ako sa s láskou stará o túto peknú záhradku pri bytovke, od jari do jesene tam má nasadené, obrobené všelijaké plodiny a kvietky. V drevenej búdke má dokonca sliepku, ktorá jej dáva vajíčka:-) Napriek vyššiemu veku má všetko tip-top, ako sa na Švajčiarku patrí.