Foto: stacy77777
Trocha experiment so zapletaním kysnutého cesta, inšpirovala ma Honestka pridaním videí do Čistinkinho receptu na vianočku,týmto ďakujem obom,dievčatá...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
125 g |
|
4 PL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
0,5 l |
|
42 g (kocka) |
|
50 g svetlé veľké čílske |
|
100 g |
|
50 g |
|
Náplň-orechová: | |
0,5 kg |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
3 PL |
|
podľa potreby na zriedenie plnky |
|
na potretie |
|
roztopená na poliatie |
|
na posyp |
|
Postup
-
1
Prichystáme do misy suroviny, z trošky cukru,droždia a vlažného mlieka prichystáme kvások,vykysnutý vlejeme do múčnej zmesi so sušenými plodmi,zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste kysnúť.
-
2
Medzi tým si urobíme plnku. Do misky vylejeme smotanu na šľahanie,pridáme trstinový cukor,javorový sirup,pomleté vlašské orechy. Ak je plnka hustejšia,pridáme troška mlieka.Plnka by sa mala ľahko rozotierať,ale nemala by byť moc riedka. Nevaríme!
-
3
Vykysnuté cesto rozdelíme na desať rovnakých častí,každú upravíme do buchtičky,rozvaľkáme,potrieme orechovou plnkou, zvinieme ako klasický závin,dobre uzavrieme konce.
-
4
Postupne takto urobíme všetko cesto, valčeky trocha vyšúľame a natiahneme, aby neboli príliš hrubé na spletanie a mali rovnakú dĺžku.
-
5
A prišlo na radu študovanie spomínaných videí,ktoré pridala Honestka. Vybrala som si s piatimi cestovými valčekmi. Nebudem opisovať postup,lepšie raz vidieť,ako 100x počuť....http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-fotorecept/34832-recept.html
-
6
Išlo to veľmi ľahko. Hotový pletenec preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
-
7
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hobľovanými mandľami.
-
8
Necháme ešte pol hodiny pokysnúť,pečieme na 170stupňoch necelú hodinku. Ale samozrejme,každá rúra je iná,takže ako kto je zvyknutý. Aprišli sme do bodu,keď sa mi takmer chcelo zaplakať,pretože mi oba pletence praskli..... Takže prišiel na rad "maskovací manéver", prasklinu som zakryla rozpustenou horkou čokoládou s trošičkou masla a ešte posypala mandľovými hoblinkami.
-
9
Radosť mi to síce zkazilo, ale na chuti to neubralo,naopak,s tou čokoládou to je ešte zaujímavejšie. Veľmi privítam dobré rady,ako zabrániť praskaniu vianočiek a závinov...
- 10
Ešte foto v reze:
- 11
A mizol z plechu
- 12
Všetkým Varecháčom i redakcii prajem krásny a šťastný celý ďalší nový rok....
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 10
Pekné a vydarené.Si šikulka
Prajem ti v novom roku 2013 vela zdravia,šťastia a hodne úspecov
Prajem hodne zdravia a radosti po celý rok 2013.
PF 2013 :-)
aj mne niekedy záviny prasknú, nepomôže ani tesná forma, ani popichanie, niekedy si myslím, že je veľa plnky, ale tiež sa mi nedarí vždy rovnako
a všetkým varecháčkam a varecháčom prajem šťastlivý a úspešný nový rok 2013
Nuz ako vidno, zacinate dobre tento Novy rok. som rada, ze videa pomohli, je to ozaj dobra pomocka a vsetci sa ucime lahsie, ked to vidime.
dakujem.
Ja som na Silvestra tiež so slzami v očiach vyberala vianočku z rúry, predtým mi dobre nakysla, pred pečením som ju popichala ihlou na grilovanie, no aj tak po celej dĺžke praskla. Na Vianoce som piekla dve na jednom plechu, aj makovníky a orechovníky a nič mi neprasklo. Už som počula aj taký názor, že to závisí od kvality múky - no v tom sa veľmi nevyznám, veď nie som vyučený mlynár:-)))
Prajem krásny začínajúci rok!
ale s roznymi plnkami: varecha.pravda.sk/recepty/zapleteny-stedrak-fotorecept/12...