Novoročný pletenec

stacy77777 - fotkastacy77777, 1. januára 2013

Trocha experiment so zapletaním kysnutého cesta, inšpirovala ma Honestka pridaním videí do Čistinkinho receptu na vianočku,týmto ďakujem obom,dievčatá...

60
porcií
100 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
125 g
4 PL
1 PL
2 PL
2 ks
1 ČL
0,5 l
42 g (kocka)
50 g svetlé veľké čílske
100 g
50 g
Náplň-orechová:
0,5 kg
1 ks
1 PL
3 PL
podľa potreby na zriedenie plnky
 na potretie
 roztopená na poliatie
 na posyp

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Prichystáme do misy suroviny, z trošky cukru,droždia a vlažného mlieka prichystáme kvások,vykysnutý vlejeme do múčnej zmesi so sušenými plodmi,zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste kysnúť.

    Novoročný pletenec - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým si urobíme plnku. Do misky vylejeme smotanu na šľahanie,pridáme trstinový cukor,javorový sirup,pomleté vlašské orechy. Ak je plnka hustejšia,pridáme troška mlieka.Plnka by sa mala ľahko rozotierať,ale nemala by byť moc riedka. Nevaríme!

    Novoročný pletenec - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto rozdelíme na desať rovnakých častí,každú upravíme do buchtičky,rozvaľkáme,potrieme orechovou plnkou, zvinieme ako klasický závin,dobre uzavrieme konce.

    Novoročný pletenec - obrázok 3
  4. 4

    Postupne takto urobíme všetko cesto, valčeky trocha vyšúľame a natiahneme, aby neboli príliš hrubé na spletanie a mali rovnakú dĺžku.

    Novoročný pletenec - obrázok 4
  5. 5

    A prišlo na radu študovanie spomínaných videí,ktoré pridala Honestka. Vybrala som si s piatimi cestovými valčekmi. Nebudem opisovať postup,lepšie raz vidieť,ako 100x počuť....http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-fotorecept/34832-recept.html

    Novoročný pletenec - obrázok 5
  6. 6

    Išlo to veľmi ľahko. Hotový pletenec preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

    Novoročný pletenec - obrázok 6
  7. 7

    Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hobľovanými mandľami.

    Novoročný pletenec - obrázok 7
  8. 8

    Necháme ešte pol hodiny pokysnúť,pečieme na 170stupňoch necelú hodinku. Ale samozrejme,každá rúra je iná,takže ako kto je zvyknutý. Aprišli sme do bodu,keď sa mi takmer chcelo zaplakať,pretože mi oba pletence praskli..... Takže prišiel na rad "maskovací manéver", prasklinu som zakryla rozpustenou horkou čokoládou s trošičkou masla a ešte posypala mandľovými hoblinkami.

    Novoročný pletenec - obrázok 8
  9. 9

    Radosť mi to síce zkazilo, ale na chuti to neubralo,naopak,s tou čokoládou to je ešte zaujímavejšie. Veľmi privítam dobré rady,ako zabrániť praskaniu vianočiek a závinov...

  10. 10

    Ešte foto v reze:

    Novoročný pletenec - obrázok 10
  11. 11

    A mizol z plechu

    Novoročný pletenec - obrázok 11
  12. 12

    Všetkým Varecháčom i redakcii prajem krásny a šťastný celý ďalší nový rok....

Diskusia k receptu

24 komentárov k receptu
Vyzera to napriek prasknutiu na zozratie. Nuz, neviem, ani ja neviem, kedy cesto praskne a kedy nie. Trochu sa tomu da zamedzit formou, ked su boky kolaca ohranicene a tak nemoze sa roztiect. Vsetko dobre v novom roku a vela krasnych a chutnych jedal.
Krásne umelecké dielko , a najvyš aj chutne vypadá ukladám zaujalo ma tvoje pletiene, ale aj cesto je zaují,mavé a z praskliny si nerob nič to sa občas stáva aj mne hlavne že sa skonzumovala aj s pochvalami o čom nepochybujem už je v kk
Krásny pletenec. A s orechovou plnkou môže byť len famózny. No, neviem,len tak dumám-čo keby sa zvrchu popichal pred pečením....
Prajem hodne zdravia a radosti po celý rok 2013.
pekná a rýchlo zjedená,manželka robí tri poschodia a chutí mi veľa rokov,len na vianoce zjeme hu do konca už len sami dvaja.
prasknutie na chuti neuberie, je vydarená, ukladám
aj mne niekedy záviny prasknú, nepomôže ani tesná forma, ani popichanie, niekedy si myslím, že je veľa plnky, ale tiež sa mi nedarí vždy rovnako

a všetkým varecháčkam a varecháčom prajem šťastlivý a úspešný nový rok 2013
krasny a velmi stedro-bohaty pletenec;
Nuz ako vidno, zacinate dobre tento Novy rok. som rada, ze videa pomohli, je to ozaj dobra pomocka a vsetci sa ucime lahsie, ked to vidime.
dakujem.
Krásne si to vymyslela!
Ja som na Silvestra tiež so slzami v očiach vyberala vianočku z rúry, predtým mi dobre nakysla, pred pečením som ju popichala ihlou na grilovanie, no aj tak po celej dĺžke praskla. Na Vianoce som piekla dve na jednom plechu, aj makovníky a orechovníky a nič mi neprasklo. Už som počula aj taký názor, že to závisí od kvality múky - no v tom sa veľmi nevyznám, veď nie som vyučený mlynár:-)))
Prajem krásny začínajúci rok!

Pridaj komentár k receptu: