Novoročný pletenec

Autor receptu: stacy77777

Trocha experiment so zapletaním kysnutého cesta, inšpirovala ma Honestka pridaním videí do Čistinkinho receptu na vianočku,týmto ďakujem obom,dievčatá...

60
porcií
100 minút
príprava
50 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Prichystáme do misy suroviny, z trošky cukru,droždia a vlažného mlieka prichystáme kvások,vykysnutý vlejeme do múčnej zmesi so sušenými plodmi,zamiesime cesto. Necháme na teplom mieste kysnúť.
  2. Medzi tým si urobíme plnku. Do misky vylejeme smotanu na šľahanie,pridáme trstinový cukor,javorový sirup,pomleté vlašské orechy. Ak je plnka hustejšia,pridáme troška mlieka.Plnka by sa mala ľahko rozotierať,ale nemala by byť moc riedka. Nevaríme!
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na desať rovnakých častí,každú upravíme do buchtičky,rozvaľkáme,potrieme orechovou plnkou, zvinieme ako klasický závin,dobre uzavrieme konce.
  4. Postupne takto urobíme všetko cesto, valčeky trocha vyšúľame a natiahneme, aby neboli príliš hrubé na spletanie a mali rovnakú dĺžku.
  5. A prišlo na radu študovanie spomínaných videí,ktoré pridala Honestka. Vybrala som si s piatimi cestovými valčekmi. Nebudem opisovať postup,lepšie raz vidieť,ako 100x počuť....http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-fotorecept/34832-recept.html
  6. Išlo to veľmi ľahko. Hotový pletenec preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
  7. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hobľovanými mandľami.
  8. Necháme ešte pol hodiny pokysnúť,pečieme na 170stupňoch necelú hodinku. Ale samozrejme,každá rúra je iná,takže ako kto je zvyknutý. Aprišli sme do bodu,keď sa mi takmer chcelo zaplakať,pretože mi oba pletence praskli..... Takže prišiel na rad "maskovací manéver", prasklinu som zakryla rozpustenou horkou čokoládou s trošičkou masla a ešte posypala mandľovými hoblinkami.
  9. Radosť mi to síce zkazilo, ale na chuti to neubralo,naopak,s tou čokoládou to je ešte zaujímavejšie. Veľmi privítam dobré rady,ako zabrániť praskaniu vianočiek a závinov...
  10. Ešte foto v reze:
  11. A mizol z plechu
  12. Všetkým Varecháčom i redakcii prajem krásny a šťastný celý ďalší nový rok....