Zapletený Štedrák fotorecept

babav - fotkababav, 16. decembra 2010
Zapletený Štedrák (fotorecept)
Foto: babav

Pre zmenu som skusila tento tradicny ,orechovo-makovo -lekvarovo -syrovy, vianocny kolac zapliest ako vianocku .Chutil vyborne!

8
porcií
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
20 dkg
20 dkg
3 PL
1 bal
1 bal, sušené ,sol(1cl)
2,5 dl,vlazne
7,5 dkg
1
Plnka:
podla chuti  orechova ,makova ,syrova,
podla potreby na potretie




Postup

  1. 1

    Vo vlaznom mlieku som rozmiesala drozdie a cukor,nechala 10 minut vykysnut. Do misy som dala zvysne suroviny a zamiesila vlacne cesto.Na teplom mieste mi vykyslo priblizne za 1 hodinu.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnute cesto som rozdelila na 5 rovnakych buchticiek.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kazdu som rozgulkala na tenky plat a 2 z nich naplnila syrovou plnkou:

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zvysne tri platy lekvarom,orechovou a makovou plnkou.Plnky som zabalila do cesta .

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ulozila som si ich vedla seba v poradi syrova-orechova- lekvarova -makova -syrova. Horne konce som spojila a zvysok zaplietla do vrkoca.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovy pletenec so ulozila na maslom vymasteny plech a nechala na teplom mieste kysnut , 30 minut.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuty som hojne pomastila rozpustenym maslom .

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som ho 35 minut v rure predhriatej na 180 stupnov C. Napriek tomu ,ze som plnky dobre zabalila ,mak a lekvar si nasli cesticku a troska vytiekli na povrch kolaca, ale chutove mu to neublizilo.Teply kolac so este raz potrela maslom.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vychladnuty kolac som cez sitko posypala praskovym cukrom.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzeral pokrajany.

    Zapletený Štedrák (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tinca
@babav krááása ukladám do KK, máš všetky záviny v jednom, výborný fotopostup aj vydarené dielo! :-)))
marta5
Si sikovna,nevedela som ako sa to pletie,vyskusam.Jedla som na Vianoce u znamych,no boli rezy-velmi vynikajuce.Mozno slivkovy lekvar by nevytiekol,kazdy iny lekvar teplotou riedne,len slivkovy opacne este je tuhsi.Je skvele,ze si mozme odovzdat skusenosti.
dorisa
Naozaj krásne, takisto aj ja to upečiem na sviatky. ...ďakujem
alena45
Babav, nemala si náhodou na mysli tvarohovú plnku ? U Vás tam je to asi cheese, ale naše mladé gazdinky to môže zmiasť.
alena45
Inak to pletenie vrkoča sa aj mne zíde, ďakujem.
babav
@alena , ja pouzivam namiesto tvarohu cream cheese...preto syrova, ale samozrejme aj tvarohova ...podla vlastnej chuti....je do kysnuteho cesta vhodna ;-)
marijanka712
krásný pletenec aj mna by zaujímala metodický postup pletenia zo 4 viem pliecť je to taký istý postu ,? vždy sa prekladú vonkašie pletence do stredu? ukldám do kk
janger
@babav , krasny stedrak. Dobre, ze si spomenula aj cream cheese, pretoze u nas tiez ten hrudkovity tvaroh nie je. Inac, volakedy volala moja babka aj tvaroh "syr".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia