Nemecký čokoládovy koláč

karinfisher10 - fotkakarinfisher10, 15. novembra 2012

Moj manzel mal len jedno prianie na narodeniny: aby som mu spravila tento kolac. Zaprasilo sa po nom. Moj otec, ked sa chystal za Zobraziť celý popisMoj manzel mal len jedno prianie na narodeniny: aby som mu spravila tento kolac. Zaprasilo sa po nom. Moj otec, ked sa chystal za nami do NY, si ho tiez rozkazal... :-) Nie je narocny a vysledok stoji za to.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
110 g nemecka sladka (alebo figaro)
1/2 hrnček
110 g
2 hrnčeky (trstinovy hnedy)
4
1
2.5 hrnčeka
1 lyzicka
1/2 lyzicky
1 hrnček (podmaslie) buttermilk
Plnka:
1.5 hrnceka (trstinovy hnedy)
1.5 hrnceka (nesladene)
170 g
5
2 hrnceky
1.5 hrnceka posekané
1.5 lyzicka
Poleva:




Postup

  1. 1

    Vymastite 3 okruhle tortove formy na pecenie. Rozpustite cokoladu vo vode a nechajte vyhladnut.

  2. 2

    CESTO: V miske vymiesajte maslo a cukor dohladka. Pridajte po jednoM 4 zltka a vyslahajte. Pridajte rozpustenu cokoladu a vanilkovy cukor. Pridajte muku, sodu bikarbonu a sol. Nakoniec pridajte cmar.

  3. 3

    V malej miske vyslahajte 4 bielka a ked je sneh tuhy, pridajte to do cesta. Nalejte cesto do 3 foriem, pecte na 180 C asi 25 minut, skontrotrolujte to sparatkom.

  4. 4

    PLNKA: V malom hrnci zohrejte cukor, kondenzovane mlieko, maslo a zltka na strednom plameni kym to nezhtuhne. Odstante to z plamena. Pridajte kokosovu mucku, pekanove orechy, a vanilkovy extrakt. Nechajte vychladnut. Natrite tretinu kremu na kazdu vrstvu kolaca a poskladajte kolac.

  5. 5

    Urob obycajnu polevu z masla, mlieka a cokolady - rozpustenu - nalejte na kolac. HOTOVO !

    Nemecký čokoládovy koláč - obrázok 5

Diskusia k receptu

klaudia968
chcela by som sa spýtať, ako je to s vajíčkami v plnke, v ingredienciách sú bielky a v postupe žľtky

rea1
môže byť dobrý ale vyzerá úplne strašlivo. :-)))
katyka
úprimne? mňa táto obrovská torta neoslovila
renfri
moze to byt chutne, ale vyzera to velmi zle, bez urazky, ale jedia aj oci :(
ula2
vyzerá to ako "grc" bez urážky,ale môže byť chuťove dobrý,a teraz ma varecháčky a varecháči ukameňujú.
peroxid20
mnam uz davno som ho nejedol musim povedat sestre nech mi ho spravy
martamm
Nechápem, prečo urážate autorku, koláč je jednoducho taký, aký má byť a chuťovo určite vynikajúci. Niekedy výzor klame... ja ukladám
oblizprst
Aj ja som uložila, vyskúšam ho urobiť a ak sa mi podarí lepšia povrchová úprava, pridám.
:)
monika456
všetky tie chute dokopy, to musí byť niečo fantastické :) a výzorovo sa mi páči tiež, hlavne to, že nie je "dokonalý".....
kimlo
Aj mne sa páči, hned by som si kúsok dal...
TV Varecha
Podľa mňa je to otázka priorít. Nie každý má estetické cítenie :) Tá plnka môže byť super.
mijaita
A mne se zrovna libi . Vsechny ty vyumelkovane a nacancane dorty jsou vsude a neni ani videt co je uvnitr. O dorty moc nestojim, ale tenhle me zrovna oslovil svoji obycejnosti. Jen ten plech pod nim bych vymenila za nejaky podnos.
karinfisher10
Vsetci mame preferencie. Ja mozem iba povedat ze kolac je FANTASTICKY. Ak nho niekto narovinu odmieta, treba to respektovat. Samozrejme, ze ludia to mozu zobrat ako vyzvu a zlepsit "vyzor". Ked kolac nakrajate, vyzera fantasticky. Kazdemu chutil a kazdy si pytal recept.
elixir
Veľká torta, skúsim ju asi spraviť v menších verziách - ako mini tortičky, lebo sme na také doma len dvaja. :)
iva63
verím, že vynikajúco chutí, ved si použila samé dobré suroviny... ja si ukladám a určite ho vyskúšam, ďakujem-:)
karuna
Ja si ho tiez ukladam, paci sa mi a vyzera super, taky lazo-plazo. Moja dcerka miluje cokoladu, bude nadsena. Len by som chcela vediet, ci je "sladkou nemeckou cokoladou" myslis horku alebo mliecnu? Asi horka, podla farby na fotke, nie? Aha, a ako to tak citam, ako by som mohla nahradit cmar? Zijem vo Francuzsku a zatial som sa s nim nestretla :).
2010
@karinfisher10 , perfektny kolac nedaj sa odradit , len sprav viac zaberov a napriklad ten spodny stacilo otocit do svetla a vsetky tie mudre co ta kritizovali by hykali aky je krasny vsetko je len iluzia :-) cheers asi takto


karuna
Uz som nasla, mozeme vraj nahradit cmar (le babeurre) alebo kyslym mliekom alebo jogurtom alebo pridat trosku octu do obycajneho mlieka.
lusinkab
Tiez nechapem niektorym komentarom :-( nahodou staci pozriet na suroviny a uz je cloveku hned jasne,ze to musi byt vyborne a kazdy si ho nadekoruje podla seba :-) mne sa tento receptik velmi paci,takze si ho pekne ulozim a ked bude pozvanie na nejaku vacsiu navstevu tak urcite vyskusam :-)
morenajea
Dala by som si z neho. Určite vyzerá lákavejšie, než keby mal ten marcipánový poťah. To je vec ktorá je iba na efekt a väčšina ľudí ho aj tak necháva na tanieri.
bibia1
a prečo sa vám nepáči, veď je originálny a musí to byť riadna dobrotka
ja ukladám
hahaias
@lusinkab úplne s Tebou súhlasim, aj ja pozriem suroviny a viem, že bude bombový a úpravu urobím podľa seba, poprípade ešte pozreime komentáre aj tam sa dozviem veľa tak aký problém???
karinfisher10
@ Karuna, cmar je buttermilk, po anglicky, neviem ci vo Francuzsku by si to nasla, skus to dat do slovnika.

Ano, horka cokolada.

Tento kolac je velmi popularny tu v USA, musela som ten recept prelozit do gramov, atd. Dufam ze sa podari.
karinfisher10
@ morenajea - uplne suhlasim, ja ten sladky marcipan a vselijake umele farbiva nejem. Vazim si svoje zdravie. Aj moja svadobna torta musela mat pravy krem a nie cukor napovrchu.
afataga
podla mna kolac je vyborny, same dobre suroviny si pouzila, zaidne umele tuky a podobne ble veci :-) no ja tiez moc nemam rada tie potahy a ze je poleva taka aka je? akoby som ju ja robila :-))) ale je pravda, ze ten vyteceny krem nevyzera moc dobre, rada by som ochutnala, ale priznam sa, ze robit ju nebudem, lebo mi pripada velmi sladka a kremova, podla mna jedine jedlo vyzera ako grc a to su plucka na smotane, to si nemozem pomoct a to by som nikdy nejedla
ubka
@Karinka , nenechaj sa odratiť, určite Vám koláč chutí a vždy je lepší na prvý pohľad nevzhladný koláč a chutný, ako mnohé efektné -nastylované a bez chuti-gratulujem a držím palce :-)))
angiek
vyzorovo nic moc, je tazke zobrat noz a pekne zarovnat plnku? to by vsak museli byt tie orechy aj naozaj posekane ako sa pise v recepte, chcem sa spytat ci tie platy treba naozaj piect zvlast, je to zamerne? lebo by sa to zmestilo aj do 1 tortovej formy a v pohode sa da rozkrajat na 3 diely, ci? inak chutovo je isto dobry
irenaw
rada si pozriem aj poťahovanú tortu, ak má originálny nápad, prečo nie. ale úprimne musím povedať, že väčšina mi nechutila, absolútna umelina a to aj vtedy, ak ošúpete poťah a zameriate sa na vnútro. táto vyzerá náramne chutne a "rustikálny" vzhľad sa mi páči tiež. a že je obrovská? stačí suroviny podeliť ;-) niektoré poťahované majú aj 5 kg a nikto to nerieši. závisí koľko ľudí ňou chceme pohostiť, či nie?
lavacka
Proti gustu ziaden disputat. Urcite je kolacik velmi chutny, ved tam idu same dobre veci. Karinka, treba brat do uvahy vsetky komentare. Negativne nastartuju k zlepseniu a pozivne urcite velmi potesia. Ja by som tiez rada ochutnala a urcite vyskusam.
tomas
ja by som si tento koláč dal, vyzerá skvelo:)
karuna
Tak som ten kolacik prave upiekla. Este chladne, vyzera tiez tak lazo-plazo, pretoze ta cokoladova poleva sa velmi zle natiera na ten krem. Dala som cesto na obdlznikovy plech a nakrajala som ho na 3 casti, pretoze som nemala 3 rovnake tortove formy. @michsamant dakujem, pozriem si recept na cmar od teba, ja som tam napokon dala jogurt, takze som netrafila velmi daleko od ciela:). A dala som horku cokoladu, dakujem za odpoved @karinfisher10.
wevewe
Jeeeej mnamky, tento mam rada. Doteraz som to sice videla len ako rezy, ale preco nie? ako narodeninova torta....moze byt ;-)
sovka62
Milí moji, stačí vziať do ruky americkú kuchársku knihu a hneď získate iný pohľad na túto tortu. Podľa mňa je celkom v americkom štýle, oni sa nenamáhajú so zložitým polievaním a zdobením (okrem výnimočných príležitostí). Bežné domáce torty vyzerajú takto a ešte všelijako inak.
Za seba napíšem, že mne vzhľad tejto torty nevadí, skôr ma vyrušujú umelohmotné polevy žeravých farieb.
danielas
Aj mňa zaujal, verím ,že je lahodný, pekanové orechy tam senzačne zapadnú a tú chuť spravia jedinečnou. Teším sa naň, ukladám. A aj urobím :-)
lusinkab
No ja to s podobnymi cokoladovymi polevami riesim tak,ze si ju dam do plastoveho sacku,urobim dierku a nechavam ju stekat kade tade :-)
afataga
a este som ta zabudla pochvalit ako statocne znasas kritiku, to kazdy nedokaze :-)
alexdidi
Tiež si myslím podľa surovín,že je výborná a aj ju vyskúšam.Určite lepšia ako tie "krásne" potiahnuté "marcipánom",ktorý s marcipánom nemá naozaj nič spoločné.
milad
...bomba, konečne koláč, čo nevyzerá umelo. Medzi nami: v žalúdku bude na nepoznanie bez ohľadu ako vyzeral predtým. S marcipánom, by to už bol iný koláčik. Dôležitá je chuť. A tá bude určite skvelá, podľa surovín súdiac. Okrem toho, keď sa nakrája, na reze bude super a ten zvyšok bude pôsobiť ako zámer. Just si urobím presne takýto a ešte ho aj budem jesť rukami, všetky prsty si pooblizujem dvakrát,ha! Ukladám do KK :-))
mariaklara
Toto je ale maškrta, nemá chybu, pregĺgam na prázdno, priam sa mi slinky zbiehajú. Občas sa aj takýmto zákuskom môže zhrešiť. Ukladám, mňam.
medovnicek
mne sa páči presne taká aká je a určite je aj veľmi chutná, pretože idú do nej samé dobroty, ja si ju ukladám do kk
a k tým kritikám - dievčence ako by ste sa asi cítili, keby niekto takto zaútočil na váš recept
spetkasoli
V jednoduchosti je krása!!! Páči sa mi, vyzerá originálne a velmi chutne. Ukladám a čo najskor vyskúšam upiecť a samozrejme si ukladám do MKK:)
evanaaa
Jasné, že koláčik-torta je suprový, keby som len ja mohla.....alebo len jeden rez aspoň. A ako sa hovorí: na vzhľade nezáleží.
A ešte k tým plátom, na ktoré sa pýtala aj @angiek , myslím, že sú podobné ako tie medové pláty, tam by sa tiež nehodil korpus vcelku a potom prekrojený, bolo by to už niečo iné. Ja by som tak určite nerobila.
@karinfisher10 , som rada, že ťa kritika neodradila, ale ako som si všimla, sú to noví ľudia, čo sa zaregistrovali a hneď kritizovali, alebo takí, čo sú dávno tu a len raz za čas sa ozvú.
evanaaa
A @jody , pravdu máš, an jedlo sa ani "grc" a ani "fúj" nehovorí, jedlo buď chutí alebo nechutí, dokonca aj na tie pľúcka ( či srdiečka) na smotane sa to nedá povedať, lebo aj tie má veľa ľudí rado, aj keď ich často neje.
angiek
@evanaaa pokial vidim tak to je take piskotove cesto a nie medove platy, aj v postupe je ze to treba liat, platy sa valkaju, ja to spravim ked budem robit tak ako ja chcem..do jednej formy
marikahr
@Karinfisher10 Mne sa takáto "nedbalá elegancia" páči :-)
určite chcem vyskúšať, ale prosím trošku dovysvetliť:
Aký objem má tvoj hrnček?
Trochu si neviem predstaviť ten krém, varíš to vo vodnom kúpeli alebo priamo na sporáku? Zhustne to ako puding či redšie??
ďakujem!!! :)
huck
@ula2 asi nebola v materskej škôlke, ked teta učila detičky v jej skupine, že je veľmi neslušné povedať, že jedlo je " na grc " alebo
" bľak, či fuj". Neskôr v škole už " preskočené lekciu " žiaľbohu nikdy (ako je videť z priloženého) nestihla naučiľ. Preto sa na ňu nikto ani nehnevá , skôr je hodná poľutovania... Recept je super. Určite vyskúšam. @marikahr , v USA sa v receptoch najčastejšie používaju miery ako napr. lyžica alebo hrnček- Cup . 1 Cup obsahuje : 250 ml tekutin, 200 gramov múky, 250 gr cukru...
silvia68
Ja som si ten koláč všimla práve pre jeho nie práve najelegantnejší vzhľad. Ale čo ked má vyzerať práve takto, a toto je na ňom originálne? A možno aj lepšie chutí , ked nie je uhladený presne podľa pravítka. Moji chlapi sa aj tak furt rozčuľujú, že nepapri sa s tým toľko a hned to krájaj, čiže ja ho určite vyskúšam, s veľkou radosťou ho takto naservírujem a ešte zožnem pochvalu za rýchlosť úpravy. Vlastne sa mi tento vzhľad páči, je fakt originálny, tak ked budeš mať ešte niečo zaujímavé, určite to hoď na varechu.Budem sa tešiť a tento idem vyskúšať.
karinfisher10
@marikahr : 1 hrncke tu v USA ma 240 mililitrov. je to tu ako jednotka na meranie napr cukru alebo aj masla, (to som vam preratala) a aj na tekutinu. Dufam ze Vam to pomohlo.

Ja to varim (plnku) na sporaku... priamo na plameni. ale vodny kupel moze byt fajn tiez. oho to zhustne, ked to vychladne.
zdezda
Velmi sa mi tvoja tortula paci, pripomina mi moje detstvo, ked nam maminka piekla s laskou torty ku kazdemu sviatku a vzdy nam veeeelmi chutili, boli z beznych, domacich, surovin. Iba ona mala trable, ze nie je vysledok taky ako z cukrarne :-) Uz som si rcp aj ulozila.
palokuchki
V prvom rade ti chcem povedat, ze ta naozaj obdivujem ako si reagovala na vsetky tie kriticke slova. V tom si obstala na 1*. Ano tvoja torta vyzera inak, neobvykle od tych druhych co boli na Varechu pridane. Podla surovin vyzera byt chutna. Uz so si ju ulozila do KK a aj ju urcite vyskusam. Ja mam tiez radsej torty ozdobene klasicky s kremom ako tie so zafarbenymi potahovymi hmotami.
janka1011
no tak zrovna lákavo na prvý pohľad nevyzerá, ale podľa použitých surovín to môže byť dobrý koláčik...len ja by som ho určite spravila tak, aby lahodil aj oku...hlavne, keď ide na Varechu :)
marcy
@palokuchki si napísala aj za mňa,autorke receptu chcem zdôrazniť,že tento recept má tu miesto
abdul
Nech vyzerá ako chce. Starú nahovorím na tento recept.
Mimochodom moja štrúdla s hrozienkami skončila upečená trochu riedka aj s plechom na stole, a jedli sme ju veľkými lyžicami rovno z plechu. Nikto nezomrel, a bolo jej málo.
zitar
Mne sa nezdá, že by Tvoja torta zle vyzerala. Ja sa napríklad nemôžem pozerať na tie výtvory napr. modré poťahové hmoty, zelené, fialkové a tie ostatné umeliny a aj napriek tomu ich nekomentujem urážlivo. Ale späť k Tvojej torte. Mne takéto plnkové véééľmi chutia .
aroooo
mne sa torta páči, aspoň som si mohla jej skladbu lepšie pozrieť a zamyslela som sa hneď nad úvodným obrázkom, na ktorom je vidieť ako z plnky vytieklo asi to kondenz. mlieko, čo je zapríčinené asi tým, že si to varila aj so žĺtkami a mlieko sa nemohlo asi ohriať na bod varu, aby nevznikla praženica a keď sa tam pridal kokos, ten sa riadne "nezabaril" a nevpil do seba tekutinu. Recept si ukladám a plnku skúsim trochu ináč: dať zovieť to mlieko,pridať ostatné suroviny s polovicou cukru bez žĺtok,vychladnuté vyšľahať s maslom ktoré som vyšľahala so zvyšným cukrom. Viem, bola by to už asi iná plnka no za pokus by to asi stálo.No a že poleva nie je rovnomerne rozotretá? Na tých väčších ks orechov to veľmi ani nejde ale ak by som dostala kúsok s hrubšou vrstvou čokolády určite by som neprotestovala. A ešte jedna otázočka, pekanové orechy môžem nahradiť s normálnymi vlašskými, s pekanovými som sa zatiaľ v obchode nestretla.
elixir
Mňam, čím viac sa tu o torte píše, tým väčšiu chuť na ňu mám. Už si predstavujem mini tortičky na tanieri...chcela som skúsiť budúci víkend, ale neviem neviem či sa ovládnem. Už mám na pláne iný koláčik aj suroviny sú doma. Ak sa neovládnem, neviem, či sa s drahým po víkende ešte dokážeme prepchať cez dvere potom... :)
babidka
Ze ja hlupana !!! som sa prave teraz rozhodla skoncit so sladkostami :-(((((( Ta torta musi byt uplne uzasna !
Chvalim ta za sebaovladanie a za zdrave sebavedomie - takuto primitivnu kritiku nezvladne hocikto :-)
Pre tych , co sa im takyto vyzor nepaci : pozrite si niekolko kavalitnych a renomovanych casopisov a kni o vareni . No a uvidite ze uhladeny vzhlad , nacancane torticky , perfektne "umele" aranzmany su uz davo prec !
gretolinka
Kráááááásna tortička :) a to myslím smrteľne vážne @Karinfisher10 , super je na nej práve to, ak vyzerá :) najdôležitejšie je ako bude chutiť a v recepte sú len samé mňamky :) ak niekto napíše, že vyzerá zle, na "grc" alebo niečo podobné, tak to je zrejme nejaký "super šikovný" človek, ktorému sa vždy všetko podarilo na jednotku, nič neprihorelo, alebo sa mu nikdy nezrazila plnka (tým nechcem povedať, že torta je nepodarená). Dôležité je oceniť snahu @Karinfisher10 urobiť svojim blízkym radosť a to s akou láskou bola urobená tortička :) a samozrejme úúúúúúúúúúúúúžaaaaaaaaaaasnúúúúúúúúúúúú chuť :)
evanaaa
Ešte pre @aroooo - ak máš Lídl poblízku, tak pekanové orechy v ňom teraz nájdeš - ak sa neminuli, aspoň u nás ich majú, sú síce drahšie. Ja som ich už kedysi jedla, ale ich chuť sa od našich-vlašských veľmi ne
líši. @angiek , prepáč, že som ťa spomenula, jasné, že ako ti to vyhovuje. Nechcela som ťa tým nahnevať.
leomax
Tiež sa mi zdala najskôr škaredá. Ale čím viac si ju obzerám, tým viac sami páči. Myslím,že teraz by ma už nič nedokázalo zastaviť, aby som sa na ňu "nevrhol"!
celeblith
vsetkym, ktorym sa nepaci design tohto kolacoka: dnes som si kupila nove cislo casopisu gurmet a tam bol kolacik, ktory vyzeral presne takto, takze to nebude az tak mimo misu ;)
lubjak
vcera som si precitala recept,velmi sa mi pacil,ale ponahlala som sa ,tak som ho len prebehla ocami.Dnes som si ho otvorila a neverim vlastnym ociam aka diskusia.Je to autorsky vytvor,mna prave uputala fotografia,pretoze sa mi pacila ,tak som si precitala cely recept.Recept je zaujimavy,nie je dovod zamyslat sa nad vzhladom,kolko ludi tolko chuti.
honestka
Ak tato torta aj nevyzera podla predstav mnohych je ozaj vyborna!

TI, ktorym sa podarilo prist na navstevy sem do dalekeho zapadu by zrejme casto boli pocteni, keby si domaca pani /a nemusi byt ani Slovenka/ urobila tolko prace, aby vas takouto tortou pohostila namiesto obycajnych chips. Mnohi, co mali skusenosti to snad uz aj v komentoch vyjadrili, pretoze debata na tuto temu bola velakrat.

Bez velkej urazky by som to prirovnala mozno aj tak, ze ked k nam prisla nedavno do mody potahova masa /fondant/ tiez mnohe vytvory vyzeraju oproti tunajsej technike nevzhladne. Avsak sa zrejme nebudeme divit po rokoch skusenosti, ked techniku dostanu do svojich tvorivych ruk.
Preto dnes uz aj my co sme vonku vidime ten obrovsky rozdiel a hovorime nie nadarmo, ze k slovenskym a ceskym kucharkam sa malokto moze postavit zarovno aj ked sa tu domorodci na stenach predvadzaju s roznymi rychlo kvasenymi diplomami...

Nie vzdy sa ma kritizovat hlavne, ked sa recept len precital!
adustek
mne sa koláč velmi páči....môže byť velmi chutný :) len nechápem ľudí, ktorí tu kritizujú úpravu...a čo? ...nemám rada také recepty ktoré sú tu len na to aby sa ľudia popíšili akú nádhernúúú tortu urobili...a pritom vo vnútri je to oničom...takže radšej nech je tortička výborná aj ked možno nevyzerá najlepšie....a nie iba taký grc ktorý výzerá úžasne a ludia sa ním píšia iba preto že dobre vyzerá! ....ukladám :)
orchidea
pripájam sa ku všetkým ktorým sa tvoja torta páči a použité suroviny jej určite dávajú dobrú chuť a čo sa týka vzhľadu...nie len to čo vyzerá dokonale musí byť aj najlepšie...
neposed
je tam tolko kvalitnych surovin, ze to musi byt dobre. receptik si ukladam a najblizsie vyskusam. Uz teraz sa na tu dobrotu tesim. Dakujem za recept.
jozka2
no,Karinka,ale mohla si aspon boky tej torty omastit plnlou asi je uzasna-vyzera strasne.
jozka2
karuna mozes cmar nahradit kefirom alebo jogurtom.
jozka2
chcem dodatzasmiala som sa nad sovkinym komentarom,ked hovori,ze amici si nedaju zalezat na vzhlade,oni by si aj dali ale nevedia ako.prave pred tyzdnom sme boli na nar.u znamych/jej syn mal 7 r./torta pekna dlha na vrchy zeleny potah ktory bol vsade,kde sa mu zachcelo tam zasiahol,kde nie bolo bez,stala som nad tou tortou a obdivovala mamicku ako mohla take nieco dat na stol,pre tu polevu ci potah ani nevedela skade zakat krajat a deti zbastili to vsetko umele svinstvo len sa zaprasilo.
ailuj82
tak ja som túto podľa niektorých nepodarenú tortu vyskúšala... fantastická chuť, ale dala som o veeeeľa cukru menej. Piškóty sú hutnejšie ale lahodné, jemné na jazyku a plnka je úplne super. ďakujem :)
eviana
Jeeeej... skvelý koláč, krása aj v tej nedokonalosti, chuť isto super, ukladám a isto vyskúšam, mňam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia