Nátierka z cukety fotorecept

evusik - fotkaevusik, 21. augusta 2013
Nátierka z cukety (fotorecept)
Foto: evusik

Toto jedlo robievam ako teplú večeru a čo zostane máme na druhý deň ako studené raňajky... na sucho opečenej a ocesnakovanej hrianke je to Zobraziť celý popisToto jedlo robievam ako teplú večeru a čo zostane máme na druhý deň ako studené raňajky... na sucho opečenej a ocesnakovanej hrianke je to výborná nátierka...

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
4-5 strúčikov
2-3 ks
100 g
2 PL
2 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    V tomto recepte môžete suroviny nahradiť inými tak ako chcete, prípadne čo máte doma. Základ je cuketa, paradajky môžete nahradiť pretlakom, pyré alebo hoci aj kečupom, hustý jogurt smotanou a syr môžete dať aký máte práve doma, strúhaný eidam, tavený syr...

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najskôr si pripravíme všetky potrebné suroviny: cuketu ošúpeme, zbavíme dužiny a nastrúhame, cibuľu a cesnak nakrájame na drobno, paradajky sparíme horúcou vodou, ošúpeme, vnútornú dužinu vydlabeme a pevnú časť nasekáme nadrobno

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na oleji speníme cibuľku, pridáme cesnak a kratučko orestujeme, pridáme cuketu a paradajky orestujeme a pod pokrievkou krátko, asi 5-6 minút dusíme. Ak miesto paradajok dávame pretlak ten pridáme až spolu s vajíčkami....

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vajíčka, jogurt (ja som použila scedený biely selský jogurt, ale postačí aj kyslá smotana) červenú mletú papriku, čierne korenie a petržlenovú vňať vymiešame

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do podusenej cukety pridáme ľubovoľný syr, ja som teraz použila syr s bielou plesňou, lebo ho mám rada, dobrý je aj eidam, ale najviac krémovú konzistenciu dosiahnete ak dáte tavený syr, vtedy to bude najviac pripomínať nátierku... solím až keď sa syr rozpustí, pretože samotný syr je slaný dosť, tak potom už len podľa chuti dosolím..

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pridáme rozmiešané vajcia a necháme stuhnúť a ja som si ešte na záver, ako vždy pridala chilli pretože mám rada mierne štipľavé.... tentoraz som pridala lyžicu čili pasty...

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    toto jedlo je výborné s chlebom ako teplá večera, ale ja ho mám radšej studené natreté na cesnakovej hrianke

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi takto... s paradajkami a paprikou, konečne aj na našej záhrade dozrievajú paradajky tak si ich užívame do sýtosti .-)

    Nátierka z cukety (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

heliana
Vyzerá veľmi chutne, ukladám a hneď aj vyskúšam.
anina6
aj mne sa pozdáva táto natierka, suroviny mám, takže vyprobujem.
izabella929
vyzerá veľmi chutne a ke´d som si prečítala suroviny a môžem iba dosať, že mňamková...))
radost
pravdivá je táto moja veta:my celé leto z cukíň robíme jedlá od výmyslu sveta...:-)tak aj toto sa mi ako inovácia hodí...chutia nám takéto cuketové letné hody..aj rajčiny máme svoje...joooo-leto-to je moje..pre jeho ovocné a zeleninové plody...
ešteže vás tu -varecháčky-mám..aj moja KK-i ja-neustále priberám...
/ ja v tejto chvíli-ponúknem ti cuketový guláš s čili.../
evusik
veru, my čo máme záhradky sme cuketami obsypaní :-) takže varím, pečiem, zaváram a rozdávam.... ale veď kedy sa ich má človek najesť keď nie cez sezónu :-)
ďakujem za nakuknutie :-)
mariamka
naozaj, same dobre veci, a s cesnakovou hriankou tak to hej :) paci sa mi tato cuketomania :)))
kuchticka
Uz je tato natierka v mojej KK, vdaka @evusik. Milujem vsetko co je so zeleninou. Zailbohu, trnto rok nemam svoje cukety, musim kupovat, ale I tak sa oplati spravit tuto peknu natierku. Cukety su teraz lacne, tak robim na rozne sposoby, len natierku som nerobila.
evusik
@mariamka pekné že, cuketománia ale presne to vystihuje.. ale veď kedy keď nie teraz???
@kuchticka ja som túto nátierku skúšala aj rozmixovať, síce vyzerala ako skutočná nátierka, hladká a krémová, ale už to nebolo ono... takéto kostrbaté nám to chutí viac :-)
boxik
Cuketománia , pripájam sa k tomuto postrehu , pretože ja som doteraz nepochopil tú obrovskú popularitu tejto tekvice.Ja pestujem klasickú špargľovú , hokaido , maslovú , pečiarku , patizón a samozrejme aj cuketu a môžem povedať len toľko , že čo sa týka kuchynskej kvality a aj obľuby u nás je cuketa na poslednom mieste medzi tekvicami..Možno je jej popularita daná nenáročnosťou pestovania a značnou úrodnosťou , inak neviem v čom tak zaujala.
evusik
@boxik vidíš, takto som o cukete nerozmýšľala... ja tiež pestujem rôzne druhy tekvíc a jednoznačne je na prvom mieste hokaido ale cuketu mám radšej ako patizón a celkom mladé cuketky, tak do 10cm, sú zas výborné do zeleninového šalátu...
ywett
aj tento recept je krásny, robíš mi chúťky :)
boxik
evusik, ja cuketu nezatracujem , veď preto ju aj pestujem a podobne ako ty ju mám rád keď je malá v šaláte alebo dusenú spolu s inou zeleninou. Mňa skôr zaujíma to prečo z nej urobili tak univerzálnu a používanú zeleninu , keď ako som napísal je rad lepších tekvíc ale ako som už naznačil cuketa je tak používaná zrejme preto , lebo sa jej veľa urodí a rýchlo rastie a preto ľudia vymýšľajú recepty na jej využitie čo je správne , ale to ešte neznamená že je to najlepšia tekvica , lebo nie je.
evusik
@boxik ja si myslím, že to chce čas... ja napr. na budúci rok cukety zasadím maximálne jedno-dve hniezda a vrhnem sa na pestovanie hokaido a maslovej tekvice... jednoducho preto, že cuketu treba konzumovať ihneď alebo spracovať, čiže zavárať.... jasné, že aj ja zaváram rôzne zeleninové mixy ale mám tam ešte od minulého roku, zas to netreba preháňať... no a keď to už ani nemám pomaly komu dávať tak radšej obmedzím produkciu :-)
zato také hokaido sa dá dlhodobo skladovať a to je potom iná radosť keď si v zime spravím čerstvú hokaido polievku alebo upečiem na plechu ako prílohu k mäsu.... preto na rok idem pestovať radšej tekvice ktoré sa dajú uskladniť v čerstvom stave... no a možno takto začne rozmýšľať viac ľudí....
tohto roku bola fakt nadúroda... cukety sa zjedia, alebo zavaria, alebo rozdajú, ale ja mám teraz na záhrade asi 10 hokaido a niekoľko maslových tekvíc ktoré pôjdu na uskladnenie a z toho mám veľkú radosť .-)
irenaw
cuketománia možno aj preto, že je sama nevýrazná a ľahko naberá iné chute. tiež uprednostňujem zimné odrody tekvíc, ale to je pre mňa celkom iná kapitola, akoby s cuketou ani neboli rodina. takže môže byť jedno aj druhé. ja priznávam už dávno tekvicomániu, aj s oranžovými tekvicami sa dá vymýšľať... teším sa na jeseň... ;-)
evusik
@irenaw presne tak, cuketa je nevýraznej chuti, ale veď si dochutíme :-) také placky z cukety ach-jaj, len keby ich mal kto vysmážať :-)
@2010 ja si idem na budúci rok objednávať semená cez internet... tento rok som bola sklamaná výberom v kamenných obchodoch... na budúci rok si objednávam cez e-shop, našla som si dobrý obchod so širokým výberom, spolu s nevestou si spravíme plán a už sa teším čo všetko budeme pestovať.... tá odroda Kent vyzerá výborne, podľa popisu by to malo byť niečo ako hokaido....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia