Narodeninová torta k 18

susan1009 - fotkasusan1009, 8. júla 2013
Narodeninová torta k 18
Foto: susan1009

Tortu som piekla sestrinej kamarátke na 18

Suroviny

Suroviny:
8 PL
8 PL
8 ks
Plnka:
150 g
1 ks
2 ks
60 g
100-150 g
4 dcl




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom pridáme žĺtka a nakoniec len ručne vareškou zamiešať hladkú múku. Piekla som pri teplote 150 C cca 45-60 min.

  2. 2

    Časť mlieka dáte uvariť s cukrom a vanilkovým cukrom, v druhej časti rozmiešate žĺtky a Zlatý klas. Uvarený puding necháte vychladnúť, nie však úplne, necháte ho trošku vlažný. Trochu prešľaháte a postupne doň zašľaháte maslo alebo čo kto je zvyknutý(heru) a troška rumu, u mňa troška znamená trošku viac :). Základný vanilkový krém je hotový. Ak by ste chceli viac plnky stačí zdvojnásobiť až strojnásobiť počet základných surovín. Tento krém si môžte rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, orechov, kokosu, karamelového salka, kávy, atď.. Čokoládu si roztopíte a vychladnutú vmiešate do základného krému. Alebo Tvarohovú plnku: zmiešate tvaroch jemný(300-500 g na 1 dávku krému) podľa toho ako máte radi zo základným krémom.

  3. 3

    Pred plnením si korpus pokropím ovocnou šťavou, alebo silnejšou kávou zmiešanou s rumom. Takto zvlhčený korpus potriem vrstvou krému. Na krém si môžte poukladať ovocie (jahody, broskyne) čo kto má rád alebo ja dávam pomleté orechy s práškovým cukrom a rumom. Tortu potriem celú krémom. Na túto tortičku som dala roztopenú čokoládu do ktorej som pridala trochu oleja aby sa pekne leskla. Po zaschnutí čokolády som rozmýšľala ako ju ozdobím. Ešte ako malá si pamätám, že mamina používala na takúto čipku umelý biely obrus na ktorý sa natrel krém a opatrne ztiahol aby sa vzor nepokazil. Keďže som taký obrus doma už nenašla, vynašla som sa a dala tam peknú maminu záclonu. Samozrejme ona o tom vedela, nebola to nová záclona :)))) pekne som si ju upravila ako chcem mať vzor a na záclonu som natrela krém a opatrne stiahla záclonu aj zo zvyšným krémom. A torta bola vyzdobená. Dúfajm, že som Vás inšpirovala a nabudúce vyskúšate aj VY.

Diskusia k receptu

marianna76
hm @Susan1009 vieš si predstaviť dakoho kto začína piecť a nájde túto tvoju krásnu tortu.... máš to tu taký polovičný recept... viem, plnka môže byť ľubovolná... ale dakto nevie ....
luss44
krása, ako od profesionálnej cukrárky, ako si robila tú bielu čipkovú ozdobu?
njdevil
@marianna76 , suhlasim s tebou, keby som bola zaciatocnik, podla toho receptu by som tak akurat skoncila v kocurkove...ale ozdobena je prekrasne, tiez by ma zaujimalo akym sposobom sa dopracovala ku tej cipke...detailnejsi sposob by nikomu neublizil, prave naopak...
tatranka
Taká krásna torta,na ktorej muselo byť práce ako na kostole a tebe sa celý postup podarilo opísať do šiestich riadkov.Klobúk dole.No ja by som veru mrzí ma,hoci varím a pečiem ako sa vraví už od napamäti,veru žiadnu a nie takú krásnu tortu neupiekla.
Pri opise receptu je kolonka - upraviť.Ak len trochu budeš chcieť,vráť sa k spracovaniu receptu a s trochou dobrej vôle ten recept rozšír,aby aj taký laici ako som ja,dokázali upiecť takúto tortičku.
Možno si mala len málo času na spracovanie receptu.Prepáč,ale ináč nemôžem....
havino
ja som toto zdobenie videla nedávno v televízii, priložiť záclonu, obrus so vzorom a poprášiť cukrom, kukám na tortu, či je to cukor, nedovidím, nerozoznám,ale príde mi to také nejaké, možno aj na tej ked už stuhnutej čokoláde, ved sa nám hádam autorka receptu ozve a prezradí
monda
prosím -- rozpíš všetko ako si robila aj plnku aj vrch torty ako si zdobila , či cez záclonu ,alebo obrus , a či si to posypala cukrom ,alebo ako? tak ako je to tu spomínané -dakujem.
orchidea
Súhlasím s predošlými komentármi...torta je skutočne veľmi pekná ale recept je veľmi slabý, žiadalo by sa popísať aj krém a aj zdobenie, potešilo by to...:)
lidia3
súhlasim tiež s predošlymi komentármi-pečiem u nas doma je niečo upečene stále ale tiež by som velmi rada poznala cely postup na taku krásnu tortu
nadasky
Všetko chcete podrobne rozpísať , ved budte trošku samostetné!!!!!!!!!!
susan1009
Ďakujem za pochvaly,... recept som doplnila,... nemala som čas včera,... :)
tatranka
@susan1009 , kvitujem tvoje rozhodnutie doplniť recept. Skladám klobúk pred tvojou pokorou,čo nebýva na Vareche zvykom.
Predpokladala som,že ten nedostatok mohol byť spôsobený nedostatkom času,čo som aj vo svojom komentáriku napísala.
Teším sa z tvojho prístupu.
Teraz si už aj možno trúfnem / nie na takú krásnu tortu/,ale určite sa mi vydarí.
Ukladám do KK.
elisticka
krasna torticka a ...super napad s tou zaclonou:-) musim si kusok kupit ...
susan1009
Torta bola ozdobená záclonou ktorú sme položili na uschnutú čokoládu a potreli sme hu zvyšným krémom a potom opatrene stiahli.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia