Foto: susan1009
Tortu som piekla sestrinej kamarátke na 18
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom pridáme žĺtka a nakoniec len ručne vareškou zamiešať hladkú múku. Piekla som pri teplote 150 C cca 45-60 min.
- 2
Časť mlieka dáte uvariť s cukrom a vanilkovým cukrom, v druhej časti rozmiešate žĺtky a Zlatý klas. Uvarený puding necháte vychladnúť, nie však úplne, necháte ho trošku vlažný. Trochu prešľaháte a postupne doň zašľaháte maslo alebo čo kto je zvyknutý(heru) a troška rumu, u mňa troška znamená trošku viac :). Základný vanilkový krém je hotový. Ak by ste chceli viac plnky stačí zdvojnásobiť až strojnásobiť počet základných surovín. Tento krém si môžte rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, orechov, kokosu, karamelového salka, kávy, atď.. Čokoládu si roztopíte a vychladnutú vmiešate do základného krému. Alebo Tvarohovú plnku: zmiešate tvaroch jemný(300-500 g na 1 dávku krému) podľa toho ako máte radi zo základným krémom.
- 3
Pred plnením si korpus pokropím ovocnou šťavou, alebo silnejšou kávou zmiešanou s rumom. Takto zvlhčený korpus potriem vrstvou krému. Na krém si môžte poukladať ovocie (jahody, broskyne) čo kto má rád alebo ja dávam pomleté orechy s práškovým cukrom a rumom. Tortu potriem celú krémom. Na túto tortičku som dala roztopenú čokoládu do ktorej som pridala trochu oleja aby sa pekne leskla. Po zaschnutí čokolády som rozmýšľala ako ju ozdobím. Ešte ako malá si pamätám, že mamina používala na takúto čipku umelý biely obrus na ktorý sa natrel krém a opatrne ztiahol aby sa vzor nepokazil. Keďže som taký obrus doma už nenašla, vynašla som sa a dala tam peknú maminu záclonu. Samozrejme ona o tom vedela, nebola to nová záclona :)))) pekne som si ju upravila ako chcem mať vzor a na záclonu som natrela krém a opatrne stiahla záclonu aj zo zvyšným krémom. A torta bola vyzdobená. Dúfajm, že som Vás inšpirovala a nabudúce vyskúšate aj VY.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Pri opise receptu je kolonka - upraviť.Ak len trochu budeš chcieť,vráť sa k spracovaniu receptu a s trochou dobrej vôle ten recept rozšír,aby aj taký laici ako som ja,dokázali upiecť takúto tortičku.
Možno si mala len málo času na spracovanie receptu.Prepáč,ale ináč nemôžem....
Predpokladala som,že ten nedostatok mohol byť spôsobený nedostatkom času,čo som aj vo svojom komentáriku napísala.
Teším sa z tvojho prístupu.
Teraz si už aj možno trúfnem / nie na takú krásnu tortu/,ale určite sa mi vydarí.
Ukladám do KK.