Narodeninová torta fotorecept
Foto: zuzkanr
Torta k 30-tke z medových plátov s tromi druhmi krému a s ovocím.
na 190 °C
Suroviny
4 PL |
|
750 g |
|
250 g |
|
250 g |
|
3 ks |
|
7 PL |
|
2 ČL |
|
Mascarpone-čokoládová plnka: | |
500 g |
|
700 ml |
|
200 g |
|
2 bal. |
|
2 bal. (Olé) |
|
Nutelovo-mandľový krém: | |
400 g |
|
400 g |
|
2 bal. |
|
Ovocný krém: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Ako prvé som si deň pred pečením medových plátov a prípravy celej torty urobila krémy, aby cez noc dobre stuhli v chladničke. Hlavné boli prvé dva, čiže mascaropne-čokoládový a nutelovo-mandľový. Ovocný nie je moc podstatný, keďže ten mi zostal z cupcakes a len som ho nechcela vyhadzovať, čo mi zostalo.
- 2
Prvý som si pripravila mascaropne-čokoládový krém: smotanu na šľahanie vylejeme do hrnca a zohrejeme tak, aby nevrela. Keď je zohriata, oheň buď stíšime, alebo úplne zhasneme (nemala by vrieť) a pridáme do nej bielu čokoládu. Miešame, kým sa nerozpustí.
- 3
Keď sa rozpustí, pridáme vanilínové cukry.
- 4
Tento krok by sa mal urobiť opačne, čiže najskôr by sa do smotany mal zasľahať puding Olé a až potom primiešať mascarpone, lenže ja som bola nepozorná a pridala som najskôr mascarpone, vyšľahala a až potom pridala puding Olé. Konzistenciu, chuť ani nič iné to podľa mňa neovplyvnilo, ale do budúcna budem vedieť.
- 5
Šľahala som všetko robotom.
- 6
Takto vyzeral už hotový krém, ktorý som dala na noc do chladničky.
- 7
Druhý bude nutelovo-mandlový krém. Prvý si uvaríme hustý puding: do 500 ml mlieka pridáme dva mandľové pudingy a miešame, kým nezhustne (cukor som nepridávala, keďže nutela ho má v sebe dosť).
- 8
Kým puding vychladne, vyšľaháme si maslo v izbovej teplote s nutelou.
- 9
Primiešame aj studený puding. Krém som tiež vložila na noc do chladničky.
- 10
Na druhý deň som si upiekla medové pláty. Zmiešame hladkú múku s práškovým cukrom. Urobíme si jamku a postupne pridáme vajíčka, mlieko, med, sódu bikarbónu a maslo v izbovej teplote. Všetko ručne zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na tri rovnaké kusy.
- 11
Pečieme na 190 °C asi 8-10 minút, kým cesto nie je zlatohnedé. Keď sú upečené a vychladnuté, všetky tri pláty prekrojíme na polovicu.
- 12
Ja som si na papier nakreslila číslice 3 a 0 a pomocou nich som ich vykrajovala do cesta. Každé jedno cesto si potrieme džemom, ja som použila malinový. Nie je potrebné ich potierať, nie sú suché, ale keďže som medové pláty piekla prvýkrát, bála som sa, aby nevyschli, tak som ich potrela.
- 13
A začneme zdobiť krémami. Najskôr som si okraje ozdobila "bielym" krémom a vnútro som vyplnila "hnedým" krémom. Na vrch hnedého krému som naukladala mrazené ríbezle z našej záhrady. Takto si ozdobíme aj druhé poschodie torty a na tretie, vrchné poschodie som dala ešte zvyšok spomínaného ovocného krému, ale ten kvôli torte robiť osobitne nemusíte, stačia dva krémy.
- 14
Všetky tri časti som naukladala na seba a vrch dozdobila ešte malinami, černicami a niečím sladkým.
- 15
Tortu som dala na noc do chladničky. A takto vyzerala torta v reze :-)
- 2
P.S. Stěrka se sovičkou mě také dostala.