Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou fotorecept
Foto: violeta
Tento nákyp som upiekla pre priateľov, je rýchly a chutný. Nie je veľmi sladký, preto som ho podávala poliaty javorovým sirupom. Recept je podľa Zobraziť celý popisTento nákyp som upiekla pre priateľov, je rýchly a chutný. Nie je veľmi sladký, preto som ho podávala poliaty javorovým sirupom. Recept je podľa Camille Bergerson, upravený.
porcií
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
100 g |
|
140 - 150 ml |
|
40 g |
|
15 g |
|
40 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
Zálievka: | |
3 ks |
|
70 ml |
|
80 ml |
|
1 - 2 PL |
|
Ďalšie suroviny: | |
160 g |
|
(alebo olej) na vymazanie formy |
|
Postup
-
1
Najpr som si pripravila kysnuté cesto. Spravila som kvások z droždia, lyžice cukru a vlažného mlieka. Zmiešala som si sypké suroviny a pridala som vajce, zmäknuté maslo a kvások. Cesto som zmiesila a nechala kysnúť, v priebehu kysnutia som ho asi 2x premiesila. Ak je už pekne nakysnuté, môžeme pokračovať.
- 2
Na zálievku som vyšľahala vajcia metličkou, pridala som mlieko, kávu a cukor.
- 3
Cesto som na doske nakrájala na kúsky.
- 4
Rukami som ho trocha naolejovala a poukladala do misy. Celé som to zaliala pripravenou zálievkou.
- 5
Do vymazanej zapekacej misy som uložila polovicu zmesi aj so zálievkou, na túto vrstvu som dala čokoládu.
- 6
Na vrch som uložila druhú polovicu zmesi aj s tekutinou. Pokiaľ sa mi vyhriala rúra, cesto pekne podkyslo. Nákyp som dala piecť do vyhriatej rúry na 175 °C na 10 minút, ohrev zhora aj zdola + ventilátor, vrch mi začal podozrivo hnednúť, preto som ohrev prepla len na spodok+ventilátor. Takto som piekla ešte 15 minút. V pôvodnom recepte bolo, piecť na 180 °C, 25 - 30 minút. To si už musíte odsledovať podľa vašej rúry.
- 7
Nákyp som podávala ako dezert ku káve, poliaty kyslou smotanou ochutenou javorovým sirupom, alebo len poliaty javorovým sirupom. Určite by sa hodil aj tekutý med.
- 2
@stanci11 , ak nemáš rada kávu vôbec ju tam nedávaj, v nákype je dosť čokolády a málo cukru, takže jej chuť je v ňom najvýraznejšia. V pôvodnom recepte bola prášková káva a vanilková aróma, to doma nedržím, takže ja som ich tiež nahradila.
Ďakujem @cesminaz , najlepší je ešte teplý, poliaty niečim sladkým.
Ešte som zabudla napísať, že priemer zapekacej misky mám 23cm.
Prajem vám dievčatá pekný deň :)
@zdenka1009 , tento nákyp sa dosť zlial dokopy, neboli to jednotlivé buchtičky, len také hala-bala a v pôvodnom recepte ho autorka servírovala poliaty šľahačkou a čokoládovým topingom
Je to asi dobrý nápad s aromatickým alkoholom, skúste a dajte vedieť, držím palce...Je jemnučký, ale len keď je teplý, zvrchu chrumkavý a vo vnútri ako vata....kúsok zostal a vychladnutý už nebol taký zaujímavý...
Ďakujem vám všetkým, dobrú noc :-)
Presne na Amaretto som myslela :-) ale aj griotka by sadla , nemyslis?
My baby sme proste maškrtnice :-))
Pekný večer!
tu je pred pečením
Krásne fotky, ďakujem, si veľmi zlatá ;)
U dcéry som si lepšie pozrela originál, požitý bol nejaký polotovar, ale to cesto nepoznám. Vyzerá ako kysnuté, ale nejde tam droždie, ale kypriaci prášok. Skúsim pridať link. Chcem to vyskúšať spraviť aj takto a uvidím, aký bude rozdiel. Pozdravujem :)
www.marthastewart.com/316713/flaky-buttery-biscuits...