Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept)
Autor receptu: violeta
Tento nákyp som upiekla pre priateľov, je rýchly a chutný. Nie je veľmi sladký, preto som
ho
podávala poliaty
javorovým sirupom. Recept je podľa Camille Bergerson, upravený.
6-7 porcií |
25 minút na 175 °C |
Postup
- Najpr som si pripravila kysnuté cesto. Spravila som kvások z droždia, lyžice cukru a vlažného mlieka. Zmiešala som si sypké suroviny a pridala som vajce, zmäknuté maslo a kvások. Cesto som zmiesila a nechala kysnúť, v priebehu kysnutia som ho asi 2x premiesila. Ak je už pekne nakysnuté, môžeme pokračovať.
- Na zálievku som vyšľahala vajcia metličkou, pridala som mlieko, kávu a cukor.
- Cesto som na doske nakrájala na kúsky.
- Rukami som ho trocha naolejovala a poukladala do misy. Celé som to zaliala pripravenou zálievkou.
- Do vymazanej zapekacej misy som uložila polovicu zmesi aj so zálievkou, na túto vrstvu som dala čokoládu.
- Na vrch som uložila druhú polovicu zmesi aj s tekutinou.
Pokiaľ sa mi vyhriala rúra, cesto pekne podkyslo.
Nákyp som dala piecť do vyhriatej rúry na 175 °C na 10 minút, ohrev zhora aj zdola + ventilátor, vrch mi začal podozrivo hnednúť, preto som ohrev prepla len na spodok+ventilátor. Takto som piekla ešte 15 minút. V pôvodnom recepte bolo, piecť na 180 °C, 25 - 30 minút. To si už musíte odsledovať podľa vašej rúry.
- Nákyp som podávala ako dezert ku káve, poliaty kyslou smotanou ochutenou javorovým sirupom, alebo len poliaty javorovým sirupom. Určite by sa hodil aj tekutý med.