Najvláčnejšia olejová bábovka

bavimapiect - bez fotkybavimapiect, 15. mája 2021

Jedna z najjemnejších báboviek aké poznám :) Tento recept mám od mojej starej mamy, keď nám ho ako vnúčatám často piekavala u nej na Záhorí. Je to obyčajná bábovka, no má trocha iný (lepší) technologický postup. Zamilujete si ju. Naozaj neoľutujete! A ak áno, mám to na svedomí :)

30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
70 ml
100 ml
200 g
190 g
1 bal.
1-2 PL
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ako prvé oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh.

  2. 2

    V druhej miske vyšľaháme vaječné žĺtky a postupne k nim pridávame cukor, olej, mlieko a ku koncu aj múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  3. 3

    Nakoniec z toho vznikne tuhé cesto, do ktorého teraz jemne vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto vylejeme do bábovkovej formy vymastenou maslou (alebo olejom) a vysypanou polohrubou múkou (alebo strúhankou). Ak chceme bábovku dvojfarebnú (mramorovú) stačí prvú polovicu cesta vyliať do formy a do druhej polovice pridať práškové kakao (ja používam holandské kakao).

  4. 4

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C cca 20-40 minút (už podľa znalosti svojej rúry). Po upečení necháme bábovku vychladnúť aspoň 15 minút a potom ju pomaly vyklopíme z formy. Ale veľmi pomaly! Pretože bábovka je naozaj veľmi jemná a krehká (veď preto je aj taká dobrá :). Nakoniec len pocukríme a podávame. Dúfam, že vám bude chutiť. Prajem dobrú chuť!

Recept je zaradený do kategórií:
Slovenská kuchyňa, Dezerty, Lacné jedlá, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

drajan
Ja mám zase recept, kde to cesta ide vyšľahaná šľahačka... tiež jemná
tu asi tiež to mlieko robí vláčnosť
bavimapiect
@drajan nemyslím si, že je to práve mliekom, to ide do každej bábovky, no nie každá je vláčna.... v tomto recepte tú vláčnosť vytvárajú vyšľahané bielka:)