Škoricový a čokoládový závin
Škoricový a čokoládový závin

Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 22. júna 2018

Úžasný recept mojej babky na závin, len v rastlinnom prevedení. :)

60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
1 bal.
1 ČL
1 PL
2 bal.
1/2 ČL
230 ml
140 ml
3 PL
Čoko plnka:
 (domáca)
Škoricová plnka:




Postup

  1. 1

    Zmiešame si suché ingrediencie, aquafabu (hustá tekutina z uvareného cíceru, 3 PL = 1 vajíčko) najprv rozmiešame s mliekom a až potom prilievame, napokon pridáme olej. Aspoň 15 minút miesime cesto, ktoré by malo mať pevnú neťahavú konzistenciu. Rozdelíme na polovicu a nenechávame kysnúť, hneď plníme.

    Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Moja prvá plnka nebola klasická kakao+cukor, cesto som najprv potrela domácou "nutellou" a potom posypala čokoládovým práškom.

    Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhú plnku som si rozpustila maslo, ktorým som cesto dôkladne potrela a potom už podľa chuti posypala zmesou škorice a cukru (a posypala som ho ňou asi 10x :D).

    Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Záviny si uložíme na plech a pod utierkou necháme hodinu kysnúť. Moje sú troška zdeformované, pretože som ich náhodou spravila na môj maličký plech príliš dlhé.

    Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine plech vložíme do studenej trúby, nastavíme si ju na horný a dolný ohrev a 190 stupňov. Od momentu rozohriatia pečieme 25-30 minút, potom si teplotu znížime na 170 stupňov a dopekáme ďalších 20-25 minút. Ja som ich dokopy piekla takmer hodinu.

    Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vyzerajú oba záviny po vychladnutí a prerezaní, chutili výborne a boli mäkkučké ešte aj na druhý deň. Dobrú chuť! :)

    Najlepší škoricový a čokoládový závin (vegan) (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Oh, jaké tenučké těsto, krásně zabalené záviny, plné chuti, hned bych dala testovací vzoreček. Jsi škulka!
luwinka
V bode č. 4 píšeš toto : Moje sú troška zdeformované, pretože som ich náhodou spravila na môj maličký plech príliš dlhé. //// Keď v budúcnosti budeš mať menší plech a záviny budú väčšie , tak si ich kľudne tie konce zahni buď doľava , alebo doprava a je vyriešené./// Inak sa mi páči recept.
happybunny
@Zinnajdha (23.6.2018 11:28)

tak možno budú najbližšie na menu :) sú raz-dva hotové, akurát čakať kým cesto kysne je trocha otrava.
happybunny
@Luwinka (23.6.2018 22:25)

hej aj by som ich pozahýbala, len som chcela, aby vyzerali čo najprezentovateľnejšie :( :D ďakujem za komentár!
happybunny
@Aroooo (24.6.2018 19:14)

ako hovorí haji, videla som už ľudí takto používať aj tekutinu z iných strukovín, ale ja mám skúsenosť zatiaľ len s cícerom a úlohu vajíčka mi v recepte hrá perfektne :)
lizatko
Veľmi zaujímavé. To ,aquafaba, čítam prvý krát, čo sa tu človek nedozvie! Skutočne vyzerajú aj určite chutia výborne, u nás kakaové a škoricové veci majú zelenú. Zo zvedavosti asi vyskúšam.
Len všetky Varecháčky znova prosím: v slove "mäkučké" len jedno "k"
a v slove "mäkký" je 2x "k".
To len pre všeobecnú informovanosť, nič v zlom.