Domáci jogurt
Domáci jogurt

Najlepší domáci jogurt

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 17. októbra 2022
Najlepší domáci jogurt
Foto: Shutterstock

Ak ste si kúpili kvalitné mlieko od farmára, môžete ho spolu s trochou živej kultúry premeniť na špičkový domáci jogurt. Poradíme vám, ako na to.

6 ks
porcií
15 (+ 6 h zrenie) minút
príprava

Suroviny

1 l (v biokvalite)
100 g (obsah tuku min. 3 %)




Postup

  1. 1

    Mlieko v hrnci zahrievame na miernom ohni na teplotu 80 °C. Ak doma nezoženieme teplomer, pozorne sledujeme, kedy sa počas zahrievania mlieka začnú tvoriť bublinky. Vtedy mlieko zložíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť na teplotu 40 °C.

  2. 2

    Jogurt preložíme do misy a postupne doň za stáleho miešania prilievame teplé mlieko. Tekutinu prelejeme do úplne čistých suchých pohárikov (6 kusov s objemom 150 ml) a dôkladne uzatvoríme.

  3. 3

    Vložíme do termotašky alebo obalíme dekou, aby si poháriky udržiavali stálu teplotu. Necháme ich vyzrieť. Pri dozrievaní sa často vytvorí na povrchu voda, predtým, ako jogurt použijeme, stačí vodu zliať. Ak je jogurt priveľmi riedky, mohlo sa stať, že počas zrenia nebola udržaná konštantná teplota.

  4. 4

    Prípravu jogurtu omnoho jednoduchšie zvládneme vďaka jogurtovaču, ktorý po celý čas, kým jogurt zreje, udržiava konštantnú teplotu.

Diskusia k receptu

mamec
Jogurtovač som mala. Vyhodené peniaze za rárohu zbytočne zaberajúcu miesto. Jogurt si robím pravidelne z mlieka kupovaného v obchode. Stačí ho len trochu zohriať, zmiešať s jogurtom a vložiť do rúry vyhriatej na 50°C. Vo vypnutej rúre nechám celú noc. Jogurt je niekedy hustejší, niekedy trošku redší. Myslím, že to ovplyvňuje ako bol vyzretý jogurt, ktorý som použila a či som nezohriala mlieko viac, ako treba. Tak, či tak mi chutí viac, ako ten jogurt, čo používam ako štartér.
adjunkt
@mamec (17.10.2022 10:47)

...presne tak isto robím jogurt ja a je výborný.....
sovka62
Jogurtovac pouzivam dlhe roky a som s nim velmi spokojna. Moj recept je trochu iny. Okrem mlieka a jogurtu pridavam aj 6 zarovnanych PL suseneho mlieka. To nahradi redukciu mlieka, ktora sa v domacich podmienkach spravit neda. Vzdy pridam cely kelimok jogurtu Holandia selsky. Pohariky nechavam v jogurtovaci 6 hodin. Jogurt je husty, drzi kopcom na lyzicke a ziadnu vidu som v nom nikde nemala.
V rure ho obcas robievam z dvojnasobnej davky. Ked je hotovy, prelozim ho na sito do platenka a necham odkvapkat do druheho dna. Potom je vyborny na natierky, aj ako plnka do kolacikov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia