Domáci jogurt z kozieho mlieka fotorecept
Foto: sracz
Čierno-biela Maňa a škoricovo-hnedo-biela Ica. Dve kozy babky „Poľky“, v kolorite vachtárne, na lúke medzi „škarpou“ a majestátne tečúcou Torysou. V časoch, bezstarostného detstva, Zobraziť celý popisČierno-biela Maňa a škoricovo-hnedo-biela Ica. Dve kozy babky „Poľky“, v kolorite vachtárne, na lúke medzi „škarpou“ a majestátne tečúcou Torysou. V časoch, bezstarostného detstva, nanútená to povinnosť pre bratov Fiňu a Čiňu, strážiť ich na paši, lebo súčasťou lúky bola aj zeleninová záhradka našich starých rodičov. Potvory rohaté priviazať ku kolíkom a poďme ho do osviežujúcej rieky. Keď sme boli hladní, pojazdná mliekáreň sa pásla na lúke a stačilo jeden druhému, nadojiť mlieko primo do úst.
porcií
príprava
na 50 °C
Postup
-
1
Táto nostalgická spomienka bola pre mňa impulzom na „kozý“ jogurt. Celú procedúru jeho prípravy som zahájil asi o 22,00 AZMČ; okrem fľaše kozieho mlieka a gréckeho jogurtu, som potreboval „pískací” hrniec na preváranie mlieka, misu na zmiešanie,
-
2
z „PMM” t. j. prostriedkov malej mechanizácie teplomer a ponorný alias tyčový mixer.
-
3
Mlieko som nalial do „špeci” hrnca a len čo sa na jeho povrchu objavili bublinky, ešte než začal hrniec pískať, som ho odstavil a
-
4
prelial do misy, v ktorej som ponorným teplomerom sledoval jeho teplotu, až dosiahla 40 °C (104 °F), kedy som doň
-
5
vložil jedno 200 g balenie gréckeho plnotučného jogurtu a dôkladne „zošľahal” tyčovým mixérom. Poznámka: nabudúce tento technologický krok musím vykonať vo väčšej mise, lebo som kuchyňský pult „potentočkoval” striekajúcou „bi_emulziou” mlieka a jogurtu, takže som ho, pred zdokumentovaním záberu pre Vás, musel dať do náležitého poriadku, skrátka poutierať!
-
6
Medzitým sa mi rúra vyhriala na 50 °C (122 °F), opäť pozorne sledované teplomerom, tak som do nej vložil misu s tekutým jogurtom; rúru som zatvoril, jej ohrev vypol a na druhý deň, okolo poludnia,
-
7
som už mohol ochutnať vlastnoručný, v domácich podmienkach pripravený, jogurt z kozieho mlieka; takže process jeho vyzrážania v pomaly chladnúcej rúre trval niečo málo nad 12 hodín; po odobratí skúšobnej vzorky sa v uvoľnenej časti misy vyzrážala srvátka,
-
8
tak som jogurt preklopil do sitka a nechal 33´odkvapkať,
-
9
kedy už nemal chybu; asi 150 mm získanej srvátky určite nájde uplatnenie v našej kuchyni.
-
10
My sme ho ochutnali, s domácim brusnicovým džemom, ako predjedlo nedeľňajšieho obeda; určite sa dá použiť aj inak. Nabudúce ho urobím minimálne z dvojnásobnej dávky.
-
11
Keď nedeľňajší obed, tak aj nedeľňajší pohľad na marcové žlté ruže, tentoraz ale z Arizóny. Všetkým Vám, milí naši, želáme krásne dni, plné zdravia, úsmevov a úspechov! P. S.: pri písaní „prológu” tohoto receptu ma „kopla múza” a pošepkala mi, aby som do zážitkov na Varecha.sk spracoval jeho celý príbeh z 50.÷60. rokov minulého storočia. Myslím, že ju počúvnem a napíšem. Vachtáreň je síce už dávno zbúraná (škoda), ale spomienky ostávajú!
Viem,že kozie mlieko by sa nemalo prevárať,lebo stráca vytamimy,ktoré mliečko obsahuje.
Ked ho len ho rejem na 40 °C,tak by to mohlo stačiť,bez varenia?Možem použiť akýkoľvek jogurt obyčajný?
Bodu 6, Medzitým sa mi rúra vyhriala na 50 °C (122 °F), opäť pozorne sledované teplomerom, tak som do nej vložil misu s tekutým jogurtom; rúru som zatvoril, jej ohrev vypol a na druhý deň, okolo poludnia,,,moc nerozumiem.---vypnuť ju až na druhý deň,či hned po vložení?
Pozdravujem!
Ruže sú krásne. Chcela som žltú ružu, ale ani raz sa mi neujala. Ona ma asi nechce. (Červené sa všetky podarili.)
Nabudúce môžeš použiť 2 litrovú fľašu od uhoriek, aby neprskalo.