Domáci jogurt

Najlepší domáci jogurt

Autor receptu: redakcia

Ak ste si kúpili kvalitné mlieko od farmára, môžete ho spolu s trochou živej kultúry premeniť na špičkový domáci jogurt. Poradíme vám, ako na to.

6 ks
porcií
15 (+ 6 h zrenie) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Mlieko v hrnci zahrievame na miernom ohni na teplotu 80 °C. Ak doma nezoženieme teplomer, pozorne sledujeme, kedy sa počas zahrievania mlieka začnú tvoriť bublinky. Vtedy mlieko zložíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť na teplotu 40 °C.
  2. Jogurt preložíme do misy a postupne doň za stáleho miešania prilievame teplé mlieko. Tekutinu prelejeme do úplne čistých suchých pohárikov (6 kusov s objemom 150 ml) a dôkladne uzatvoríme.
  3. Vložíme do termotašky alebo obalíme dekou, aby si poháriky udržiavali stálu teplotu. Necháme ich vyzrieť. Pri dozrievaní sa často vytvorí na povrchu voda, predtým, ako jogurt použijeme, stačí vodu zliať. Ak je jogurt priveľmi riedky, mohlo sa stať, že počas zrenia nebola udržaná konštantná teplota.
  4. Prípravu jogurtu omnoho jednoduchšie zvládneme vďaka jogurtovaču, ktorý po celý čas, kým jogurt zreje, udržiava konštantnú teplotu.