Foto: sdb
Viem. Už tu je. Ale rozhodne si zaslúži všetku pozornosť. Zdravší, plnší, váš. Príprava je raz dva, zvyšok spravia kultúrky samé a už zajtra Zobraziť celý popisViem. Už tu je. Ale rozhodne si zaslúži všetku pozornosť. Zdravší, plnší, váš. Príprava je raz dva, zvyšok spravia kultúrky samé a už zajtra sa môžete tešiť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Použite naozaj dobré mlieko aj jogurt. Rozhodnú o kvalite výsledku. Ja vždy používam plnotučné mlieko, pretože nakoniec aj tak všetka voda vytečie a teda z iného, menej tučného bude výsledku menej. Rovnako jogurt, plesnite sa po vrecku, kúpte bio najlepší aký majú. V ďalšom kole použijete už svoj, tým bude v ňom stále menej konzervantov a chémie... v tomto konkrétnom recepte používam tretiu generáciu vlastného jogurtu :)
-
2
Kto nevie koľko je polievková lyžica a či zarovnaná, alebo plná, alebo či čo, tak toľko jogurtu som dala na liter mlieka ja. Avšak ten z obchodu som dala celý 150 gramový.
-
3
Zapnite trúbu na 50°C. Mlieko treba zohriať. Ak máte pasterizované, stačí na cca 40°C (10 sekúnd udržíte v ňom prst). Ak je čerstvé, prevarte a nechajte na túto teplotu vychladnúť. Pridajte jogurt a dôkladne rozmiešajte. Vypnite trúbu a vložte hrniec dnu na celú noc (prípadne 8 - 12 hodín). Takto vyzerá výsledok. Jogurt je hotový, nechajte dobre vychladnúť a môžete jesť, ak však chcete naozaj hustý, pokračujte.
-
4
Sitko vyložte gázou a vylejte jogurt. Nechajte prikryté v chlade ďalších 8 - 12 hodín. Čím viac, tým bude výsledok tuhší. Aj čím väčšie sitko máte, pretože bude vrstva nižšia a ľahšie stečie.
-
5
Takto vyzerá výsledok :) Mňam!
-
6
Ja mám z tejto várky cca 4 100g jogurty (jeden je 150g, z neho zas odoberiem na novú várku, tak nezabudnem, pretože sa mi do pohárika nezmestí ovocie)
-
7
DOPLNOK: Dostala som otázku, či je možné robiť aj s bezlaktózovým mliekom. Mne sa to podarilo :) Vlastný jogurt, bezlaktózové mlieko, 10 hodín po zohriatí v rúre a 10 hodín "odkvapkávania".
Veri
veri1984, priznam sa, ze som neskusala, ale googlila som a vraj to ide :) ked skusite, dajte vediet!
niekedy sa vydari tak,ze nie je potrebne ho ani cedit.
a dalsia vec, niektori ho davate do vyhriatej rury...to ho tam staci dat len tak ,,nasucho,, ? alebo ho treba postavit do nejakeho hrnca s teplou vodou ... dakujeem za rady :)
Vidím, že si ako štartér použila svoj jogurt, tak ti to asi nenapadlo napísať, ale bolo by dobré uviesť, že viac než to, či je jogurt bio, alebo nie, je hlavne treba použiť taký, ktorý obsahuje živé kultúry.
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt-velmi-husty/44106...
na vychladnutie mlieka len teplomer používam, mlieko z automatu a do vyhriatej a následne vypnutej rúry poháre idú