Hustý domáci jogurt fotorecept

sdb - fotkasdb, 21. februára 2015
Hustý domáci jogurt (fotorecept)
Foto: sdb

Viem. Už tu je. Ale rozhodne si zaslúži všetku pozornosť. Zdravší, plnší, váš. Príprava je raz dva, zvyšok spravia kultúrky samé a už zajtra Zobraziť celý popisViem. Už tu je. Ale rozhodne si zaslúži všetku pozornosť. Zdravší, plnší, váš. Príprava je raz dva, zvyšok spravia kultúrky samé a už zajtra sa môžete tešiť.

4
porcie
15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 l
2 PL




Postup

  1. 1

    Použite naozaj dobré mlieko aj jogurt. Rozhodnú o kvalite výsledku. Ja vždy používam plnotučné mlieko, pretože nakoniec aj tak všetka voda vytečie a teda z iného, menej tučného bude výsledku menej. Rovnako jogurt, plesnite sa po vrecku, kúpte bio najlepší aký majú. V ďalšom kole použijete už svoj, tým bude v ňom stále menej konzervantov a chémie... v tomto konkrétnom recepte používam tretiu generáciu vlastného jogurtu :)

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kto nevie koľko je polievková lyžica a či zarovnaná, alebo plná, alebo či čo, tak toľko jogurtu som dala na liter mlieka ja. Avšak ten z obchodu som dala celý 150 gramový.

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapnite trúbu na 50°C. Mlieko treba zohriať. Ak máte pasterizované, stačí na cca 40°C (10 sekúnd udržíte v ňom prst). Ak je čerstvé, prevarte a nechajte na túto teplotu vychladnúť. Pridajte jogurt a dôkladne rozmiešajte. Vypnite trúbu a vložte hrniec dnu na celú noc (prípadne 8 - 12 hodín). Takto vyzerá výsledok. Jogurt je hotový, nechajte dobre vychladnúť a môžete jesť, ak však chcete naozaj hustý, pokračujte.

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Sitko vyložte gázou a vylejte jogurt. Nechajte prikryté v chlade ďalších 8 - 12 hodín. Čím viac, tým bude výsledok tuhší. Aj čím väčšie sitko máte, pretože bude vrstva nižšia a ľahšie stečie.

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto vyzerá výsledok :) Mňam!

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja mám z tejto várky cca 4 100g jogurty (jeden je 150g, z neho zas odoberiem na novú várku, tak nezabudnem, pretože sa mi do pohárika nezmestí ovocie)

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    DOPLNOK: Dostala som otázku, či je možné robiť aj s bezlaktózovým mliekom. Mne sa to podarilo :) Vlastný jogurt, bezlaktózové mlieko, 10 hodín po zohriatí v rúre a 10 hodín "odkvapkávania".

    Hustý domáci jogurt (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

hubata
Najjednoduchší postup na domácu výrobu jogurtu. Len ten kvalitný základ treba zohnať. Dávam päť hviezdičiek, je to nádherný recept a kto má prístup ku kvalitnému mlieku určite ho ocení. Som smutná že ja nemám, ale i tak ukladám do KK, možno raz sa mi zíde. Vďaka.
veri1984
Prosím Vás dal by sa tento recept urobiť aj z bezlaktózoveho mlieka?
Veri
elantra
krasny recept, este som nerobila domaci jogurt, mohla by som pouzit aj mlieko z rozvozu? malo by byt dost tucne, co myslite?
58317_1409052824 - profilový obrázok
sdb
sdb
elantra, urcite, len prevarit ;)

veri1984, priznam sa, ze som neskusala, ale googlila som a vraj to ide :) ked skusite, dajte vediet!
janara
mám dotaz ...z 1 l mlieka + 1 PL jogurtu má 4100 g jogurtu ???
majkahra
Jogurty robím roky, mlieko používam z mliekomatu a najlepšia je jogurtová kultúra ktorú kúpite v bio obchode v Rakúsku. Mlieko prevarím, následne schladím asi na 40 stupňov a vmiešam jogurtovú kultúru, alebo kvalitný jogurt. Poháriky vysterilizujem vo vriacej vode a nalejem mlieko rozmiešané s kultúrou. Dám do hrnca s vodou asi 50 stupňov a zakryté nechám približne 6 až 7 hodín a toľko ho nechám zrieť aj pri izbovej teplote, odložím do chladničky a používam aj do varenia miesto kyslej smotany. Z tejto dávky mám 7 pohárikov 212 ml v jednom cca 140 g jogurtu.
radox1
pekny recept,ale nikdy by som nesiel do mlieka prstom,nemusi to vzdy dopadnut dobre,takisto je dolezite vsetko vysterilizovat.dobre je kupit za par eur teplomer,a drzat sa teploty 40-45°.
niekedy sa vydari tak,ze nie je potrebne ho ani cedit.



1x eff
elena
Ja som si kedysi dávno kúpila originál jogurtovač, tak si niekedy robím, ale už dávno som nerobila.. možno by som ho zase mala oprášiť.
tajo
mlieko je potrebne prevarit len z dovodu pasterizacie? alebo to ma aj nejaky vplyv na kvalitu jogurtu...ja mam totiz surove mlieko a najradsej by som pouzil take a zohrial len na tych 40 stupnov, ak to teda nebude problem...
a dalsia vec, niektori ho davate do vyhriatej rury...to ho tam staci dat len tak ,,nasucho,, ? alebo ho treba postavit do nejakeho hrnca s teplou vodou ... dakujeem za rady :)
katka78
Pekný, zrozumiteľný postup. Ja si jednotlivé porcie robím v jogurtovači, ale takýto postup sa hodí napríklad aj ak chce niekto robiť nátierku z jogurtu, dip a pod.
Vidím, že si ako štartér použila svoj jogurt, tak ti to asi nenapadlo napísať, ale bolo by dobré uviesť, že viac než to, či je jogurt bio, alebo nie, je hlavne treba použiť taký, ktorý obsahuje živé kultúry.
havino
aj ja už len domáci jogurt zo dva, tri roky, ale v pohárikoch nemáš odtečený jogurt, či áno? odtečený používam na pomazanky a do zákuskov, ked chceme taký viac menej hustý jogurt robím takto

 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-jogurt-velmi-husty/44106...

na vychladnutie mlieka len teplomer používam, mlieko z automatu a do vyhriatej a následne vypnutej rúry poháre idú
marienka44
@Sdb , ja by som mlieko s kulturou alebo s biojogurtom hned natankovala do pohárikov vysterilizovaných a nie až po vytvorení jogurtu v hrnci dávkovať do pohárikov. Potom sú straty.
violeta
Super, jednoduchý, vynikajúci recept. Odporúčam ďalej. Vydaril sa na prvý pokus z domáceho mlieka :)
tejaja
Jem jogurt každý deň, takže jeho spotreba je u mňa vysoká.:))) Preto mám jogurtovač. Odpadá všetko to, čo sa tu popisuje. Nalejem do nádoby mlieko, pridám jogurt, zapnem a mám pokoj. Večer, keď idem spať, zapnem a ráno vyberiem. Strčím do chladničky a je to. Nádoba jogurtovača je na 1 l. Kto konzumuje veľa jogurtu, vrelo odporúčam jogurtovač kúpiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia