Foto: lekorica
Výroba domácich produktov je v dnešnej dobe veľmi rozšírená. Tiež som sa pridala ku skupinke ľudí, ktorí doma radi experimentujú s domácimi výrobkami. Výsledkom Zobraziť celý popisVýroba domácich produktov je v dnešnej dobe veľmi rozšírená. Tiež som sa pridala ku skupinke ľudí, ktorí doma radi experimentujú s domácimi výrobkami. Výsledkom takéhoto experimentu je aj domáci jogurt. Džem je vyrobený s ovocia, ktoré mám v záhrade a ovocie na ozdobu je tiež vlastná produkcia. Čo nezužitkujem v lete, namrazím na zimu.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do misy vylejeme 1 liter plnotučného čerstvého mlieka, 1 smotanový jogurt, sušené mlieko (mne sa jogurt urobí aj bez sušeného mlieka) a všetko spolu dobre premiešame. Nalejeme do fľaštičiek (dôležité je, aby boli fľaštičky dobre poumývané) a necháme v jogurtovači vyzrieť 6-7 hodín, najlepšie cez noc.
-
2
Potom necháme jogurt vychladnúť pri izbovej teplote (keď ho dáte do chladničky teplý, bude sa naťahovať). Po vychladnutí ho odložíme do chladničky. Jogurt je hustý. Z tejto dávky vyjde 7 fľaštičiek jogurtu. Jednu si vždy odložím na ďalšie použitie. Takto si domáci jogurt otočím aj na 5 krát a potom znova kúpim nový. Ja ho najradšej jem na desiatu s ovsenými vločkami, džemom alebo medom a ovocím, či orechami. Fantázii sa medze nekladú.
@radost ja kupujem niekedy z druzsrva ale ked nemam tak kupujem cerstve jednotarske.
@tajo fuha. Tak to netusim. Moze to byt aj tym ze ho este teply davas do chladnicky. Pouzivas cerstve mlieko alebo krabickove? Najlepsie cerstve mliecka su tie v sklenenych flasiach. ;-)
@taja , mala som rovnaký probém, kým som nemala jogurtovač. Na radiátore, v rúre, pod perinou, vždy taký ako popisuješ ty. Odkedy mám jogurtovač vždy je hustý, stojí v ňom lyžička, ako na na obrázku hore. Aj jogurtovač mám ten istý, aký je vyfotografovaný (Bravo). Stál nejakých 24€, ale zaplatil sa mi už niekoľkokrát. Oplatí sa investovať.
Vraj ked sa jogurt prehreje, ak je vyssia teplota pri zreni jogurtu, potom sa vytvori syrovatka.