Nafúkanci fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 12. júna 2015
Nafúkanci (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento recept robila Karin Haydu v relácii Bez servítky. Karin použila slivky s ribezlami. Ja som dnes použila čučoriedky a ribezle. Obrala som Zobraziť celý popisTento recept robila Karin Haydu v relácii Bez servítky. Karin použila slivky s ribezlami. Ja som dnes použila čučoriedky a ribezle. Obrala som si aj čerešne, no tie som nakoniec na koláč nedala.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 ml
2 ks
40 g
1 PL
štipka
Kvások:
200 ml
2 PL
21 g
1 PL
Mrvenička:
200 g
200 g
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Dnes som bola oberať čučoriedky. Išla som sa pozrieť na ribezle. Zopár som ich obrala do tohto koláča. Obrala som aj zopár čerešní.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zohriala som 200 ml mlieka, pridala som 2 pl hladkej múky, 21 g droždia a 1 pl cukru. Premiešala som mlieko a nechala kysnúť kvások.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som si odvážila a preosiala 300 g hladkej múky. Pridala som k nej aj štipku soli.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do 100 ml mlieka som dala 40 g masla. V mikrovlnke som ho rozpustila.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnutý kvások som dala k múke.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do vlažného som dala 5 prepeličích vajíčok. Mali sa dať 2 žĺtka. Rozmiešané som pridala k múke s kváskom.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vypracovala som riedke cesto.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nechala som ho kysnúť, kým zdvojnásobilo svoj objem.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plech s nízkym okrajom 36 x 26 cm som vymastila a roztiahla som cesto na plech. Na cesto som uložila čučoriedky a ribezle.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z múky, cukru, vanilky a masla som urobila mrveničku. Dala som ju na ovocie. Rúru som vyhriala na 180 stupňov.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláč som piekla 25 minút.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krájala som ho ešte horúci. Nemohla som vydržať, kým vychladne.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tie štyri kúsky na tanieri som zvládla:-)

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Čerešne som nakoniec nedala. Nevadí, zjem ich večer pri televízii.

    Nafúkanci (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Toto sú dobré koláče, u nás populárne. Len by ma zaujímalo prečo sa tento koláč volá "nafúkanci" :-). S tými čerešňami by som pomohla :-).
babkamt
@mariamka tento týždeň varili herci. Celý plech zmastili po večeri. Preto som ho chcela vyskúšať.
@dr takto ho nazvala Karin. Ja som názov prevzala. To by si ma potešila. Pomoc by sa mi zišla. Oberám tretí strom:-)
1x elpet
mariamka
aha, to asi bude "Bez servitky" v reprize,, varia dobre, obcas to zastihnem
frezia68
Áno,bez servítky a klasika nesklame,rýchlo si reagovala a koláč vydarený :-)
felixa
Ja ešte do mrveničky davam vajce,potom je to užasne chrumkavé.
luss44
zbožňujem tieto kysnuté ovocné, chystám sa na rebarborovo-jahodovo-jostový, skúsim cesto podľa Teba, koláčik vyzerá chutne. Inak, dnes som išla cez vás z Metra a prišla si mi na um :)
babkamt
@felixa vajce som ešte do mrveničky neskúšala. @frezia68 občas dávam aj ja orechy, je to dobré. @afataga vločky som ešte nadávala. Pridám ti link. Názov koláča som nemenila:
 bezservitky.markiza.sk/ich-recepty/1678238_recepty-karin-haydu...

@luss44 tá tvoja kombinácia musí byť dobrá. Aj u nás už josta dozrieva. A ja, že prečo sa mi štikúta:-)
@mesiar50 ďakujem za nahliadnutie. Kus z neho putoval k susedom na koštovku.
havino
takýto má vyzerať, ukážkový je, už podla cesta v mise som posúdila, že máš redšie cesto. Aj ja len takéto cesto na kysnuté na plechu miesim, len z misy prekydnem a roztiahnem naolejovanými rukami. Krásne a chutne vyzerá, viem, že aj je, samé dobroty na ňom máš.
valeri
stará osvedčená klasika to vždy istí :-)). Robievam so rôznym ovocím.
babkamt
@havino máš dobrý postreh. Cesto bolo riedke. S cestom robíme rovnako. Tiež ho naolejovanými rukami roztiahnem na plechu.Ďakujem za pochvalu.
@olinecka ďakujem za pristavenie a hodnotenie.
@kukulienka71 fotka sa mi naozaj vydarila. Som s ňou spokojná.Som zvedavá ako ti bude chutiť. Ozvi sa, keď ho upečieš.
@valeri tiež pečiem kysnutý koláč s rôznym ovocím. To podľa toho, aké ovocie mi v záhrade dozrieva. Ďakujem za nahliadnutie.
marika21
Výborný koláčik. S obmieňaním ovocia o to viac chutia. KK5*
ywett
je môj obľúbený a vydaril sa ti krásne
babav
Vyborny recept,krasny kolac ....asi preto sa vola nafukanec , ze je hrdy na svoju krasu a chut:-).
babkamt
@babav Karin varila pre štyroch chlapov. Tí sa predbiehali v jedení koláča. Preto som ho na druhý deň chcela vyskúšať. Akurát som vymenila slivky za čučoriedky. Mám síce zavárané slivky, balík sliviek mám ešte aj v mrazničke, no práve som obrala čučoriedky. Tak som použila tie. Ďakujem za pekné hodnotenie.
dara2112
Kolač je vyborny len tych surovin na mrveničku je velmi vela aj polovička stači a bude jej dost - inak super trochu som zvažovala či cesto bude ok kedže je riedke a vymiešala som ho iba varechou nie ako som zvyknuta rukou ale dopadlo to super cesto je vyborne
babkamt
@dara2112 ja som tiež znížila suroviny na mrveničku. Aké ovocie si použila ? To cesto je redšie ako na buchty. Ale netreba sa ho báť. Ďakujem, že si sa mi ozvala.
kavicka11
Dnes som piekla tento koláčik a je výborný, cesto mäkučké. Chcem sa poďakovať za recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia