Nafúkanci (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Tento recept robila Karin Haydu v relácii Bez servítky. Karin použila slivky s ribezlami. Ja
som dnes použila čučoriedky a ribezle. Obrala som si aj čerešne, no tie som nakoniec na
koláč nedala.
Postup
- Dnes som bola oberať čučoriedky. Išla som sa pozrieť na ribezle. Zopár som ich obrala do tohto koláča. Obrala som aj zopár čerešní.
- Zohriala som 200 ml mlieka, pridala som 2 pl hladkej múky, 21 g droždia a 1 pl cukru. Premiešala som mlieko a nechala kysnúť kvások.
- Medzitým som si odvážila a preosiala 300 g hladkej múky. Pridala som k nej aj štipku soli.
- Do 100 ml mlieka som dala 40 g masla. V mikrovlnke som ho rozpustila.
- Vykysnutý kvások som dala k múke.
- Do vlažného som dala 5 prepeličích vajíčok. Mali sa dať 2 žĺtka. Rozmiešané som pridala k múke s kváskom.
- Vypracovala som riedke cesto.
- Nechala som ho kysnúť, kým zdvojnásobilo svoj objem.
- Plech s nízkym okrajom 36 x 26 cm som vymastila a roztiahla som cesto na plech. Na cesto som uložila čučoriedky a ribezle.
- Z múky, cukru, vanilky a masla som urobila mrveničku. Dala som ju na ovocie. Rúru som vyhriala na 180 stupňov.
- Koláč som piekla 25 minút.
- Krájala som ho ešte horúci. Nemohla som vydržať, kým vychladne.
- Tie štyri kúsky na tanieri som zvládla:-)
- Čerešne som nakoniec nedala. Nevadí, zjem ich večer pri televízii.