Nadýchané lievance bez kysnutia fotorecept
Foto: elenas
Užasne nadýchané, vláčne a zároveň rýchlo pripravené lievance.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Príprava týchto lievancov je jednoduchá, ale vyžaduje svoj špecifický postup. Najprv pripravíme múku - preosejeme ju do samostatnej nádoby.
-
2
Vajcia premiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom (nie veľmi dlho, len aby sa cukor rozpustil).
-
3
Kefír dáme do hrnca a postavíme zohrievať na sporák. Zohrejeme asi na 45-50 °C, kefír začne púšťať prvé bubliny (vyskúšame prstom, kefír musí byť teplý až horúci ale nie vriaci, aby sa úplne nezrazil). Zohriaty kefír pomaly vlejeme do vajec a premiešame.
-
4
Postupne po 2- 3 PL pridávame preosiatu múku a miešame. Miešať treba jedným smerom až vznikne dosť husté cesto. Na záver preosejeme do cesta sódu bikarbónu a zamiešame. Od tejto chvíle cesto nemiešame. Prikryjeme ho utierkou a necháme stáť asi 15 minút. Sóda s kefírom začnú „pracovať“ a cesto sa naplní bublinkami.
-
5
Cesto naberáme lyžicou, vždy od okraja nádoby a vykladáme na rozohriatu panvicu s olejom (ja som si pomáhala dvoma lyžicami). Špeciálnu panvicu na lievance nemám, takže nie sú až tak dokonale guľaté:-) Ale ak chceme guľaté, vykladáme na panvicu špicatou stranou lyžice, ak chceme podlhovasté, tak bočnou stranou lyžice. Opekáme z oboch strán do zlatista. Oleja dávame tak akurát, aby lievance neboli ani suché ani príliš mastné. Opečené lievance vykladáme na papierovú utierku, aby sa vsiakol zvyšný tuk.
-
6
Podávame obľúbeným spôsobom, kto ako má rád. Dobrú chuť.
-
7
A v reze.
Tak pripravené sú ľahšie.
To máš veľkú pravdu, ďakujem za milý komentár:)
Jogurtové sú fajn, budem rada keď vyskúšaš aj kefírové, sú ohromne nadýchané:) Pekný deň.
Ďakujem za milý koment. No, porcii som počítala podľa seba, podľa Teba pridaj potom na surovinách:) Ale naozaj ich vychádza asi 30, presne som nepočítala.
U mňa sa dobré prepiekli, netreba piecť na veľkom ohni, radšej na menšom. Panvicu rozohriať, potom znížiť oheň. S acidkom by nemal byť problém. Ale ja radšej robím na kefíre, ten je kyslejší, takže neviem, či s acidkom budú až také vysoké. Kefír používam polotučný 1,5%.
Lievance som urobila, len na písanie som pozabudla.
Boli výborné, ľahké, chutné, asi budem robiť len podľa Tvojho receptu. Ďakujem!
Trochu oneskorene, ale recept som objavila až predvčerom, keďže som nevedela, čo so zvyšným kefírom. Včera som urobila - vynikajúce, fantastické. Ten osobitý postup robí svoje a stojí za to, cesto rástlo ako keby chcelo utiecť z misy :-)))) Akurát múky som dala menej, keď som ju po lyžiciach pridávala, už sa mi zdalo podľa konzistencie, že stačí a dobre som urobila. Bolo to cca 350 g. Zrejme to záleží od múky, píšem to len ako radu pre ďalších, treba sledovať hustotu cesta, nemusí to byť presne 440 g.
Lievance by som síce nazvala skôr dolkami, ale to je jedno, sú úžasne nadýchané, mäkučké, ako vankúšiky. Vnučka baštila až som sa bála, že jej bude zle. Určite budem robiť častejšie, ďakujem za výborný recept. :-)))
Veľmi ma teší, že vám chutili. Pozdravujem všetkých!