Nadýchané lievance bez kysnutia fotorecept

elenas - fotkaelenas, 23. septembra 2019
Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept)
Foto: elenas

Užasne nadýchané, vláčne a zároveň rýchlo pripravené lievance.

6-8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
3 PL
2 ČL
1/3 ČL
500 ml (kefírové mlieko)
440 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Príprava týchto lievancov je jednoduchá, ale vyžaduje svoj špecifický postup. Najprv pripravíme múku - preosejeme ju do samostatnej nádoby.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia premiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom (nie veľmi dlho, len aby sa cukor rozpustil).

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kefír dáme do hrnca a postavíme zohrievať na sporák. Zohrejeme asi na 45-50 °C, kefír začne púšťať prvé bubliny (vyskúšame prstom, kefír musí byť teplý až horúci ale nie vriaci, aby sa úplne nezrazil). Zohriaty kefír pomaly vlejeme do vajec a premiešame.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne po 2- 3 PL pridávame preosiatu múku a miešame. Miešať treba jedným smerom až vznikne dosť husté cesto. Na záver preosejeme do cesta sódu bikarbónu a zamiešame. Od tejto chvíle cesto nemiešame. Prikryjeme ho utierkou a necháme stáť asi 15 minút. Sóda s kefírom začnú „pracovať“ a cesto sa naplní bublinkami.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto naberáme lyžicou, vždy od okraja nádoby a vykladáme na rozohriatu panvicu s olejom (ja som si pomáhala dvoma lyžicami). Špeciálnu panvicu na lievance nemám, takže nie sú až tak dokonale guľaté:-) Ale ak chceme guľaté, vykladáme na panvicu špicatou stranou lyžice, ak chceme podlhovasté, tak bočnou stranou lyžice. Opekáme z oboch strán do zlatista. Oleja dávame tak akurát, aby lievance neboli ani suché ani príliš mastné. Opečené lievance vykladáme na papierovú utierku, aby sa vsiakol zvyšný tuk.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame obľúbeným spôsobom, kto ako má rád. Dobrú chuť.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A v reze.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

garanco
Robila som podobné, namiesto kefíru som použila jogurt. Vyskúšam aj podľa Teba :-))
Tak pripravené sú ľahšie.
kvakac
Tak toto je tiež paráda. Len tých porcii je akosi moc. Veď ja by som zbachol do seba polovicu hneď.
2x elenas a haji
elenas
@haji (23.9.2019 20:34)

To máš veľkú pravdu, ďakujem za milý komentár:)
1x haji
elenas
@garanco (23.9.2019 21:00)

Jogurtové sú fajn, budem rada keď vyskúšaš aj kefírové, sú ohromne nadýchané:) Pekný deň.
elenas
@kvakac (24.9.2019 08:10)

Ďakujem za milý koment. No, porcii som počítala podľa seba, podľa Teba pridaj potom na surovinách:) Ale naozaj ich vychádza asi 30, presne som nepočítala.
evanaaa
Aké sú vysoké, dúfam, že sa prepečú dobre. A dalo by sa miesto kefíru použiť aj acidko?
elenas
@evanaaa (24.9.2019 18:18)

U mňa sa dobré prepiekli, netreba piecť na veľkom ohni, radšej na menšom. Panvicu rozohriať, potom znížiť oheň. S acidkom by nemal byť problém. Ale ja radšej robím na kefíre, ten je kyslejší, takže neviem, či s acidkom budú až také vysoké. Kefír používam polotučný 1,5%.
garanco
@elenas (24.9.2019 12:59)

Lievance som urobila, len na písanie som pozabudla.
Boli výborné, ľahké, chutné, asi budem robiť len podľa Tvojho receptu. Ďakujem!
1x elenas
elenas
Ďakujem za odozvu a komentár, veľmi ma teší, že chutili:)
evelynba
@elenas (4.10.2019 18:18)

Trochu oneskorene, ale recept som objavila až predvčerom, keďže som nevedela, čo so zvyšným kefírom. Včera som urobila - vynikajúce, fantastické. Ten osobitý postup robí svoje a stojí za to, cesto rástlo ako keby chcelo utiecť z misy :-)))) Akurát múky som dala menej, keď som ju po lyžiciach pridávala, už sa mi zdalo podľa konzistencie, že stačí a dobre som urobila. Bolo to cca 350 g. Zrejme to záleží od múky, píšem to len ako radu pre ďalších, treba sledovať hustotu cesta, nemusí to byť presne 440 g.
Lievance by som síce nazvala skôr dolkami, ale to je jedno, sú úžasne nadýchané, mäkučké, ako vankúšiky. Vnučka baštila až som sa bála, že jej bude zle. Určite budem robiť častejšie, ďakujem za výborný recept. :-)))
1x elenas
elenas
@evelynba (10.11.2019 08:57)

Veľmi ma teší, že vám chutili. Pozdravujem všetkých!