Nadýchané lievance bez kysnutia fotorecept

elenas - fotkaelenas, 23. septembra 2019
Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept)
Foto: elenas

Užasne nadýchané, vláčne a zároveň rýchlo pripravené lievance.

6-8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
3 PL
2 ČL
1/3 ČL
500 ml (kefírové mlieko)
440 g
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Príprava týchto lievancov je jednoduchá, ale vyžaduje svoj špecifický postup. Najprv pripravíme múku - preosejeme ju do samostatnej nádoby.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia premiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom (nie veľmi dlho, len aby sa cukor rozpustil).

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kefír dáme do hrnca a postavíme zohrievať na sporák. Zohrejeme asi na 45-50 °C, kefír začne púšťať prvé bubliny (vyskúšame prstom, kefír musí byť teplý až horúci ale nie vriaci, aby sa úplne nezrazil). Zohriaty kefír pomaly vlejeme do vajec a premiešame.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Postupne po 2- 3 PL pridávame preosiatu múku a miešame. Miešať treba jedným smerom až vznikne dosť husté cesto. Na záver preosejeme do cesta sódu bikarbónu a zamiešame. Od tejto chvíle cesto nemiešame. Prikryjeme ho utierkou a necháme stáť asi 15 minút. Sóda s kefírom začnú „pracovať“ a cesto sa naplní bublinkami.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto naberáme lyžicou, vždy od okraja nádoby a vykladáme na rozohriatu panvicu s olejom (ja som si pomáhala dvoma lyžicami). Špeciálnu panvicu na lievance nemám, takže nie sú až tak dokonale guľaté:-) Ale ak chceme guľaté, vykladáme na panvicu špicatou stranou lyžice, ak chceme podlhovasté, tak bočnou stranou lyžice. Opekáme z oboch strán do zlatista. Oleja dávame tak akurát, aby lievance neboli ani suché ani príliš mastné. Opečené lievance vykladáme na papierovú utierku, aby sa vsiakol zvyšný tuk.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame obľúbeným spôsobom, kto ako má rád. Dobrú chuť.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A v reze.

    Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
@kvakac (24.9.2019 08:10)

Ďakujem za milý koment. No, porcii som počítala podľa seba, podľa Teba pridaj potom na surovinách:) Ale naozaj ich vychádza asi 30, presne som nepočítala.
@evanaaa (24.9.2019 18:18)

U mňa sa dobré prepiekli, netreba piecť na veľkom ohni, radšej na menšom. Panvicu rozohriať, potom znížiť oheň. S acidkom by nemal byť problém. Ale ja radšej robím na kefíre, ten je kyslejší, takže neviem, či s acidkom budú až také vysoké. Kefír používam polotučný 1,5%.

Pridaj komentár k receptu: