Lievance

Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Užasne nadýchané, vláčne a zároveň rýchlo pripravené lievance.

6-8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava týchto lievancov je jednoduchá, ale vyžaduje svoj špecifický postup. Najprv pripravíme múku - preosejeme ju do samostatnej nádoby.
  2. Vajcia premiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom (nie veľmi dlho, len aby sa cukor rozpustil).
  3. Kefír dáme do hrnca a postavíme zohrievať na sporák. Zohrejeme asi na 45-50 °C, kefír začne púšťať prvé bubliny (vyskúšame prstom, kefír musí byť teplý až horúci ale nie vriaci, aby sa úplne nezrazil). Zohriaty kefír pomaly vlejeme do vajec a premiešame.
  4. Postupne po 2- 3 PL pridávame preosiatu múku a miešame. Miešať treba jedným smerom až vznikne dosť husté cesto. Na záver preosejeme do cesta sódu bikarbónu a zamiešame. Od tejto chvíle cesto nemiešame. Prikryjeme ho utierkou a necháme stáť asi 15 minút. Sóda s kefírom začnú „pracovať“ a cesto sa naplní bublinkami.
  5. Cesto naberáme lyžicou, vždy od okraja nádoby a vykladáme na rozohriatu panvicu s olejom (ja som si pomáhala dvoma lyžicami). Špeciálnu panvicu na lievance nemám, takže nie sú až tak dokonale guľaté:-) Ale ak chceme guľaté, vykladáme na panvicu špicatou stranou lyžice, ak chceme podlhovasté, tak bočnou stranou lyžice. Opekáme z oboch strán do zlatista. Oleja dávame tak akurát, aby lievance neboli ani suché ani príliš mastné. Opečené lievance vykladáme na papierovú utierku, aby sa vsiakol zvyšný tuk.
  6. Podávame obľúbeným spôsobom, kto ako má rád. Dobrú chuť.
  7. A v reze.