Lievance
Nadýchané lievance bez kysnutia (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Užasne nadýchané, vláčne a zároveň rýchlo pripravené lievance.
6-8 porcií |
25 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Príprava týchto lievancov je jednoduchá, ale vyžaduje svoj špecifický postup.
Najprv pripravíme múku - preosejeme ju do samostatnej nádoby.
- Vajcia premiešame s cukrom, soľou a vanilkovým cukrom (nie veľmi dlho, len aby sa cukor rozpustil).
- Kefír dáme do hrnca a postavíme zohrievať na sporák. Zohrejeme asi na 45-50 °C, kefír začne púšťať prvé bubliny (vyskúšame prstom, kefír musí byť teplý až horúci ale nie vriaci, aby sa úplne nezrazil).
Zohriaty kefír pomaly vlejeme do vajec a premiešame.
- Postupne po 2- 3 PL pridávame preosiatu múku a miešame. Miešať treba jedným smerom až vznikne dosť husté cesto. Na záver preosejeme do cesta sódu bikarbónu a zamiešame. Od tejto chvíle cesto nemiešame. Prikryjeme ho utierkou a necháme stáť asi 15 minút.
Sóda s kefírom začnú „pracovať“ a cesto sa naplní bublinkami.
- Cesto naberáme lyžicou, vždy od okraja nádoby a vykladáme na rozohriatu panvicu s olejom (ja som si pomáhala dvoma lyžicami). Špeciálnu panvicu na lievance nemám, takže nie sú až tak dokonale guľaté:-) Ale ak chceme guľaté, vykladáme na panvicu špicatou stranou lyžice, ak chceme podlhovasté, tak bočnou stranou lyžice. Opekáme z oboch strán do zlatista. Oleja dávame tak akurát, aby lievance neboli ani suché ani príliš mastné. Opečené lievance vykladáme na papierovú utierku, aby sa vsiakol zvyšný tuk.
- Podávame obľúbeným spôsobom, kto ako má rád. Dobrú chuť.
- A v reze.