Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. júna 2013
Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept mám vo svojej zbierke ešte od mamičky môjho arabského priateľa z mladosti zo Sýrie, ked tu bola na návšteve uvarila ho pre Zobraziť celý popisTento recept mám vo svojej zbierke ešte od mamičky môjho arabského priateľa z mladosti zo Sýrie, ked tu bola na návšteve uvarila ho pre nás ako prílohu k mäsu a veľmi mi chutila. Uvarila ryžu so šošovicou a na vrch dala veľa na oleji opečenej cibule s cesnakom. Podávala k tomu arabský paradajkový šalát z paradajok, cibule, s možstvom posekaného petržlenu s citronovou šťavou. Toto sýte a chutné jedlo je známe v Sýrii, je veľmi obľúbené aj v Libanone i v ostatných arabských štátoch.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

1 hrnček á 250 ml
1 hrnček á 250 ml
2 ks veľká
3 - 4 strúčiky podľa veľkosti
podľa chuti
3 - 4 PL alebo slnečnicový
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pokrájala som cibuľu na mesiačiky.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesnak som pokrájala na plátky.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šošovicu som namočila do vody na noc, scedila som ju, zaliala čistou studenou vodou a varila som ju na strednom plameni do mäkka - asi 15 minút. Asi 5 minút pred koncom varu som ju osolila.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ryžu som 3x dôkladne premyla vodou, zaliala som ju vlažnou vodou, nechala 15 minút postáť, potom som ju scedila a nechala odkvapkať.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarenú šošovicu som scedila a nechala odkvapkať. Šošovica má byť mäkká, ale nesmie byť rozvarená.. Môže sa variť aj v pare, niekto varí ryžu so šošovicou spolu, ja každé zvlášť a potom zmiešam.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ryžu som orestovala na rozohriatom oleji,...

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zaliala som ju dvojnásobným množstvom vriacej vody, osolila a prikryté pokrievkou som ju dusila na minimálnom plameni 17 minút. Plameň som vypla a ryžu som nechala dôjsť v pare. Niekto ryžu len uvarí vo vode a scedí.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na rozpálenom oleji som orestovalla cibuľu, ktorú som osolila, aby zmäkla a za stáleho miešania som ju opiekla až do hneda - asi 5 minút, nespáliť!

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som plátky cesnaku a za stáleho miešania som restovala spolu,kým sa cesnak nádherne rozvoňal - asi 2 minútky.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotovú ryžu som zmiešala s uvarenou šošovicou.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dala som ju na tanier, vrch som hojne posypala opečenou cibuľou s cesnakom. Obložila som šalátom z paradajok pokrájaných na malé kocky, s pokrájanou cibuľou a množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ktoré som osolila , ochutila citrónovou šťavou a pokvapkala olejom. Toto jedlo je veľmi chutné, zdravé a sýte, ktoré sa najčastejšie podáva ako príloha k rôzne upravenému mäsu, ale aj samostatne s čerstvými šalátmi.

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Maždara je mimoriadne obľúbená, pripravuje v každej arabskej domácnosti a môže byť od domu k domu v niečom odlišná, má veľa obmien. Odporúčam vyskúšať - Dobrú chuť prajem!

    Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

radost
@pusta
ja si to jedlo nazvem jednoducho slovensky-pre zapamätanie-ryža so šošovicou...a ten šalátik k tomu-určite pohodové jedlo..ani príprava nie je náročná..to je pre mňa...dakujem-želám pokojný deň...
urobím v piatok..bez mäsa..
pusta
@radost , včera som ho mala tiež ako samostatné jedlo a s tým šalátikom to úžasne ladí, je to vynikajúce, jednoduché, sýte chutné a príprava nenáročná.
dakujem veľmi pekne za pochvalu.
aj tebe prajem pekný a pohodový celý deň
starkamajka
Pusta,rp. sa mi páči - už je v kk .Určite ho vyskúšam.Tvoje recepty sa mi páčia.V nedeľu som piekla podla Tvojho rp págáčiky,len tak sa za nimi zaprášilo.Príjemný upršaný deň.
pusta
@starkamaja , som rada, že sa ti moje recepty páčia. :-))))teší ma, že si robila v nedeľu aj moje pagáčiky a sa za nimi zaprášilo :D
dakujem za uloženie do kk a budem rada, ak vyskúšaš.
dakujem za krásne uznanie, je to pre mňa veľká pocta.
aj ja tebe prajem spokojný a pohodový deň
lola
@pusta ,ked som citala Vas recept,myslou som sa vratila do roku 1999,december,ked som ako studentka odisla so 4 kamaratmi na 7 dni do Egypta.Moj profesor egyptologie mi dal cenne rady kam sa ubytovat,kde jest a kedze to bola taka bleskova cesta,nestihli sme sa zaockovat,takze nam poradil,ze taka dobra vypalena domaca 70-ka pred a po jedle to spravi.(-:kazdy z nas mal vseho vsudy 100 dolarov na tyzden,ako studenti sme si viac dovolit nemohli, a kedze sme nemali viza(ani to sme nestihli,ale vraj v Kahire na letisku sa za baksis dali kupit(-:),tak sme to riskli.V Kahire nas ako jedinych turistov zadrzali,a za kazde vizum pytali 60 dolarov....zobrali nam pasy a odisli....aj sme sa riadne bali,ale po dobrej handrkovacke sme to nejako znizili na 10 dolarov za vizum.Takze este zostalo 90 k dobru(-:stravovali sme sa ako sa dalo a spominam si na jednu malicku restauraciu,skor to vyzeralo jak nejaky sukromny bytik kde pani domaca podavala to,co prave navarila(-: A bolo to presne toto,co ste tu pridali.(-:Uz si nepamatam,ci to bolo so salatom,alebo bez neho,ale viem,ze nam to po tych konzervach a celkovo suchej strave chutilo uzasne.(-:Dakujem za ozivenie krasnych spomienok zo studentskych cias na Kahiru,pyramidy,chramy,Memnonove kolosy,plavbu lodkou po Nile,ruch na trhu a vsetko to krasne,nepoznane,zvlastne a ine(-:pekny den.
pusta
@mijaita , súhlasím s tebou, je vynikajúca. máš tam aj tenké rezance, však? varila si ryžuu spolu so šošovicou? zdá sa mi tak podľa zafarbenia.
máš ju super :-)))
vdaka za krásnu fotografiu, ktorú si pridala. kto vie, ten vie..:-)
pusta
@lola , som veľmi rada, že som ti pričarovala týmto výborným jednoduchým jedlom krásne spomienky na mladosť a zážitky v Egypte.
pre arabské krajiny, zvlášť pre Egypt je typické vyjednávanie. schválne vyhodia premrštenú cenu a keby si ju hned prijal/a, tak ich urazíš.
musíš vyjednávať, aby si zachoval/a tradíčnú atmosféru ,aromu a čaro obchodovania u nich, najmä na trhu,. na pláži sa pri tom s obľubou kreslia cifry do piesku, škrtajú a tak sa znižuje cena na konečnú hodnotu.
verím, že v tej domácej reštike od domácej panej tak úžasne chutilo :P
dakujem za krásny a milý komentík.
1x anyk
mijaita
@pusta vlasove nudle oprazim nasucho, rýži buď v páře nebo v mojí specielni keramické pánvi a čočku na páře rozhodně zvlášť, aby se mi nerozvařila. S rýží kdyžtak jen čočku když mám předvařenou. Jinak výše překlep, recept nemám jordánský, ale egyptský.
@lola Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zelenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru.
tofik
Pekný recept. Už viem, čo budem mať zajtra na obed.
gabriele
vyborne jedlo...maždar nie je nikdy dost...a tentokrat aj s fotkami
pusta
@mijaita , dakujem za podrobnú odpoved, určite vyskúšam podľa teba :-)
ešte som v pare nevarila šošovicu, dávala som pozor, aby sa nerozvarila. mala som hotovo zároveň s ryžou. a s tým sýrskym paradajkovým šalátom to chutilo úžasne.
siesta
jej, donedavna som dlhodobo zila v Dubaji, tie horucavy..nic sa nechce jest, ale coho som sa nevedela dojest je ten salat, co pisete, robia to vsak z naozaj velikanskeho mnozstva nadrobno-nasekanej petrzlenovej vnate, nadrobno aj paradajky (uplne male kococky), cibulka, zaliate oliv.olejom a najma citronom, je to tak osviezujuce...
kredenc
Fajn! Zase jeden z receptov, keď sa autorka nepredvádza aké hogofogo vie navariť a aké fogohogo suroviny používa.
Proste fajn recept!
pusta
@tofik , som rada, že budeš variť podľa môjho receptu :-) potom daj vedieť, poteší ma to.
dakujem za pochvalu.
pusta
@gabriele , je to super jedlo. vždy dávam s fotkami :-) a teraz aj @mijaita bola taká láskavá a pridala krásnu fotku.
dakujem.
pusta
@kredenc môj zlatý, však to ja ki vôli tebe som vložila :D ved viem že si expert na pohľadanie, to k vôli tebe sa predvádzam :D
dakujem za tvoj milý komentárik, hned to tu ožilo :-)
julica
ja by som do mužadary či mužadry (nie muždary tak je to len na českych weboch) pridala aspoň jednu z korenín východu - minimálne kumín či škoricu. ináč nápad dobrý.
pusta
@julica , ja som varila tak, ako to onoho času varila mamička môjho priateľ, ale tvoj nápad sa mi páči, určite vyskúšam. dakujem.
pusta
@gabriele , hej, aj tam to je.
súhlasím, je to vynikajúcejedlo, mne veľmi chutí.
dakujem.
julica
asi v tom čase nevedela v československu zohnať škoricu, tobôž kumín.
pusta
@daniele , ja som použila dlhozrnnú ryžu, ako priateľova mama.
môžeš kľudne použiť, takú, aká chutí tebe.
dakujem za otázku.
pusta
@siesta , verím ti, toto jedlo je stvorené pre horúčavy.
a ten úžasný osviežujúci šalát k tomu, to som sa tiež naučila od priateľovej mamy.
arabi vôbec majú fantastické šaláty a typické v nich je práve veľké množstvo petržlenovej vňate, veľa cibule, olej a citrón.
teší ma, že máš také krásne spomienky :-)
dakujem ti.
pusta
@2010 , áno, máš pravdu. toto je tá klasická chudobná verzia a je aj mnoho iných variant, tých lepších. :-)
vdaka za pridané linky.
daniella9
@pusta
diky, recept ma zaujal, tak som si o ňom niečo pozrela na nete a dozvedela som sa, že ho servírujú aj s jogurtom, koreninami ako kumín, škorica alebo s píniovými orieškami:-)
Myslím, že si ho dnes pripravím na večeru:-)
pusta
@daniella9 , aj s ochuteným a okoreneným jogurtom a pridanými píniovými orieškami sa to zvykne servírovať, dokonca s takto ochutenou kyslou smotanou, podáva sa aj k rybám...možností je naozaj veľa :-)
len si priprav chutnú večeru.
naozaj nemáš za čo dakovať.
som rada, ťe ťa recept zaujal a páči sa ti.
to ja dakujem tebe.
tatranka
Pekný a zaujímavý recept.Veľmi málo varím zo zahraničnej kuchyne.No toto ma zlákalo a už som si recept pridala do kk.Produkty mám,popis receptu je veľmi dobre spracovaný.Tak len začať variť,/ Maždaru/.
pusta
@tatranka - martuška milá, si strašne zlatá.
dakujem za tvoje povzbudivé slová a úžasné hodnotenie, ktoré si mi dala i za uloženie do kk.
ebaka
Tak som sa zasa niečomu priučila...moja babka varila ryžu s fazuľou a k tomu opečená cibuľka...takéto ,,jednoduché "a chutné jedlá zbožňujem...pekný fotopostup
izabella929
Super recept, krásne spracovaný, ukažkovo servírovaný, proste krásne a chutne.-)
valeri
Veľmi pekný recept, a podľa mňa aj chutné a zdravé jedlo, finančne tiež nenáročné, čo je veľké plus aspoň pre nás dôchodcov :-)). Určite si ho urobím.
mariana33
už sa teším keď ho budem variť...super recept, ľahký, lacný a určite chutný....ďakujem
daniella9
robila som na večeru - chutila výborne:-)
Použila som Basmati ryžu a z korenín okrem soli a čierneho mletého korenia aj mletý a celý kumín a škoricu. A cibuľu som skaramelizovala, nakoniec som ešte prisypala posekaný koriander a priliala trochu biely jogurt s s čiernym mletým korením:-)


pusta
@izabellka929 , ja tak elegantne servírovať ako ty neviem, preto ma teší, ak si ma pochválila aj za servírovanie :-)
dakujem za perfektné hodnotenie.
pusta
@valeri , máš pravdu, je to finančne nenáročné, čo je veľké plus pre nás dôchodcov :-))) jednoduché, chutné, zdravé a dobré. som rada, že sa ti recept páči a že ho vyskúšaš.
dakujem za pochvalu
pusta
@marianna33 , to som rada, že sa už tešíš, kedy ho budeš variť.
je to tak, ako si napísala.
dakujem.
pusta
@daniele9 , super. ty si ale rýchla a veľmi šikovná, večer si už aj navarila. použila si chutnú ryžu, výborne okorenila, jogurt tiež pasuje :-)))
ja som cibuľu tiež skaramelizovala, má fantastickú chuť v tejto úprave.
máš nádherný tanier, môžem vedieť aký tanier ti je?
veľmi pekne dakujem za nádhernú fotografiu, ktorú si pridala.
pusta
*opravujem
aký tanier to je?
veľmi sa mi páči :-))))
hjarta
@pusta- Recept vyzera fajne, nepoznam na tento sposob, v Iraku robia na iny sposob. Urcite vyskusam. len chcem Vas opravit, v nazve. ;; Mdzara". Bez toho [a]. Cita sa to aj tak po arabsky. Recept si ukladam. Dakujem krasne.
daniella9
@pusta



nemala som to na tanieri, ale v miske. Dajú sa kúpiť bud cez net alebo v obchodoch. Prvé dve som si kúpila v Trnave U chorej vrany - tam ich predávali ako čajové misky, majú k nim aj tanieriky a čajník. Ale dajú sa použiť aj ako misky na šalát, polievky, zmrzlinu, musli a pod., pretože sa k nim predávajú aj lyžice, mala som jednu, ale rozbila sa mi. A dajú sa kúpiť aj s väčším priemerom. zoženiete ich napríklad na nete, ak nie sú vypredané:
 www.asiafood.sk/96-azijske-pomocky...

alebo v obchodoch s exotickým tovarom, či v čajovniach, kde majú ovšem širšiu ponuku rôznych misiek, šálok apod.
pusta
@daniele9 , pôvodne somsi myslela, žeje to židovské, totiž niečo podobné má doma môj priateľ, židovský šéfkuchár-
teraz vidím vľavo hore arabský nápis :-)
je to prekrásne.
dakujem ti veľmi pekne za pridaný link a nádherné foto :-)
pusta
milá@hjarta , veľmi pekne dakujem, hned opravím :-) si veľmi milá a všíímavá :-)
pekne ťa poprosím, pridaj recept na tvoju z Iraku.
dakujem za uloženie receptu, veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom poprosím, daj vedieť :-)
hannah22
@pusta , skveléé...ukladám a zajtra varím... ryžu s fazulou varievam a toto je skvelá inšpirácia.... :))
pusta
@daniele9 , na tom nezáleží, že si ho mkúpila tam.
čínsky porcelán je krásny, hodnotný a vo svete uznávaný.
dobe si si vybrala, máš vycíbrený vkus :-)
pusta
@hannah22 , tak vidíš, skvelá inšpirácia :-)
super, že zajtra varíš toto.
dakujem za pochvalu.
hannah22
uvarené, ochutnané...dobrota.... mne chutíí ......a čakám na reakciu rodiny... verím v úspech a zaradím do jedálnička, rýchle ,dobré a lacné
... :))
pusta
@hannah22 , to je super!!! :-)
teším sa s tebou, že ti chutí tá dobrota, verím, že bude mať úspech aj u celej tvojej milej rodinky
som rada, že zaradíš do jedálnička - rýchle, chutné a dobré :-)
dakujem zti za potešujúcu správu.
prajem krásny deň.
zvoncek
na tomto recepte sa mi páči to, že je nielen lacný a rýchlo pripravený, ale aj to, že je to "exotika" zo surovín bežne užívaných aj v našej kuchyni, ďakujem autorke za peknú úpravu a podrobný popis úpravy.
Najviac ma však zaujal ten šalátik, ja vňaťky t.j. všetko zelené mám veľmi rada. Ukladám do mojej kk
pusta
@zvoncek , presne, nielen lacný, rýchlo pripravený, ale zdravý a chutný.
ten šalátik k nemu je úžasný, bez neho by to nebolo ono :-))))
som rada, že ťa zaujal aj šalát.
dakujem za pekné hodnotenie a uloženie do kk.
nalpa
Dat do vody sosovicu, uvarit do 3/4 a do nej pridat prepranu ryzu.. uvarit ako ryzu. Mozno pridat nove korenie, ci strucik cesnaku, hlavku cibule. Vseobecne sa nedava nic, len cocka a ryza a voda zo sosovice sa nevylieva ..na to pozor.. to by vas tamojsie gazdinky hnali..:-) vyliat prave to najcennjesie co dava celej mdzadara chut.. V Libanone (niekde, nie vsade cocku) uplne rozvaria .
Kto chce miesto ryze pouzije bulgur/burgul.
Ludove jedlo a maso sa k nej isto iste nepodava. Snad len na tom velvyslabnectve si to mohli dovolit. Obycajny egyptan atd si o mase nemoze dovoli ani snivat veru..
Salat nadrobno, uuuplne na drobno.
Ak podavame salat nemusime prazit cibulu. Ciubula sa prazi ked ju podavame s jogurtom.
Dobru chut :)
pusta
@nalpa , vdaka za tvoju Egyptskú verziu. :-)vidíš, koľko variácií môže mať toto vynikajúce jedlo, všade ináč.
nalpa
Pusta, Ibola..ale kdezeee.. to nie je egyptska verzia...ja nepisem o egyptskej verzii ani slovko v komente..krom zmienky masa.. pretoze egyptska verzia je daco ine a sa aj vola inac a jej priprava je ina..
Takto vari blizky vychod, aj maminka tvojho priatela z mladosti.
Co opisujem je Mdzadara ako remen a tak ako sa podava. Vsetko so vsetkym suvisi aj podavanie ma svoje zakony... v tom preco so salatom, preco s jogurtom a preco bez cibule, preco s cibulou. Jednoduche a proste , chudoba vsade vo svete si doplna jedlo/poziven tak aby prezila.
Navarte si ju s bulgur..tu mam radsej..:)
Dovidenia :)
pusta
@nalpa , ja ju poznám takto, ty ináč a každý ináč, v komentoch to uvidíš, niekto varí zvlášť, niekto spolu, niekto zas šošovicu na pare.
tvoju verziu nepoznám.
o tých dalších som len čítala.
ty si ju kľudne urob podľa seba.
dakujem za doplňujäce info.
nalpa
Mila Ibola., isto iste ju varim tak ako som opisala, pretoze u nas radi akuratnu..,,a ty to uz citis predsa ze info su akuratne, ale objimat sa nebudeme, hlavne ze chuti ..
pusta
milá @nalpa , nevidím dôvod, prečo by som sa mala s tebou objímať.
hlavne že nám chutí...
ewulienocka1
Mnam mnam dakujem spravila som k tomu kuracie prsia s pestom a mozarelou a pecenu cviklu a jogurtovo chrenovy dressing velmi som vdacna za tuto mnamkovu prilohu :-) ;-)
pusta
@ewulienocka1 , to ma nesmierne teší, že si Mždaru zvolila za prílohu a tak úžasne chutila. :-)
dakujem ti za skvelú správu.
2010
Lacne rychle jedlo. Robime casto na druhy den nadlozit ryzu od vecere sosovicou, slizami, cesnakom +koreniny a dobry olivovy olej najlepsie to ide vo woku.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia