Mždara zo Sýrie - ryža so šošovicou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept mám vo svojej zbierke ešte od mamičky môjho arabského priateľa z mladosti zo Sýrie, ked tu bola na návšteve uvarila ho pre nás ako prílohu k mäsu a veľmi mi chutila. Uvarila ryžu so šošovicou a na vrch dala veľa na oleji opečenej cibule s cesnakom. Podávala k tomu arabský paradajkový šalát z paradajok, cibule, s možstvom posekaného petržlenu s citronovou šťavou. Toto sýte a chutné jedlo je známe v Sýrii, je veľmi obľúbené aj v Libanone i v ostatných arabských štátoch.

2
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 80 -90 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som cibuľu na mesiačiky.
  2. Cesnak som pokrájala na plátky.
  3. Šošovicu som namočila do vody na noc, scedila som ju, zaliala čistou studenou vodou a varila som ju na strednom plameni do mäkka - asi 15 minút. Asi 5 minút pred koncom varu som ju osolila.
  4. Ryžu som 3x dôkladne premyla vodou, zaliala som ju vlažnou vodou, nechala 15 minút postáť, potom som ju scedila a nechala odkvapkať.
  5. Uvarenú šošovicu som scedila a nechala odkvapkať. Šošovica má byť mäkká, ale nesmie byť rozvarená.. Môže sa variť aj v pare, niekto varí ryžu so šošovicou spolu, ja každé zvlášť a potom zmiešam.
  6. Ryžu som orestovala na rozohriatom oleji,...
  7. ...zaliala som ju dvojnásobným množstvom vriacej vody, osolila a prikryté pokrievkou som ju dusila na minimálnom plameni 17 minút. Plameň som vypla a ryžu som nechala dôjsť v pare. Niekto ryžu len uvarí vo vode a scedí.
  8. Na rozpálenom oleji som orestovalla cibuľu, ktorú som osolila, aby zmäkla a za stáleho miešania som ju opiekla až do hneda - asi 5 minút, nespáliť!
  9. Pridala som plátky cesnaku a za stáleho miešania som restovala spolu,kým sa cesnak nádherne rozvoňal - asi 2 minútky.
  10. Hotovú ryžu som zmiešala s uvarenou šošovicou.
  11. Dala som ju na tanier, vrch som hojne posypala opečenou cibuľou s cesnakom. Obložila som šalátom z paradajok pokrájaných na malé kocky, s pokrájanou cibuľou a množstvom na hrubo posekanej petržlenovej vňate, ktoré som osolila , ochutila citrónovou šťavou a pokvapkala olejom. Toto jedlo je veľmi chutné, zdravé a sýte, ktoré sa najčastejšie podáva ako príloha k rôzne upravenému mäsu, ale aj samostatne s čerstvými šalátmi.
  12. Maždara je mimoriadne obľúbená, pripravuje v každej arabskej domácnosti a môže byť od domu k domu v niečom odlišná, má veľa obmien. Odporúčam vyskúšať - Dobrú chuť prajem!