Foto: eldina
špecialita Balkánu, veľmi chutná , najmä s cesnakovým posúchom
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Potrebujeme: (kto nemôže bez mäsa, môže pridať k paradajkovej zmesi aj klobásu)..:))))...namiesto cibule môže byť aj pór, či zväzok mladej cibule/ako u mňa/
-
2
baklažány ošúpať a nakrájať na plátky/lenivci, ako ja / či na kolieska /tí, ktorí chcú mať neskôr viac práce/...posoliť a nechať chvíľu postáť...paradajky spariť chvíľu vo vriacej vode, potom olúpať.....cibuľu nakrájať, osmažiť a pridať na kúsky nakrájané paradajky...mäsožravci, ktorí nevydržia bez mäsa môžu teraz pridať na kolieska nakrájanú klobásu...zmes ochutiť a dusiť, kým sa nevyparí väčšina vody z paradajok..
-
3
baklažán opláchnuť od soli/netreba utierať/...plech vymastiť, polovicu baklažánov z oboch strán obaliť v múke a ukladať na plech...
-
4
na ne vyliať paradajkovú masu, rozotrieť
-
5
na vrch ukladať zvyšné baklažány obalené v múke...zhora ich preliať trochou olivového oleja a dať piecť
-
6
piecť na 200 °C cca 30 minút, potom preliať smotanou zmiešanou s vajcom/+ soľ a čierne korenie/, mierne plechom pohrkať, aby sa smotana dostala aj dolu a piecť ešte asi 15 -20 min
-
7
posúchy som robila podľa receptu "lepinje".. http://varecha.pravda.sk/recepty/lepinje-i-evapi-fotorecept/38085-recept.html len s tým rozdielom, že som cesto pred položením na plech potľapkala, na plechu potrela zmesou z vody, olivov.oleja, soli a ešte raz ich potrela aj po upečení
-
8
ako ich piecť? trúbu rozžeraviť na 250 °C /aj vo vnútri s plechom/, potom dať na plech papier na pečenie, položiť cesto, potrieť cesnakovou zmesou a piecť cca 10 minút..po upečení opäť potrieť cesnakom..
-
9
do času prípravy dám len čas s musakou, aby Vás to nemiatlo..
:-)
Toto vyskúšam. Baklažán je obľúbené moja letná zelenina ešte od čias, keď som ho objavil začiatkom 70-tych rokov u Bulharov na starom, trhovisku zvanom drevená dedina na Trnavskom mýte. To boli zlaté časy starej Bratislavy. Vďaka za pekný recept.
ten s tou ciarkou...
www.thesweetbeet.com/sex-and-the-eggplant/...