Mrkvová torta s bielou čokoládou, malinami a mangom
Foto: Luckaprima
Dokonale vyladené chute, príjemne sladké, svieže a plné vitamínov
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
2 hrnčeky |
|
1,5 hrnčeka |
|
1 hrnček nerafinovaný |
|
4 ks |
|
1 KL |
|
2 hrnčeky |
|
1/2 hrnčeka |
|
Náplň: | |
150 g pravá |
|
3 plátky |
|
250 g |
|
1 ks |
|
500 g 31 % |
|
Na povrch: | |
1/2 ks čerstvé zrelé |
|
v spreji (Fabri) |
|
|
Postup
-
1
1 hrnček = 250 ml
Z bielkov a štvrtiny cukru vyšľaháme pevný sneh, odložíme bokom. Žĺtka vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny, postupne pridáme ostatné suroviny, keď sú spojené do kompaktnej zmesi, vmiešame sneh z bielkov. Cesto navrstvíme do okrúhlej formy s priemerom cca 26 cm, je ho dosť veľa. A upečieme pri 170-180°C približne hodinu. Korpus je vlhký, nie ako klasická piškóta a upečie sa krásne rovno a do zlata. -
2
Náplň si pripravíme deň vopred: odvážime si bielu čokoládu do sklenej misy. Plátkovú želatinu namočíme do studenej vody. Vanilkový lusk vyškrabeme a zrniečka aj lusk pridáme do smotany. Smotanu privedieme do varu, odstavíme a pridáme vyžmýkanú želatinu, vyberieme lusk. Zamiešame a nalejeme na čokoládové peniažteky, necháme 2 minúty postáť aby sa čokoláda roztavila a jemne miešame do úplného rozpustenia. Po vychladnutí umiestnime do chladničky pod fóliu a necháme vyzrieť aspoň 24 hodín. Po tomto čase zmes vyšľaháme, zatiaľ si vymiešame mascarpone na hladký krém a vmiešame do neho zmes z bielej čokolády.
-
3
A teraz už len na korpus navrstvíme náplň, na povrch uložíme čerstvé ovocie a zafixujeme želatinou v spreji, ktorá nám výrazne uľahčí prácu a ovocie dostane vysoký lesk a zostáva krásne čerstvé, neoxiduje, neoschne a nevädne.
-
4
A keďže môj korpus bol na môj vkus príliš vysoký, zrezala som z neho necelý 1 cm, ukradla kus náplne a pripravila očarujúce kelímky ktoré vždy poslúžia na využitie zbytkov, pritom pôsobia luxusne a nie ako odrezky a zvyšky krému.. a ešte som tam kvapla trochu mliečnej čokolády roztavenej so smotanou, asi 1:1.
Diskusia k receptu