Mrkvová torta

Tomáš Zapletal a Martin Synák
z reštaurácie Zorno v Lozorne, 11. januára 2017
Mrkvová torta
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Už prababičky vedeli, že koreňová zelenina je v zime zdravým pokladom. Veď sa dá variť, piecť, grilovať, konfitovať, dusiť vo víne... A dobrý kuchár vie túto „obyčajnú“ surovinu premeniť na kulinársky zážitok.

4
porcie
25 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

400 g
100 g
120 g
2 ks
štipka
40 g čerstvé
4 ks
200 ml




Postup

  1. 1

    V miske vyšľaháme vajíčka so 60 g cukru do peny, pridáme postrúhanú mrkvu, múku a sódu bikarbónu. Pripravenú hmotu dáme do formy a pečieme pri teplote 160 °C asi 40 minút.

  2. 2

    Šľahačkovú smotanu prevaríme so 60 g cukru. Korpus po upečení necháme vychladnúť, rozrežeme a naplníme šľahačkovým krémom. Potrieme aj vrch torty.

  3. 3

    Tortu podávame ozdobenú malinami, mätou a baby mrkvou. Môžeme dodekorovať karamelovým topingom.

Diskusia k receptu

deria
No teda, šlahačka je prevarená s cukrom.....a ako sa dostanem ku šľahačkovému krému? Ono to aj po vychladnutí a vyšľahaní bude len šlahačka. Niečo ste, páni, vynechali? A pokiaľ tam bude len tenká vrstva šlahačky nie je tá torta suchá?
1x nicolv
redakcia
@Deria (14.1.2017 08:56)

Slahackovy krem je vytvoreny z nevyslahanej slahackovej smotany a cukru, ktore spolu prevarite. Torta nebude sucha, nakolko mrkva je pomerne stavnata zelenina a aj slahackovy krem doda torte stavnatost.
Ved vyskusajte a potom nam napiste.
nicolv
Šlahackový krém nenastal, uvarilo sa nám akurát tak tekuté Salko a napriek veľkým nádejam a dodržaniu celého postupu aj ingrediencií sa korpus nedvihol, zostal aj po úplnom upečení nízky a vlhký, aj keď sme mrkvu po nastrúhaní vyžmýkali. Recept neodporúčam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia