Mrkvová polievka s glganmi

tinusik17 - bez fotkytinusik17, 8. februára 2013
Mrkvová polievka s glganmi
Foto: tinusik17

Hm.. síce známa polievka, ale tak predsa :) zarábajú sa do nej halušky, neviem ako sa to volá inde, ale u nás glgany :) Zobraziť celý popisHm.. síce známa polievka, ale tak predsa :) zarábajú sa do nej halušky, neviem ako sa to volá inde, ale u nás glgany :) Moja obľúbená polievka z detstva :)

3 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Glgany:




Postup

  1. 1

    Na oleji si opražíme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme nastrúhanú mrkvu. Chvíľku opražíme, kým to chytí peknú farbu, cca 2-3 minúty.

  2. 2

    Teraz pridáme vodu, je dobre použiť horúcu. Pridáme bujón, a podľa chuti soľ. A teraz je rad na glgany. V miske zmiešame múku, vodu a vajce, a cez sitko, to čo má tie väčšie diery, ako na bryndzové halušky, a vložíme do hrnca. A dovaríme pokiaľ niesú uvarené :) vyplávajú na povrch. Neviem ako sa tieto halušky volajú v iných častiach Slovenska, ale tu u nás sú to glgany :) Tak teda dobrú chuť! :)

Diskusia k receptu

jozka2
na vychode to volane nokerliky ak su vacsie vajcove halusky
staja
V rcp je múka, voda, vajce; v postupe múka, olej, vajce. Tak ako sú tie glgany? Takúto závarku nerobím, vyskúšala by som.
marikafil
ja robím takúto zavárku do polievky z jedného vajca a takého množstva detskej krupice, čo s tým jedným vajcom dá nie veľmi tuhé cesto. buď ich dávam malou lyžičkou do vriacej polievky alebo cez haluškár, potom sú také menšie. Glgany počujem prvý raz, ale môj brat - keď sa mamke podarili také hutnejšie - ich nazval "glgance"...tak som si pri Tvojom názve hneď naňho spomenula:-)
marianne
...poznam,ako deti sme sa jej cosi u babky najedli,veru davno nebola,vdaka za pripomienku
slavka2012
U nas sa do nej davali krupicove halusky, presne ako tvoje, len namiesto muky krupica...pekna spomienka na detstvo!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia