Mramorovo-pohánková bábovka

danda3 - fotkadanda3, 6. februára 2015
Mramorovo-pohánková bábovka
Foto: danda3

Od kamarátky som mala požičanú kuchárku od Zdeňka Šmajstrla "Pohánka ve mlýně a v kuchyni" s kopou fantastických receptov z pohánky a pohánkovej múky. Dnes som vybrala na vyskúšanie práve túto bábovku (s malými zmenami) a keďže mi veľmi chutila, podelím sa veľmi rada o recept.♥

15 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

4 ks
250 g
100 g
3 PL
1 ks
2 - 3 PL (alebo kakao)
150 ml
200 ml
 na formu
 na formu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Celé vajcia šľaháme so štipkou soli, potom pridáme rapaduru a med ( alebo 200 g klasického cukru) a opäť šľaháme do peny.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme múku + PDP + olej + mlieko (môže byť aj klasické) a na najmenších otáčkach prešľaháme.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 2
  3. 3

    2/3 cesta nalejeme do maslom vymastenej a pohánkovou múkou vysypanej bábovkovej formy.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 3
  4. 4

    Do 1/3 pridáme karob alebo klasické kakao, nalejeme do formy a pomocou vidličky premiešame.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 170°C cca 45 minút dolný a horný ohrev. Či je bábovka upečená, zistíme pomocou špajdle. Necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 5
  6. 6

    Musela som ochutnať ešte pred cvičením, mňam, zobrala som aj babám na ochutnávku a všetkým veľmi chutila, pohánkovú múku v nej nikto nespoznal.

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 6
  7. 7

    No a po cvičení, studená, chutila ešte lepšie.♥

    Mramorovo-pohánková bábovka - obrázok 7

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Ja som raz jedla pohánkovú tortu v Mníchove, a bolo to fakt veľmi dobré. Ale zatiaľ ma nenapadlo robiť niečo z pohánky, alebo múky na sladko. Vďaka za perfektne spravený recept, ukladám.
Ďakujem veľmi pekne, som rada, že s vám recept páči, dnes som piekla ďalšiu, idem nahodiť.♥ Z tej včerajšej už veľa neostalo.☺
Velmi dobry recept,velmi sa mi paci ;-) Ale chcem sa spytat,ze ked pomeliem pohanku tak aj to bude dobre? Lebo pohankovu muku neviem dostat :-/ ale mam doma pohanku,tak by som ju zomlela..mozes prosim @danda3 poradit :-) dakujem
na reze vyzerá nádherne a je to zdravá verzia, na zdravej výžive teraz fičí môj syn a aj nevesta, takže som rada, že si môžem takýto recept uložiť Darinka:)
Asi som bola prvá, čo vyskúšala tento recept, lebo tu nevidím žiadne ohlasy, ale bola som veľmi sklamaná, lebo sa mi to nepodarilo. Nečakala som, že to bude z tej pohánkovej múky nadýchané ako z klasickej bielej, ale bolo to suché a nie veľmi chutné. Dodržala som všetko presne a isté je, že ju skúšať už druhýkrát nebudem.
Milá @staja , možno si mala inú múku ako ja, pretože moja bola výborná a vôbec nie suchá, viem, že je dostať aj pohánková múka úplne čierna, ak si to robila z tej, tak Ti verím, že bola iná. Ja kupujem pohánkovú múku hladkú a robievam z nej veľmi často, vždy sa mi podarí.♥
Ďakujem za odpoveď, @danda3 , som rada. Nepamätám si už presne, akú pohánkovú múku som použila, ale určite nebola čierna. Teraz mám od fy Vince, možno to predsa ešte raz skúsim. Zvyčajne sa len tak nevzdávam. Ak sa mi podarí, pridám obrázok múky:



Pridaj komentár k receptu: