Foto: medovnicek
Tento recept som objavila na jednom maďarskom blogu. Za preklad receptu ďakujem mojej milej kolegyni Agike. Koláče sú vláčne, nadýchané.
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
1 balíček |
|
300 ml vlažné (podľa potreby) |
|
200 ml |
|
2 ks |
|
50 g |
|
25 g |
|
štipka |
|
z dvoch citrónov |
|
Okrem toho: | |
2 KL |
|
3 tabličky (postrúhaná)) |
|
1-2 KL |
|
Na potieranie: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najdôležitejšie je, aby všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Do misy dáme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej časti dôkladne vpracujeme v mlieku rozmiešaný kakaový prášok s čokoládou. Dáme si záležať, aby sme vypracovali krásne hladké tmavé cesto. Obidve cestá - biele a aj tmavé necháme kysnúť približne jednu hodinu. Počas kysnutia sem-tam cesto prekypríme. Vykysnuté cestá prenesieme na dosku a každé z ciest rozdelíme na štyri rovnaké časti. Čiže budeme mať 4 biele a 4 kakaové cestá. Potom postupne vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika dve tmavé a dve biele cestá. Tmavé pláty položíme na biele pláty a z dlhšej strany ich silno zvinieme (ako keď robíme závin). Spolu ich spletieme a uložíme do chlebíčkovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Takto isto pokračujeme aj s otatnými plátami. Vyjdú nám vlastne dva mramorové koláče. Vo formách ich necháme ešte cca 30 minút kysnúť (zdvojnásobia svoj objem) a nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom so šľahačkovou smotanou. Vrch som ešte posypala hrbozrnným cukrom. Piekla som na 180 C, cca 45 minút. Asi v polovici pečenia som vrchy koláčov prikryla alobalom, aby sa nepripiekli.
Také mramorové piekla moja babka z otcovej strany.My ako deti sme ich nemali rady,lebo /to sme vždy vraveli ,babka a kde je plnka?/Vždy sme chceli koláč niečím naplnený,hoci aj z lekvárom.Babka sa vždy vynašla,odkrojila a natrela ho ešte zo slivkovým lekvárom,a bolo.
ja dávam polohrubú múku.