Foto: welwet
Dobrá šunka nikdy nie je zlá ... sa hovorí :) A keď si ju urobíme doma, tak aspoň s istotou vieme, čo sme do Zobraziť celý popisDobrá šunka nikdy nie je zlá ... sa hovorí :) A keď si ju urobíme doma, tak aspoň s istotou vieme, čo sme do nej dali a vieme si ju dokonca na niekoľko "pokusov" vyladiť na svoje chuťové poháriky nachádzajúce sa na jazyku.
porcií
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
Mäso bez kosti, kože a podľa možnosti aj bez tuku opláchneme pod tečúcou vodou (studenou) a narežeme na rezance s prierezom cca 2 x 2cm. Nie je potrebné krájať na kocky. Mäso vložíme do primerane veľkej misky, aby sa nám dobre miešalo.
- 2
Do vody dáme pretlačený cesnak a všetky ostatné ingrediencie, riadne rozmiešame (najlepšie vidličkou) a takto pripraveným nálevom zalejeme mäso v miske. Pozn.: cesnak pridávam na rozvinutie chuti mäsa a nie na to, aby som urobil cesnakovú šunku, preto štandardne stačí 1 strúčik, len ak je príliš malý, tak 2 strúčiky.
- 3
Zmes miešame miešame do vtedy, kým mäso nenasaje do seba väčšinu nálevu, stačí pár minút. Pripravenú zmes necháme odstáť v chladničke min. 8 - 12hod, ale kľudne ju tam môžeme nechať aj do druhého dňa (24 hod.).
- 4
Na dusenie šunky môžeme použiť šunkovar, ale ja som ju dusil v dvojitom mikrotenovom sačku nasledovne: Použil som štandardne dostupné sáčky 30 x 40 cm tak, že som jeden vložil do druhého a dno som zviazal motúzom (aby som zrušil rohy). Do takto pripraveného sáčku som dal zmes, sáčik som stiahol tak, aby vo vnútri neostal vzduch a pevne zviazal motúzom.
- 5
Šunku som vložil do rúry na plech a zaťažil nižším hrncom do ktorého som nalial cca 1 l teplej vody kôli dostatočnému zaťaženiu. Tým som šunku vytvaroval do takého docela úhľadného bochníka. Pripravenú šunku som dusil v rúre 2 hod. pri nastavenej teplote 80 °C a následne ochladil ponorením do hrnca so studenou vodou na 1/2 hod. Sáčik som potom nastrihol aby som vylial prebytočnú šťavu, šunku som dal na niekoľko hodín do chladničky a BOLO HOTOVO !
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
... a ešte jeden dodatok: obsah rychlosoli je nižší ako povoľuje recept na sáčku od rychlosoli, tam je uvedené množstvo 20gr./kg. V mojej šunke nie je ale určite prekročené povolené množstvo dusitanu sodného platné pre BIO výrobky.
nie, neroztopili :) da s v nich maso aj varit pri 100 °C a to bez akychkolvek problemov
urcite sa daju pouzit aj sacky na tlacenku ... povodne som ho chcel pouzit aj ja (mam ich) ale ako to uz chodi, to co clovek prave potrebuje, tak ani za svet nenajde :)
5*
mozno robim niekde chybu, ale mne ta stava uz vzdy ostane mimo a po vychladeni stuhne na taku zelatinu ako huspenina ... mozno to bude tym sunkovarom
Dobrý deň, ako dlho ju varíte v šunkovare?
Ahoj, v šunkovare to robím takto: Pred tým ako dám mäso do šunkovaru, ho necham ešte vymiešané odležať v chladničke 24 hodín, občas varechou premiešam. Mám šunkovar na 900g mäsa, takže ak je už pripravené, vymiešané v mikroténovom vrecku a uzavreté v šunkovare, zohrejem vo väčšom hrnci vodu asi na 50°C a vložím šunkovar. Pomaly zvýšim teplotu na 75°C a potom varím 90 minút. Teplotu treba strážiť, výborný je na to automat na zaváranie, tam si nastavím teplotu aj čas. Potom preložím do veľmi chladnej vody, nechám vychladnúť, a dám na 10-12 hodín do chladničky. Až potom šunkovar otvorím a šunku vyberiem. Pred tým ako dám mäso do šunkovaru, ho necham ešte vymiešané odležať v chladničke 24 hodín, občas varechou premiešam.