Morčacia dusená šunka

welwet - fotkawelwet, 17. januára 2017
Morčacia dusená šunka
Foto: welwet

Dobrá šunka nikdy nie je zlá ... sa hovorí :) A keď si ju urobíme doma, tak aspoň s istotou vieme, čo sme do nej dali a vieme si ju dokonca na niekoľko "pokusov" vyladiť na svoje chuťové poháriky nachádzajúce sa na jazyku.

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 80 °C

Suroviny

1 kg
1 čl
1 čl
1 čl
1 - 2 strúčiky
podľa chuti
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso bez kosti, kože a podľa možnosti aj bez tuku opláchneme pod tečúcou vodou (studenou) a narežeme na rezance s prierezom cca 2 x 2cm. Nie je potrebné krájať na kocky. Mäso vložíme do primerane veľkej misky, aby sa nám dobre miešalo.

  2. 2

    Do vody dáme pretlačený cesnak a všetky ostatné ingrediencie, riadne rozmiešame (najlepšie vidličkou) a takto pripraveným nálevom zalejeme mäso v miske. Pozn.: cesnak pridávam na rozvinutie chuti mäsa a nie na to, aby som urobil cesnakovú šunku, preto štandardne stačí 1 strúčik, len ak je príliš malý, tak 2 strúčiky.

  3. 3

    Zmes miešame miešame do vtedy, kým mäso nenasaje do seba väčšinu nálevu, stačí pár minút. Pripravenú zmes necháme odstáť v chladničke min. 8 - 12hod, ale kľudne ju tam môžeme nechať aj do druhého dňa (24 hod.).

  4. 4

    Na dusenie šunky môžeme použiť šunkovar, ale ja som ju dusil v dvojitom mikrotenovom sačku nasledovne: Použil som štandardne dostupné sáčky 30 x 40 cm tak, že som jeden vložil do druhého a dno som zviazal motúzom (aby som zrušil rohy). Do takto pripraveného sáčku som dal zmes, sáčik som stiahol tak, aby vo vnútri neostal vzduch a pevne zviazal motúzom.

  5. 5

    Šunku som vložil do rúry na plech a zaťažil nižším hrncom do ktorého som nalial cca 1 l teplej vody kôli dostatočnému zaťaženiu. Tým som šunku vytvaroval do takého docela úhľadného bochníka. Pripravenú šunku som dusil v rúre 2 hod. pri nastavenej teplote 80 °C a následne ochladil ponorením do hrnca so studenou vodou na 1/2 hod. Sáčik som potom nastrihol aby som vylial prebytočnú šťavu, šunku som dal na niekoľko hodín do chladničky a BOLO HOTOVO !

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Ešte dodatok ... do tej šunky na fotke som pridal aj trochu morčacích prs, lebo mi chýbalo cca 15dkg masa do kila a nemal som už stehno :)
... a ešte jeden dodatok: obsah rychlosoli je nižší ako povoľuje recept na sáčku od rychlosoli, tam je uvedené množstvo 20gr./kg. V mojej šunke nie je ale určite prekročené povolené množstvo dusitanu sodného platné pre BIO výrobky.
Cekom sa mi to páči. Určite sa do toho pustím. Nemohli by sa použiť aj tie vrecká, ktoré sa používajú na výrobu tlačenky?
@Junior (17.1.2017 13:03)

urcite sa daju pouzit aj sacky na tlacenku ... povodne som ho chcel pouzit aj ja (mam ich) ale ako to uz chodi, to co clovek prave potrebuje, tak ani za svet nenajde :)
Ja robievam šunku v šunkovare, ale keď je vychladnutá, nevyberám ju hneď z formy ale dám ju ešte na 24 hodín do chladničky, v tej forme nasiakne tú šťavu ktorú si vylial, a zostane šťavnatejšia, vyskúšaj... :-)
@Kimlo (17.1.2017 15:40)

mozno robim niekde chybu, ale mne ta stava uz vzdy ostane mimo a po vychladeni stuhne na taku zelatinu ako huspenina ... mozno to bude tym sunkovarom

Pridaj komentár k receptu: