Morčacia dusená šunka

Autor receptu: welwet

Dobrá šunka nikdy nie je zlá ... sa hovorí :) A keď si ju urobíme doma, tak aspoň s istotou vieme, čo sme do nej dali a vieme si ju dokonca na niekoľko "pokusov" vyladiť na svoje chuťové poháriky nachádzajúce sa na jazyku.

5
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso bez kosti, kože a podľa možnosti aj bez tuku opláchneme pod tečúcou vodou (studenou) a narežeme na rezance s prierezom cca 2 x 2cm. Nie je potrebné krájať na kocky. Mäso vložíme do primerane veľkej misky, aby sa nám dobre miešalo.
  2. Do vody dáme pretlačený cesnak a všetky ostatné ingrediencie, riadne rozmiešame (najlepšie vidličkou) a takto pripraveným nálevom zalejeme mäso v miske. Pozn.: cesnak pridávam na rozvinutie chuti mäsa a nie na to, aby som urobil cesnakovú šunku, preto štandardne stačí 1 strúčik, len ak je príliš malý, tak 2 strúčiky.
  3. Zmes miešame miešame do vtedy, kým mäso nenasaje do seba väčšinu nálevu, stačí pár minút. Pripravenú zmes necháme odstáť v chladničke min. 8 - 12hod, ale kľudne ju tam môžeme nechať aj do druhého dňa (24 hod.).
  4. Na dusenie šunky môžeme použiť šunkovar, ale ja som ju dusil v dvojitom mikrotenovom sačku nasledovne: Použil som štandardne dostupné sáčky 30 x 40 cm tak, že som jeden vložil do druhého a dno som zviazal motúzom (aby som zrušil rohy). Do takto pripraveného sáčku som dal zmes, sáčik som stiahol tak, aby vo vnútri neostal vzduch a pevne zviazal motúzom.
  5. Šunku som vložil do rúry na plech a zaťažil nižším hrncom do ktorého som nalial cca 1 l teplej vody kôli dostatočnému zaťaženiu. Tým som šunku vytvaroval do takého docela úhľadného bochníka. Pripravenú šunku som dusil v rúre 2 hod. pri nastavenej teplote 80 °C a následne ochladil ponorením do hrnca so studenou vodou na 1/2 hod. Sáčik som potom nastrihol aby som vylial prebytočnú šťavu, šunku som dal na niekoľko hodín do chladničky a BOLO HOTOVO !