Moravské koláče

dr - fotkadr, 21. marca 2015 14:30
Ďalšie recepty »
Moravské koláčeFoto: dr
60 min
príprava
30 min
na 180 °C

Suroviny

350 g
350 g
30 g
300 ml
150 g
100 g
3 ks
 štipka
Plnka:
250 g
1 ks
Posýpka:
5 PL
3 PL
100 g
 na potretie
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Preosejeme múku, cukor, pridáme štipku soli. Rozpustíme si maslo a necháme ho vychladnúť, aby bolo teplé, nie horúce. Pripravíme si kvások z kvasnic, kávovej lyžičky cukru a vlažného mlieka. Do pripravenej múky dáme kvások, žĺtky a rozpustené maslo, postupne pridávame vlažné mlieko a vypracujeme cesto najskôr v miske, potom dáme cesto na dosku a ešte rukami dobre vypracujeme. Dáme naspäť do misky, prikryjeme a necháme kysnúť cca 30 minút.

  2. 2

    Pokiaľ nám vykysne cesto pripravíme si posýpku, dáme do misky múku, cukor a maslo a rukou spracujeme na posýpku. Pripravíme si plnku z tvarohu, dáme do misky tvaroh a vanilkový cukor (ak mám citrón bio dávam aj nastrúhanú citrónovú kôru) a vidličkou vypracujeme plnku. Pripravíme si lekvár a rozšľahané vajíčko.

  3. 3

    Vykysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na dve časti, prepracujeme do bochníkov, necháme kysnúť ďalších asi 10 minút. Potom obidva bochníky jeden po druhom rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a plníme tvarohovou plnkou. Vyformujeme rukami buchty, ktoré ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom (papier pomastíme rozpusteným maslom). Buchtu sploštíme a prstami vytvoríme v každej jamku, do ktorej dáme lekvár. Potom buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou.

  4. 4

    Takto pripravené buchty necháme ešte kysnúť znova asi 15 - 20 minút.

    Moravské koláče - obrázok 4
  5. 5

    Rúru si zohrejeme na 180 stupňov a vložíme pripravené buchty. Pečieme 30 minút.

    Moravské koláče - obrázok 5
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist