Šišky fotorecept

mariaklaraMariaklara, 58 ročná žena, Vráble, 3. februára 2011 20:57
Ďalšie jej recepty »

Keď som sa ako mladá žena vydala, toto bol ďalší recept, ktorý mi dala švagrinka Gitka. Som jej vďačná za veľa dobrých receptov. Keďže je tu fašiangové obdobie, nastal čas, aby som urobila tieto šišky. Okrem tohto obdobia ich robievam ešte asi 4-5 krát do roka. V recepte do zátvorky som napísala polovičnú dávku.

60 ks (30)
porcií
20-30 min
príprava
30-45 min
tepelná úprava

Suroviny

1000 (500) g
 -štipka
 .nastrúhaná
4 (2) ks
80 (40) g
100 (50) g
4 ( 2 ) PL, (rum)
1 (1/2) kocka
600 (300) ml
4 (2) ks
1000 (500 ) ml na vyprážanie
1 ks
5 PL

Postup prípravy

  1. 1

    Na šišky si pripravíme tieto ingrediencie.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na spodok do misky dáme štipku soli, osiatu múku, zmäknuté maslo, ostrúhanú citr. kôru (citrón dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou), 4 žĺtky a Um. Do boku v miske pridáme cukor, do cukru rozdrobíme droždie a prilejeme asi 50 ml vlažného mlieka. Prisypeme opatrne aj trochu múky. Tu robíme kvások priamo v miske, nie zvlášť ako inokedy.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prilejeme zvyšné vlažné mlieko.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme hladké cesto.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým vyšľaháme sneh zo štyroch bielkov, ktoré zľahka vmiešame rukou do cesta.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znovu nechám prikryté kysnúť.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto rozdelíme na dve polovice, jednu vyklopíme na pomúčenú dosku.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto rozvaľkáme na 1 a 1/2 cm hrúbku.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vykrajujeme šišky a kladieme na pomúčenú dosku.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prikryjeme utierkou, asi 5-10 min. necháme kysnúť.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Surovú šišku vezmeme do ruky, vrchnú stranu oprášime pierkom alebo malým štetcom od múky, oprášenú stranu otočíme a zospodu urobíme prostredným prstom jamku v šiške. Teraz oprášime tú stranu, ktorá bola položená na doske, čiže tá je teraz hore. Vložíme do oleja, prikryjeme pokrievkou. Asi o1 min. odokryjeme a šišky otočíme.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Hotové šišky odložíme na papierové obrúsky, aby sme ich zbavili zvyšného oleja.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Šišky obaľujeme v cukre s vanilkovým cukrom. Do jamky, ktorú sme robili, dáme lekvár.

    Šišky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    A takéto sú šišky zvnútra, už ich len ochutnať. DOBRÚ CHUŤ!

    Šišky (fotorecept) - obrázok 15
ohodnoť recept:
Hlasovalo 5 ľudí (4,6 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist