Moje najlepšie mäkké medovníčky

lollyteska - fotkalollyteska, 14. decembra 2015
Moje najlepšie mäkké medovníčky
Foto: lollyteska

Viem, že na internete, aj tu na Vareche sa to hemží receptami na medovníky. Ja som však pospájala tie, ktoré sa mi najviac pozdávali a výsledkom sú nadýchané medovníčky, ktoré mäkké zostanú pokiaľ sa nezjedia... Ale to veru v našom prípade dlho nie je :)

30 minút
príprava
8 minút
na 180-200 °C

Suroviny

500 g
150 g
150 g
50 g
1 KL
štipka
1 KL
1-2 PL
2 ks
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vymiešame si vajíčka, cukor, med a maslo... pekne do hladka :)

  2. 2

    Ostatné sypké suroviny zmiešame spolu vo veľkej miske a pridáme k nim medovú zmes.

  3. 3

    Vareškou premiešame a potom už miesime cesto rukami. Občas sa to zdá pracné, no vtedy len treba upraviť pomer surovín - keď sa cesto nedá spoji, pridať trošku medu, a naopak keď sa lepí, pridať minimum (ale naozaj nie veľa) múky. Ak je múky v ceste veľa, medovníčky už nebudú také mäkké.

  4. 4

    Cesto necháme pár dní odležať v chladničke, aj keď nás to určite láka, robiť ich ihneď :) Ale trpezlivosť ruže prináša :) ...

  5. 5

    Keď sme si konečne počkali pár dní na deň D, môžme cesto rozvalkať na pomúčenej doske asi na hrúbku 5mm... A už smelo vykrajujeme všakovaké hviezdičky, srdiečka, podkovičky... Každému ako sa páči :)

  6. 6

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 8-10 minút :) Pozor na to, aby neskeksíkovateli, čiže naozaj im stačí pár minút :)

  7. 7

    Hneď po výbere z rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom...

  8. 8

    No a napokon prichádza moja najobľúbenejšia časť - ZDOBENIE ! :) Vtedy si pustím koledy, zapálim sviečku a vychutnávam si tú krásnu vôňu medovníčkov... a teda vôňu Vianoc :)

    Moje najlepšie mäkké medovníčky - obrázok 8

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Ďakujem krásne všetkým! :) Veľmi ste ma potešili :) @martamm áno, piekla aj zdobila som ich ja :) Ďakujem pekne :) ... Ako zdobím? :) Klasika, občas aj obyčajným mikroténovým vreckom, ktorému len odstrihnem špičku :) A plnku robím "odoka" ;) cukor, bielok a pár kvapiek šťavy z citrónu a mixujem mixérom pokiaľ nie sú hrudky :) Poleva hlavne nesmie byť riedka, ono sa to občas zdá, že cukru by už aj stačilo, ale netreba sa nechať oklamať :) ... Presne, @mares je to určite aj cvikom, pamätám si, keď som ako osemročná vyzdobila môj prvý medovník. Spolu s bratrancami a sesternicami sme tak robievali každý rok pred Vianocami :)
samozrejme medovnikov je tu spusta, ale naprosto nikto neuvadza pomery polevy , cukru, citronu a vody pri zdobeni alebo cukru a masla, akos om videl v Amerike tie tvoje su umelecke skvosty, bolo by fajn podelit sa prave o tento postup zdobenia

Pridaj komentár k receptu: