Moje najlepšie mäkké medovníčky
Autor receptu: lollyteska
Viem, že na internete, aj tu na Vareche sa to hemží receptami na medovníky. Ja som však
pospájala tie, ktoré sa mi najviac pozdávali a výsledkom sú nadýchané medovníčky, ktoré
mäkké zostanú pokiaľ sa nezjedia... Ale to veru v našom prípade dlho nie je :)
30 minút príprava |
8 minút na 180-200 °C |
Postup
- Vymiešame si vajíčka, cukor, med a maslo... pekne do hladka :)
- Ostatné sypké suroviny zmiešame spolu vo veľkej miske a pridáme k nim medovú zmes.
- Vareškou premiešame a potom už miesime cesto rukami. Občas sa to zdá pracné, no vtedy len treba upraviť pomer surovín - keď sa cesto nedá spoji, pridať trošku medu, a naopak keď sa lepí, pridať minimum (ale naozaj nie veľa) múky. Ak je múky v ceste veľa, medovníčky už nebudú také mäkké.
- Cesto necháme pár dní odležať v chladničke, aj keď nás to určite láka, robiť ich ihneď :) Ale trpezlivosť ruže prináša :) ...
- Keď sme si konečne počkali pár dní na deň D, môžme cesto rozvalkať na pomúčenej doske asi na hrúbku 5mm... A už smelo vykrajujeme všakovaké hviezdičky, srdiečka, podkovičky... Každému ako sa páči :)
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 8-10 minút :) Pozor na to, aby neskeksíkovateli, čiže naozaj im stačí pár minút :)
- Hneď po výbere z rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom...
- No a napokon prichádza moja najobľúbenejšia časť - ZDOBENIE ! :) Vtedy si pustím koledy, zapálim sviečku a vychutnávam si tú krásnu vôňu medovníčkov... a teda vôňu Vianoc :)