Moje najlepšie mäkké medovníčky

Autor receptu: lollyteska

Viem, že na internete, aj tu na Vareche sa to hemží receptami na medovníky. Ja som však pospájala tie, ktoré sa mi najviac pozdávali a výsledkom sú nadýchané medovníčky, ktoré mäkké zostanú pokiaľ sa nezjedia... Ale to veru v našom prípade dlho nie je :)

30 minút
príprava
8 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vymiešame si vajíčka, cukor, med a maslo... pekne do hladka :)
  2. Ostatné sypké suroviny zmiešame spolu vo veľkej miske a pridáme k nim medovú zmes.
  3. Vareškou premiešame a potom už miesime cesto rukami. Občas sa to zdá pracné, no vtedy len treba upraviť pomer surovín - keď sa cesto nedá spoji, pridať trošku medu, a naopak keď sa lepí, pridať minimum (ale naozaj nie veľa) múky. Ak je múky v ceste veľa, medovníčky už nebudú také mäkké.
  4. Cesto necháme pár dní odležať v chladničke, aj keď nás to určite láka, robiť ich ihneď :) Ale trpezlivosť ruže prináša :) ...
  5. Keď sme si konečne počkali pár dní na deň D, môžme cesto rozvalkať na pomúčenej doske asi na hrúbku 5mm... A už smelo vykrajujeme všakovaké hviezdičky, srdiečka, podkovičky... Každému ako sa páči :)
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 8-10 minút :) Pozor na to, aby neskeksíkovateli, čiže naozaj im stačí pár minút :)
  7. Hneď po výbere z rúry ich potrieme rozšľahaným vajíčkom...
  8. No a napokon prichádza moja najobľúbenejšia časť - ZDOBENIE ! :) Vtedy si pustím koledy, zapálim sviečku a vychutnávam si tú krásnu vôňu medovníčkov... a teda vôňu Vianoc :)