Moja zabíjačková misa

izabella929 - fotkaizabella929, 8. decembra 2011

Možno ma odborníci pre zdravú výživu budú naháňať, ale nie je tá misa plná vynikajúcich dobrôt? Však dnes sa už robia zabíjačky v rôznych Zobraziť celý popisMožno ma odborníci pre zdravú výživu budú naháňať, ale nie je tá misa plná vynikajúcich dobrôt? Však dnes sa už robia zabíjačky v rôznych mestách, na námestiach a prečo by sme sa nevrátili k tradíciám, ktoré boli na dedinách a niekde aj dodnes ešte sú trvalou súčasťou niektorých rodín na prilepšenie do domácej kuchyne.

Suroviny

6 kg
4 kg
200 g
200 g
100 g
20 g
domáca
, kože
podľa chuti
opražená..




Postup

  1. 1

    Tieto dobroty som nerobila ja, ale mäsiar, takže ingrediencie nepridávam...kto by nevedel identifikovať, čo sa na tej mise nachádza, tak popíšem.: Pečená čerstvá klobáska, pečené jaternice, tlačenka, obarková slaninka, škvarky...a ešte...čo moja záhrada dala: zavárané, rajčinky, uhorky, špicatá paprika, plnená paprika čalamádou, drobré cibuľky...k tomu vyborný čerstvý chlebík a dúšok vlastného domáceho vínka.

  2. 2

    Na klobásy: Mäso zomelieme, osolíme, pridáme čierne korenie, rascu a cesnak. Všetko premiešame a plníme do čiev. Naplnené klobásy necháme dáme na drúk a necháme odkvapkať.Hňeď v ten istý deň dáme do udiarne... údime 2-3 dni.

  3. 3

    Jaternice: na domáce jaternice potrebujeme:bravčovú hlavu, laloky,pečeň,pľúca, kože a rôzne mastné výrezy.Varíme v kotline do mäkka.Mäso zbavíme kostí, pokrájame na malé kúsky 1X1 cm.Melieme iba bravčové kože na jemno..Všetko zriedime peimeraným množstvom vývaru v ktorom sa varilo mäso a vnútornosti.Pridáme opraženú cibuľu, pomletá cesnak, posolíme, okoreníme a pridáme troška majoránky.Zmes pomiešame s uvarenou ryžou a plníme do čriev.Črevá na chvíľku ponoríme do vody v kotline, kde sa varilo všetko mäso.Vyložíme na stôl a necháme v dobre vetranej miestnosti vychladiť.

  4. 4

    Domáca tlačenka:Na tlačenku sa všetky suroviny varia v kotline.Dávame do nej uši, časti z hlavy, laloky, rozličné zbytky kože a výrezy z mäsa.Kože pomelieme a pridáme k pokrájaným kúskom .pridáme, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, trošku cibule, a vývar z mäsa.Plníme do mechúrov, alebo denníkov. Povaríme a zaťažíme.Niekto na druhý deň dá do udiarne, iní konzumujú bez zaudenia.

  5. 5

    Papriková slanina: Slaninu pokrájame na úhľadné kúsky a dáme variť do koltiny. Uvarenú slaninky vyberieme osolíme zo všetkých strán,potrieme zmesou červenej papriky a cesnaku a posypeme čiernym mletým korením.Paprikovú slaninu neudime.Táto slaninka je narezaná z bôčika.

Diskusia k receptu

3sandra3
nooo, tomu hovorím bohato prestretý stôl,,, pripomenula si mi detstvo, tiež sme mali takéto výrobky
hubata
Veď ten bôčik vyzerá úplne ako mäso - zdravo, nie ako tie vákuované degenerované lunty z hypermarketov. Och, ako ti závidím že môžeš takto variť nielen z mäsa, ale ja hlavne tú záhradu so zeleninou a ovocím. Tak by som sa tam mrvila .......No nič, nechajme to.
Z hentých oškvarkov je človeku ľúto aj pagáčiky piecť, tuším dávaš aj mlieko ? Všetko máš pekné, vidno dobrú gazdinku na prvý pohľad.
tinca
júj tak tu musím zažmúriť oči, strašne ľúbim, ale môžem tak raz do roka:)
kimlo
Úžasné! Ešte poprosím recept na tie zemiaky, vyzerajú fantasticky! :-)
frezia68
Ojojóóój,to sú fajnotky...ešte zvýšilo pre hostí? Prídem hneď :-)))
izabella929
frezia68...jasné, že zvýšilo, všetko je v mrazničke a klobásky sa už zaúdili.-)))
izabella929
hubatá...máš pravdu, my nerobíme taký bôčik, čo je čistá masť...obarková slaninka sa vyberá taká, ktorá je prerastená mäskom.-)) no čo ti budem písať, dobrota , no.-))máš pravdu, som dobrá, šporovlivá a starostlivá gazdinka, všetko využijem v kuchyni...)
karolka
Tinca môže aspoň raz do roka a ja už ani toľko. Staré časy sa minuli, rodičia už tu nie sú, dokonca aj náš mäsiar už neurobí klobásky a jaterničky, zostali len spomienky, ale tá chuť na jazyky zostáva a vôňa je tiež uložená v pamäti.
Máš to krásne, v zdraví užite!
izabella929
karolka díky za komentárik.-)) škoda, už len tak nostalgicky spomínaš na staré časy...
kimlo
Myslím tie na tanieri v strede, ak sú to teda zemiaky...:-)
evanaaa
@Kimlo , to budú asi oškvarky, chlieb je najlepší, zemiaky by sa ani moc nehodili. Jaternice domáce mám v mrazničke, raz ich vytiahnem.
izabella929
kimlo...máš pravdu , celá misa je z výrobkov...je tam:obarková slaninka prerastaná,tlačenka,pečená klobáska, pečené jaternice a v strede misy sú škvarky..ale podobne krájam aj zemiaky a vyprážam ich k mäsku, možno to videl na niektorej fotke.. zvyknem ich posypať celou rascou a sú vynikajúce.)
izabella929
kimlo sú to čerstvo urobené škvarky...podobne ale robím aj zemiaky a sú presne také, ako škvarky..vo veľmi horúcej masti, obsypané rascou ich pečiem...no, raz ich urobím ako prílohu a odfotím sem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia