Moja zabíjačková misa

Autor receptu: izabella929

Možno ma odborníci pre zdravú výživu budú naháňať, ale nie je tá misa plná vynikajúcich dobrôt? Však dnes sa už robia zabíjačky v rôznych mestách, na námestiach a prečo by sme sa nevrátili k tradíciám, ktoré boli na dedinách a niekde aj dodnes ešte sú trvalou súčasťou niektorých rodín na prilepšenie do domácej kuchyne.

Postup

  1. Tieto dobroty som nerobila ja, ale mäsiar, takže ingrediencie nepridávam...kto by nevedel identifikovať, čo sa na tej mise nachádza, tak popíšem.: Pečená čerstvá klobáska, pečené jaternice, tlačenka, obarková slaninka, škvarky...a ešte...čo moja záhrada dala: zavárané, rajčinky, uhorky, špicatá paprika, plnená paprika čalamádou, drobré cibuľky...k tomu vyborný čerstvý chlebík a dúšok vlastného domáceho vínka.
  2. Na klobásy: Mäso zomelieme, osolíme, pridáme čierne korenie, rascu a cesnak. Všetko premiešame a plníme do čiev. Naplnené klobásy necháme dáme na drúk a necháme odkvapkať.Hňeď v ten istý deň dáme do udiarne... údime 2-3 dni.
  3. Jaternice: na domáce jaternice potrebujeme:bravčovú hlavu, laloky,pečeň,pľúca, kože a rôzne mastné výrezy.Varíme v kotline do mäkka.Mäso zbavíme kostí, pokrájame na malé kúsky 1X1 cm.Melieme iba bravčové kože na jemno..Všetko zriedime peimeraným množstvom vývaru v ktorom sa varilo mäso a vnútornosti.Pridáme opraženú cibuľu, pomletá cesnak, posolíme, okoreníme a pridáme troška majoránky.Zmes pomiešame s uvarenou ryžou a plníme do čriev.Črevá na chvíľku ponoríme do vody v kotline, kde sa varilo všetko mäso.Vyložíme na stôl a necháme v dobre vetranej miestnosti vychladiť.
  4. Domáca tlačenka:Na tlačenku sa všetky suroviny varia v kotline.Dávame do nej uši, časti z hlavy, laloky, rozličné zbytky kože a výrezy z mäsa.Kože pomelieme a pridáme k pokrájaným kúskom .pridáme, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, trošku cibule, a vývar z mäsa.Plníme do mechúrov, alebo denníkov. Povaríme a zaťažíme.Niekto na druhý deň dá do udiarne, iní konzumujú bez zaudenia.
  5. Papriková slanina: Slaninu pokrájame na úhľadné kúsky a dáme variť do koltiny. Uvarenú slaninky vyberieme osolíme zo všetkých strán,potrieme zmesou červenej papriky a cesnaku a posypeme čiernym mletým korením.Paprikovú slaninu neudime.Táto slaninka je narezaná z bôčika.