Moja zabíjačková misa
Autor receptu: izabella929
Možno ma odborníci pre zdravú výživu budú naháňať, ale nie je tá misa plná
vynikajúcich dobrôt? Však dnes sa už robia zabíjačky v rôznych mestách, na námestiach a prečo by
sme sa nevrátili k tradíciám, ktoré boli na dedinách a niekde aj dodnes ešte sú trvalou súčasťou
niektorých rodín na prilepšenie do domácej kuchyne. Postup- Tieto dobroty som nerobila ja, ale mäsiar, takže ingrediencie nepridávam...kto by nevedel identifikovať, čo sa na tej mise nachádza, tak popíšem.: Pečená čerstvá klobáska, pečené jaternice, tlačenka, obarková slaninka, škvarky...a ešte...čo moja záhrada dala: zavárané, rajčinky, uhorky, špicatá paprika, plnená paprika čalamádou, drobré cibuľky...k tomu vyborný čerstvý chlebík a dúšok vlastného domáceho vínka.
- Na klobásy: Mäso zomelieme, osolíme, pridáme čierne korenie, rascu a cesnak. Všetko premiešame a plníme do čiev. Naplnené klobásy necháme dáme na drúk a necháme odkvapkať.Hňeď v ten istý deň dáme do udiarne... údime 2-3 dni.
- Jaternice: na domáce jaternice potrebujeme:bravčovú hlavu, laloky,pečeň,pľúca, kože a rôzne mastné výrezy.Varíme v kotline do mäkka.Mäso zbavíme kostí, pokrájame na malé kúsky 1X1 cm.Melieme iba bravčové kože na jemno..Všetko zriedime peimeraným množstvom vývaru v ktorom sa varilo mäso a vnútornosti.Pridáme opraženú cibuľu, pomletá cesnak, posolíme, okoreníme a pridáme troška majoránky.Zmes pomiešame s uvarenou ryžou a plníme do čriev.Črevá na chvíľku ponoríme do vody v kotline, kde sa varilo všetko mäso.Vyložíme na stôl a necháme v dobre vetranej miestnosti vychladiť.
- Domáca tlačenka:Na tlačenku sa všetky suroviny varia v kotline.Dávame do nej uši, časti z hlavy, laloky, rozličné zbytky kože a výrezy z mäsa.Kože pomelieme a pridáme k pokrájaným kúskom .pridáme, soľ, mleté čierne korenie, cesnak, trošku cibule, a vývar z mäsa.Plníme do mechúrov, alebo denníkov. Povaríme a zaťažíme.Niekto na druhý deň dá do udiarne, iní konzumujú bez zaudenia.
- Papriková slanina: Slaninu pokrájame na úhľadné kúsky a dáme variť do koltiny. Uvarenú slaninky vyberieme osolíme zo všetkých strán,potrieme zmesou červenej papriky a cesnaku a posypeme čiernym mletým korením.Paprikovú slaninu neudime.Táto slaninka je narezaná z bôčika.
|