Foto: homemadetastywithlucy
Na Vianoce (keď som ešte nekváskovala) som si povedala, že je na čase skúsiť upiecť vianočku. Našla som si niekoľko receptov a z nich Zobraziť celý popisNa Vianoce (keď som ešte nekváskovala) som si povedala, že je na čase skúsiť upiecť vianočku. Našla som si niekoľko receptov a z nich si vytvorila svoj vlastný. Bolo úžasné ako sa mi na prvý krát podarila. A preto sa s vami rada podelím o tento super recept.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
80 g zmäknuté |
|
70 g |
|
1 ks |
|
1 bal |
|
4 PL |
|
1/2 ČL |
|
1/2 hrste sušené |
|
4 ks |
|
3 ks |
|
2 PL |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Namočíme si sušené ovocie aspoň na 3 hodiny do rumu zriedeneho vodou.
- 2
Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto si preosejeme múku. V strede urobíme priehlbinu, rozdrobíme do nej droždie, posypeme 2 lyžicami cukru, nalejeme 1/2 až 3/4 množstva vlažného mlieka. Jemne poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30 minút nakysnúť.
- 3
Po polhodine pridáme zvyšný cukor, vanilínový cukor, med, zmäknuté maslo, soľ a zvyšné mlieko. Miesime v robote hákmi na cesto asi 8 minút na najvyššej rýchlosti. Pridáme osušené hrozienka, nakrájené slivky a datle a miesime ešte 2 minúty. Misu prikryjeme utierkou a necháme hodinu nakysnúť na teplom mieste.
- 4
Po nakysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, vytvoríme bochník, ktorý si rozdelíme na 3 časti. Časti by nemali byť rovnaké, ale od najväčšej po najmenšiu. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmeme najväčší diel cesta, rozdelíme na 3 časti a priamo na plechu upletieme vrkoč. Potom si vezmeme druhú časť, postup zopakujeme a vrkoč položíme na predchádzajúci. Nakoniec vezmeme najmenšiu časť, upletieme najmenší vrkoč a uložíme navrch. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút nakysnúť.
- 5
Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov.
- 6
Po nakysnutí vložíme vianočku do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút. Potom vianočku vytiahneme. Potrieme studenou vodou (alebo rozšľahaným vajíčkom), posypeme mandľovými lupienkami a pečieme ešte asi 15 minút. Samozrejme záleží od rúry a preto vianočku kontrolujeme. Po upečení vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme jesť. Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Treba vyskúšať :) vôbec to nie je také ťažké ako sa môže na prvý pohľad zdať. Trochu odvahy a šup do toho.
treba skusat a raz sa to urcite podari :) ak sa rozliala tak mohlo byt bud prekysnute alebo prilis riedke cesto. Vyskusaj mozno iny recept aj to niekedy pomaha ;)